Vilassar de Mar és l’únic dels municipis maresmencs que no ha guanyat població en el darrer any
Vilassar de Mar és l’única de les 30 poblacions del Maresme que no ha guanyat població en el darrer any. De fet, el nostre municipi ha patit un lleuger descens (del 0,11%). Comptat i debatut, el darrer, i actualitzat cadastre, ens deixa una població total a Vilassar de Mar de 21.039 persones. Dades que contrasten amb el global comarcal. El Maresme ha crescut en un 1,29%, molt menys -però- que la mitjana catalana, registrant una població que no arriba al mig miler de persones, 467.398 persones.
El Maresme, segons dades del Consell Comarcal, és la vuitena comarca barcelonina i la vint-i-setena catalana en el rànquing de creixement demogràfic amb un increment percentual per sota de la mitjana del conjunt català que s’enfila a l’1,81%.
En termes relatius, Sant Cebrià de Vallalta ha experimentat l’increment més intens (5,01%) seguit per Dosrius (3,51%) i Santa Susanna (3,30%). Pel que als números absoluts, els augments poblacionals més importants s’han detectat a la capital Mataró, que augmenta en 1.187 persones, seguida, de ben a prop, per Pineda de Mar i Calella que creixen en poc més de mig miler d’habitants.
Un altre aspecte a destacar és que al Maresme hi ha més defuncions que no pas naixements. Situació que es repeteix des de 2017. Per tant, la comarca creix gràcies a les migracions. Això significa que som una comarca receptora de població tant provinent d’altres comarques catalanes com de la resta de l’Estat i d’altres països.
De fet, la població estrangera ha augmentat el darrer any un 8,3% situant-se en 60.524 persones a 1 de gener de 2023, un percentatge del 12,9% que, en relació al global català, deixa el Maresme en els valors mitjans-baixos de població estrangera. Calella, Caldetes, Pineda de Mar i Mataró és on, estadísticament i per aquest ordre, hi resideix més població estrangera i, en la banda baixa, localitzem Òrrius i Tiana.
Més dades? El Maresme és una comarca en la qual hi viuen més persones majors de 65 anys que no pas joves. I la tendència ens indica que l’envelliment de la població s’intensificarà en els propers anys. Segons l’Idescat, la població maresmenca major de 65 anys passarà de les 91.641 actuals a les 122.000 en només, atenció, en una dècada.
Tot i que els índexs d’envelliment i sobreenvelliment maresmencs estan lleugerament per sota del català, el de dependència de la gent gran se situa per sobre. A més, en els darrers vint anys ha tingut un creixement més intens. En el 2023 l’índex de dependència de la gent gran a la comarca era del 29,7%, sis dècimes per sobre del català (29,1%).