L’Ajuntament posarà en marxa, durant el proper ple del 25 de maig, un sistema tecnològic per fer videoactes del plens municipals. El sistema combina l’enregistrament en vídeo dels plens municipals amb el document acta en format electrònic: a partir d’ara, les actes dels plens constaran d’una part escrita en paper, que correspondrà als acords, i la resta, les intervencions dels regidors i regidores i el debat de cada punt, apareixerà enregistrat i indexat en vídeo. L’enregistrament en videoacta del ple del 25 de maig serà de prova i es seguirà enregistrant i transcrivint també amb el sistema que s’utilitzava fins ara.
El sistema, a més d’optimitzar i agilitzar el treball en l’elaboració de les actes municipals, permetrà a la ciutadania accedir, “a la carta” i quan ho desitgi, als continguts de les decisions municipals que es prenen en els plens, enfortint així els principis de transparència i participació. El sistema de videoacta permet dividir el ple per parts, de manera que les persones interessades en un determinat punt s’hi podran dirigir directament per escoltar el debat del punt que cerqui, sense la necessitat d’haver d’escoltar-ho tot. Per fer-ho possible, s’han instal·lat tres càmeres a la sala de plens per enregistrar les sessions, que ara es poden escoltar en directe per Vilassar Ràdio. Amb la instal·lació del nou sistema, també s’ha aprofitat per fer la renovació de la megafonia de la sala de plens i per instal·lar un rack de premsa (encara per instal·lar).
Quant al procediment per a la gravació del vídeo, es realitza a través d’un sistema que permet marcar els moments de la gravació on comença cada punt de l’ordre del dia del ple. Posteriorment, el secretari de l’Ajuntament signa la videoacta mitjançant el seu certificat digital o el DNI electrònic, generant-se així el material que s’emmagatzema en un gestor i al qual es preveu que es pugui accedir públicament en el termini d’una setmana de la seva gravació a través del web:
https://actes.vilassardemar.cat/session/portadaPublica
El contracte del nou sistema s’ha realitzat a través de la central de compres de l’Associació Catalana de Municipis i el proveïdor del sistema seleccionat ha estat SERVICIOS MICROINFORMÀTICA, SA (SEMIC, SA). La despesa consta de dos parts: una inversió de 29.587,32 euros (IVA inclòs), finançada a través d’una subvenció de la Diputació de Barcelona, i un manteniment total per als propers 4 anys de 26.809,15 euros (IVA inclòs), finançats amb recursos propis.