Vilassar de Mar és un poble segur? Ho debatem a la Tertúlia Política

Vilassar de Mar és un poble segur? Els representants de les forces polítiques municipals debaten a la tertúlia mensual de Vilassar Ràdio sobre la situació que es viu actualment al nostre municipi. Els fets del carrer de Sant Francesc, les mesures de reacció preses pel consistori, el repunt de furts detectat i l’ús de les xarxes socials, que poden crear alarmisme, han estat els temes analitzats en la darrera tertúlia de l’any.

Amb l’absència per motius laborals de la regidora del PSC Alícia Rodríguez Luna, les veus convidades per parlar de seguretat a la nostra tertúlia radiofònica han estat Olga Zuloaga, regidora no adscrita, Manuela Calero de (Vilassar de Mar si que pot/si puede), Juan Diaz de (C’s), Pau Arona de (Babord), Laura Martínez del (Grup Municipal Demòcrata), Joan Roca de (Gent x Vilassar) i Àngel Font de (ERC-Vilassar de Mar diu Sí).

Darrerament, i per un seguit de fets puntuals (sobretot des del mes de setembre cap aquí), la seguretat ciutadana a Vilassar de Mar protagonitza tertúlies i opinions a les xarxes socials. Els nostres representants polítics al consistori afronten la qüestió des de diferents prismes. Per a Zuloaga, els fets del carrer de Sant Francesc són, diu, “inacceptables”. Manuela Calero, per la seva banda, fa una crida a “evitar alarmismes innecessaris” tenint en compte que estem a mig any de les eleccions. La inseguretat, per a ella, “és una qüestió de responsabilitat compartida, no només de la policia”. Des de C’s, Juan Díaz, també s’apunta a la crida a la calma i a la tranquil·litat. Considera, però, que la dotació policial que tenim a Vilassar de Mar i, segons el seu parer, “és millorable”. Per al representant de Babord, per afrontar la inseguretat, “cal centrar-se en les causes del problema i no en els símptomes”. Pau Arona apunta que “és una problemàtica que necessita interacció de diferents sectors com habitatge, serveis socials, promoció de la salut…” Des del Grup Demòcrata, Laura Martínez fa una crida a “no negar l’evidència”. A Vilassar de Mar, diu, “passen coses que no són normals”.

Escoltada l’oposició, el Govern hi diu la seva. Joan Roca, de Gent x Vilassar de Mar, insisteix en què al nostre municipi passen, en general i normalment, poques coses i que un repunt genera alarma. Crida a mantenir la calma a les xarxes socials. Àngel Font, que també és el regidor de Governació, subratlla “l’excel·lent tasca”, diu, que fa la Policia Local i desgrana tres dades extretes de la reunió de la darrera Junta de Seguretat Local: “Des d’octubre de 2017 a setembre de 2018 han baixat un 14% els robatoris en interior de domicili, un 42% els robatoris en comerços i un 35% els robatoris amb violència”.

Tots els representants polítics a l’Ajuntament, coincideixen en demanar que no es faci demagògia d’un tema tan seriós com la seguretat. Seriós i amb moltes arestes. Pau Arona insisteix en la transversalitat del problema. Àngel Font, regidor de Governació, detalla algunes de les mesures preses. En destaca “el cotxe camuflat i la patrulla de paisà. Accions ja pensades, que ara s’han accelerat”.

En aquest sentit, es va destacar que la Policia Local ja està dotada amb pistoles tàser, però que encara no les fan servir perquè l’Escola de Policia de Catalunya encara no ha programat el curs necessari per usar-les. Una altra de les mesures preses han estat la instal.lació d’un agent de la Policia Local de Vilassar de Mar a l’edifici de l’Ajuntament per tramitar denúncies i fer gestions. Accions que, per a Juan Diaz, “són bones però avisa que caldrà veure com s’apliquen”.

Sobre la taula, el regidor de Gent x Vilassar Joan Roca apunta que la Policia Local “pot fer moltes detencions, però que l’endemà ja són al carrer”. Laura Martínez recorda que cal una acumulació de delictes per tal que siguin engarjolats. Àngel Font anuncia, per la seva banda, que la Policia Local “ja té grups identificats”.

Tots els representants de les forces polítiques a l’Ajuntament de Vilassar de Mar demanen la col.laboració als veïns i veïnes que puguin ser testimonis de fets delictius o vandàlics i que truquin a la Policia Local. Una policia Local que, moltes vegades, ha d’adoptar feines pròpies dels Mossos d’Esquadra ja que, per la manca d’efectius a la comissaria de Premià de Mar, no sempre poden atendre tots els servies que els requereixen en els 10 municipis que depenen d’ells.

L’espai “La Tertúlia Política”, emès en directe dimarts 4 de desembre de 20h a 21h, s’ha repetit aquest dimecres de 12 del migdia a 1 de la tarda. Vilassar Televisió (VTV), la televisió privada del nostre municipi, va enregistrar-la i l’emetrà en multidifusió, és a dir, vàries vegades al dia, el diumenge 9 de desembre de 2018. VTV emet al canal 21 de la TDT.

Àudio de “La Tertúlia Política”: