Vilassar de Mar rep tres Flors d’Honor de Viles Florides

 

Vilassar de Mar ha revalidat les tres Flors d’Honor de Viles Florides, certamen promogut per la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC), que atorga les Flors d’Honor a aquells municipis que treballen per la transformació dels espais públics a través de l’enjardinament i la millora dels espais verds. Vilassar de Mar participa en el Viles Florides des de la primera edició, el 2012, aconseguint en les dues primeres edicions dues Flors d’Honor i a les següents, tres.

El regidor de Medi Ambient, Joan Roca, ha recollit el guardó en l’acte celebrat el 7 d’octubre a Tarragona.

En aquesta 11a edició, 19 municipis han estat reconeguts amb quatre Flors d’Honor, la màxima puntuació obtinguda fins ara –el jurat de Viles Florides pot puntuar amb fins a cinc Flors d’Honor-; 74 amb tres Flors d’Honor; 49 amb dues Flors d’Honor i 13 amb una Flor d’Honor. La Flor d’Or Pere Cabot, premi per distingir el municipi que millor ha treballat el seu verd urbà durant el darrer any, independentment del número de flors, ha recaigut en Vila-seca.

Per atorgar les Flors d’Honor, el jurat té en consideració aspectes com la relació entre els espais verds i la població, la gestió de l’aigua i l’estalvi energètic, així com les estratègies de promoció dels espais verds.

Durant l’acte de lliurament de guardons, la presidenta de la CHOC, Mercè Martínez, ha defensat que “el valor de ser vila florida va més enllà de ser un municipi verd o un poble bonic i atractiu per al turisme”. Ser vila florida, ha apuntat Martínez, és “un extraordinari gest de responsabilitat cap al medi ambient, una acció valenta de lluita contra el canvi climàtic”.

Per la seva banda, la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, Teresa Jordà, ha destacat el sector de la flor i la planta com a “clau” per al país. És cada dia més imprescindible”. La consellera també ha defensat que “la vitamina verda fa la vida més fàcil a la població” i és una de les principals eines per fer front a la revolució climàtica.

A banda de les Flors d’Honor, des de ja fa uns anys Viles Florides lliure altres premis per reconèixer accions concretes vinculades als valors fundacionals del moviment. El reconeixement a la Millor rotonda florida, que es lliura des de l’any 2017, enguany ha recaigut en la rotonda Unesco de Tarragona.

En aquesta edició també s’ha posat en valor la tasca social de l’Ajuntament de Martorell amb el reconeixement Flors amb ànima social per donar ocupació a persones amb diversitat funcional en un centre de producció de plantes ornamentals, destinades als espais verds del municipi.

El jurat també ha premiat la tasca mediambiental de Naut Aran (Val d’Aran) amb el reconeixement a la Cerca de solucions més sostenibles per a jardineria amb climatologia adversa. El municipi ha implicat a totes les seves Entitats Municipals Descentralitzades en la diversificació i millora de planta plurianual resistent per a l’embelliment sostenible dels pobles.

Salou, per la seva banda, s’endú el reconeixement Accions de millora de la franja marítima per la naturalització de platges, dunes i roquissars litorals amb vegetació autòctona mitjançant tècniques ecològiques i per la recuperació del Camí de Ronda.

Finalment, els municipis d’Arties, Bagergue, Canejan-Val de Toran, Esterri d’Àneu, Garòs, Gessa, la Seu d’Urgell, Rialp, Salardú, Tavascan- Lladorre, Tredòs, Unha, Vilac i Vilaller han rebut la Menció a la Promoció turística de la marca Viles Florides per la promoció turística conjunta de les Viles Florides del Pirineu de Lleida.