Vilassar de Mar ha entrat en la Fase 1 del pla de desescalada

La nostra població, Vilassar de Mar, ha entrat des de dilluns 25 de maig en la fase 1 del pla de desescalada. Sobre què implica aquest fet pel que fa a mobilitat, comerços,  passejos, pràctica esportiva, esports, equipaments culturals, obres, ús de la mascareta, Serveis Socials, llocs de culte, centres d’ensenyament i altres novetats, us oferim seguidament tota la informació:     

MOBILITAT
▶Lliure circulació dins la mateixa regió sanitària (inclòs segones residències): Es pot circular per la regió sanitària de residència per a les activitats autoritzades amb llibertat sense cap limitació d’horari, excepte per a les passejades i l’esport no professional (d’oci), on continuen les franges horàries i la limitació de fer-ho dins del municipi.
▶Quins municipis formen part de la regió sanitària Barcelona, àmbit metropolità nord?
Vilassar de Mar es troba dins la Regió Sanitària Barcelona, àmbit metropolità nord. Aquesta regió sanitària inclou els següents municipis:
– Maresme: Alella, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Caldes d’Estrac, Dosrius, El Masnou, Mataró, Montgat, Òrrius, Premià de Dalt, Premià de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt, Teià, Tiana i Vilassar de Dalt.
– Vallès Oriental: Aiguafreda, Ametlla del Vallès, Bigues i Riells, Caldes de Montbui, Campins, Canovelles, Cànoves i Samalús, Cardedeu, Figaró-Montmany, Fogars de Montclús, Franqueses del Vallès, La Garriga, Granollers, Gualba, la Llagosta, Lliçà d’Amunt, Lliçà de Vall, Llinars del Vallès, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Montseny, Parets del Vallès, La Roca del Vallès, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Sant Feliu de Codines, Sant Fost de Campsentelles, Sant Pere de Vilamajor, Santa Eulàlia de Ronçana, Santa Maria de Martorelles, Santa Maria de Palautordera, Tagamanent, Vallgorguina, Vallromanes, Vilalba Sasserra i Vilanova del Vallès.
– Barcelonès: Badalona, Sant Adrià del Besòs i Santa Coloma de Gramenet.
– Vallès Occidental: Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Gallifa, Matadepera, Palau-Solità i Plegamans, Polinyà, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Llorenç Savall, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Sentmenat, Terrassa, Ullastrell i Viladecavalls.
ℹPer conèixer els municipis que pertanyen a cada regió sanitària es pot consultar el cercador del web del Departament d’Interior de la Generalitat:
https://interior.gencat.cat/…/malalties-transmis…/index.html

▶Possibilitat de desplaçar-se a altres regions sanitàries només per motius concrets: sanitaris, laborals, professionals o empresarials, de retorn al lloc de residència familiar, assistència i cura de persones grans, dependents o amb discapacitat, canvi de custòdia de menors o per força major.
▶Trobades de fins a 10 persones a casa i a l’espai públic, a 2 m de distància o amb mascareta, dins la mateixa regió sanitària del domicili propi. El límit de persones no s’aplica a les persones que conviuen (poden ser més).
▶Ocupació de vehicles: Als vehicles particulars i privats de fins a 9 places poden viatjar tantes persones com places tingui el vehicle, sempre que totes resideixin al mateix domicili i no cal utilitzar mascareta. Si els ocupants no viuen en el mateix domicili, només poden viatjar dues persones per fila de seients i amb mascareta.

COMERÇOS
▶Terrasses bars i restaurants: poden obrir amb el 50% de les taules, que han d’estar separades a un mínim de 2 m i per a grups de màxim 10 persones. No es pot consumir dins del local.
▶Comerços: establiments d’un màxim de 400 m2 de superfície oberts sense cita prèvia, amb un terç de l’aforament, franja horària prioritària per a majors de 65 anys i si no es pot garantir la distància de seguretat de 2 metres, només 1 persona per establiment o local.
▶Rebaixes o promocions comercials: es permeten sempre que no generin aglomeracions.
▶Centres comercials: obertura de comerços en centres comercials si tenen accés independent des de l’exterior del centre comercial i no superen els 400 m2 de superfície.
▶Allotjaments turístics: poden obrir a excepció de les zones comunes.

PASSEJOS I PRÀCTICA ESPORTIVA
▶Passejos i esport no professional: No canvien les franges horàries dels passejos i l’esport. Es poden fer passejos, màxim a 1 km del domicili, i esport no professional (d’oci) sempre dins del municipi.
▶Els esportistes federats poden fer esport dins de la regió sanitària on resideixin.
▶Passeig de la població menor de 14 anys: no hi ha limitació a un adult per cada grup de passeig; es permeten grups fins a 10 persones no convivents, i sense límit en els convivents.
▶Passeig i esport no professional de població major de 14 anys: es permeten grups fins a 10 persones no convivents i sense límit en els convivents. Amb pràctica individual.

ESPORTS
▶Es permet la caça i la pesca: dins la franja horària esportiva, amb ús de mascareta si no es pot mantenir la distància de seguretat amb tercers. A Vilassar de Mar s’ha habilitat per a la pesca l’espai de la platja de Ponent, entre el pas soterrani del c. Sant Vicenç i el pas soterrani del Camí del Crist.
▶ Activitats de turisme actiu i de natura: en grups de fins a 10 persones però cal contractar-ho amb cita prèvia
▶Navegació d’esbarjo: màxim 10 persones i l’ocupació no pot ser de més de la meitat excepte si tots els membres són de la mateixa unitat familiar. S’ha de fer dins les aigües del municipi.
▶Instal·lacions esportives a l’aire lliure: poden reobrir aquelles que tenen controlat el seu accés, amb cita prèvia. No es poden utilitzar piscines ni zones d’aigua.
▶Centres esportius: està permesa l’obertura però amb limitacions. Cal cita prèvia i per torns, no es podrà superar el 30% d’aforament d’usuaris i cal respectar sempre la distància de seguretat de 2 m. No es poden utilitzar els vestidors ni les dutxes.

EQUIPAMENTS CULTURALS
▶Biblioteques: aforament màxim 1/3. A Vilassar de Mar encara romandrà tancada al públic mentre s’adeqüen les mesures per obrir amb seguretat.
▶Museus: poden obrir per a visites a col·leccions i exposicions temporals . Es permet a les comunitats autònomes ampliar l’aforament fins al 50%, amb un mínim del 30%. A Vilassar de Mar encara romandran tancats al públic mentre s’adeqüen les mesures per obrir amb seguretat.
▶Auditoris, teatres: aforament màxim 1/3. Límit 30 persones (espais tancats) i 200 (aire lliure, assegudes i mantenint les distàncies). ÚS MASCARETA
▶Mascareta: ús obligatori al transport públic. També obligatori a la via pública, en espais a l’aire lliure i en qualsevol espai tancat d’ús públic

o que es trobi obert al públic, sempre que no sigui possible mantenir una distància de seguretat interpersonal de 2m. Serà obligatori per persones de 6 anys o més, i recomanable per criatures entre 3 i 5 anys. No caldrà en aquelles persones amb dificultat respiratòria que pugui agreujar-se pel seu ús o que ho tinguin contraindicat per raó de salut o discapacitat.

OBRES
▶Obres en edificis i habitatges: se suprimeix la restricció vigent que no hi hagi ocupants a l’edifici i altres vigents; es permeten les obres lliurement sempre que es garanteixi 2 metres distància o mascareta, no contacte físic i la resta de mesures de seguretat generals.

ALTRES
▶Serveis Socials: poden obrir de forma presencial però es prioritza l’atenció telemàtica. Cal garantir l’accés als serveis de teràpia, rehabilitació, atenció primerenca i diürna per a persones amb discapacitat i/o en situació de dependència. A Vilassar de Mar, els Serveis Socials encara romandran tancats al públic mentre s’adeqüen les mesures per obrir amb seguretat. Pots posar-te en contacte amb Serveis Socials telefònicament al 93 754 05 00 (de dilluns a divendres de 9 a 14 h).
▶Llocs de culte: poden obrir amb un màxim d’un terç del seu aforament
▶Funerals i vetlles: permesa l’assistència d’un màxim de 10 persones en espais tancats i de 15 en oberts
Centres educatius: poden obrir per a tasques de desinfecció i administratives
ℹPodeu consultar web Departament d’Interior:
https://interior.gencat.cat/…/malalties-t…/fase-1/index.html

NOVETATS AL MUNICIPI
▶Autobús urbà línia C-13: es recupera el servei al 100% a partir del 25 de maig
▶Reactivació de les zones d’aparcament regulat: a Vilassar de Mar, a partir de l’1 de juny, està previst la reactivació de la zona verda i la zona blava, així com la limitació horària a les zones taronges.
▶Zona verda exclusiva per a veïns i assimilats: no s’activarà fins a la reobertura de la platja.
▶Obertura dels pipicans: al llarg de la fase 1, s’informarà de la data concreta pels canals oficials habituals.
▶Obertura del cementiri: al llarg de la fase 1, s’informarà de la data concreta pels canals oficials habituals.

Protecció Civil informa que des de dilluns 25 de maig, pel que fa al passeig dels menors de 14 anys no hi ha limitació a un adult. És vigent a tots els municipis.