Vilassar de Mar és un dels municipis afectats pel Decret d’emergència per sequera, de la Generalitat

Tal com està el panorama, el govern de la Generalitat aprovarà la declaració d’emergència per sequera que afectarà sis milions d’habitants.  Es farà efectiva aquest divendres mateix. Això passarà després que, ahir dimecres, les reserves dels embassaments del sistema Ter-Llobregat hagin baixat dels 100 hectòmetres cúbics, el llindar fixat per l’entrada de noves restriccions. Ara mateix, els cinc embassaments d’aquest sistema hídric són en un perillós 16% de mitjana de capacitat.Les noves restriccions afectaran un total de 202 municipis, entre els quals hi ha Vilassar de Mar, Barcelona i la seva àrea metropolitana i Girona, cosa que representa un total de gairebésis milions de persones.

La limitació en emergència serà de 200 litres per habitant i dia, però a més la reducció en agricultura serà del 80%, de la ramaderia del 50%, i dels usos industrials i recreatius del 25%.

Les noves mesures entraran en vigor divendres, just després que el Diari Oficial de la Generalitat ho hagi publicat oficialment aquest dijous. Al marge de les que ja t’hem explicat, aquests 200 litres per persona i dia, el decret de sequera contempla la prohibició de l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes (públics i privats), amb l’excepció del reg de supervivència a arbres si es fa amb aigua freàtica o regenerada. La prohibició total de l’ompliment total o parcial defonts ornamentals i llacs artificials, excepte si serveixen de fauna autòctona o d’espècies en perill d’extinció. També restarà prohibit netejar vehicles en domicilis particulars.Evidentment, no es podran reomplir piscines, públiques i privades, a excepció de les ubicades en les entitats esportives i instal·lacions sanitàries o terapèutiques. No cal dir que tampoc es contemplen festes de l’escuma, jocs d’aigua o dutxes a la platja si s’usa aigua potable. Tampoc es podran netejar carrers si no es fa servir aigua regenerada o provinent de les capes freàtiques.

La fase d’emergència per sequera, és la més greu, i té tres estadis diferents: en el primer són200 litres per persona i dia, en el segon baixa a 180,  i el tercer a 160, a més d’altres restriccions que s’enduririen.

En resum, si la sequera persisteix,les quantitats d’aiguaque es poden utilitzar aniranbaixant progressivament.