Vilassar de Mar és el quart poble maresmenc amb la despesa elèctrica per habitant més reduïda en fanals, semàfors i equipaments municipals

Vilassar de Mar és el quart poble de la comarca amb la despesa elèctrica per habitants més reduïda en fanals, semàfors i equipaments municipals. Així ho indica l’estudi del Consell Comarcal del Maresme que recull la despesa en enllumenat públic de tots els municipis de la comarca. Vilassar de Mar va gastar l’any passat 424.672 euros, una mitjana de 22,29 euros per habitant.

Municipis excessivament il•luminats o que no apliquen prou polítiques d’estalvi energètic. Aquesta és una de les conclusions que es desprèn de l’estudi encarregat pel Consell Comarcal del Maresme, que recull la despesa en enllumenat públic de tots els municipis de la comarca. Les dades mostren una gran desigualtat entre algunes localitats com Santa Susanna, Òrrius i Cabrera de Mar, on el consum per habitant és molt més elevat que no pas en altres com Premià de Mar, Mataró i Malgrat on les polítiques d’eficiència energètica es fan notar. En el conjunt de la comarca, a cada habitant li toca pagar de mitjana 25,46 euros l’any de llum pública. L’estudi atén a la voluntat dels municipis de la comarca de comprar l’energia elèctrica de manera agregada.

L’estudi indica quants diners es va gastar cada ajuntament per pagar el rebut de la llum de les dependències municipals, els semàfors i l’enllumenat del carrer durant el 2008. I els resultats demostren realitats molt diverses. Tan diverses fins al punt que un ciutadà de Santa Susanna paga deu vegades més (133,03 euros l’any) que un de Premià de Mar (13,87) en concepte d’enllumenat públic.
Altres municipis amb una despesa molt elevada per habitant són Òrrius (89,49), Cabrera de Mar (48,96), Dosrius (48,85), Sant Andreu de Llavaneres (45,49) i Sant Vicenç de Montalt (43,66). Tots ells tenen una morfologia específica, amb la població molt dispersa en el territori, però tot i això superen amb escreix la mitjana comarcal, que està fixada en 25,46 euros.

A l’altre extrem, es troba Premià de Mar que tot i ser la segona localitat amb més població, quasi 28.000 habitants, va gastar l’any passat 386.378 euros en enllumenat, una mitjana de 13,87 euros, la més baixa de la comarca. Localitats com Mataró (17,14), Malgrat (19,76), Vilassar de Mar (22,29) i Canet de Mar (23,29) també van fer l’any passat una despesa prou ajustada.

L’estudi, que ha estat realitzat pel Consell Comarcal del Maresme, respon a la voluntat dels municipis de la comarca de fer una compra agregada de la llum, tal com ja passa amb els serveis de telefonia i amb el paper. Ara el Consell negocia amb diferents empreses comercialitzadores el contracte més beneficiós per a la comarca.

Leave a Reply