Vilassar de Mar celebra el 150è. aniversari del naixement de Maria Freser
Fa 150 anys, que naixia a Vilassar de Mar Maria Ferrés que, per cert, era germana de l’arquitecte Eduard Ferrés. Artista, dibuixant i aquarel·lista que signava les seves obres com a Maria Freser. Per commemorar l’efemèride, l’Ajuntament de Vilassar de Mar dona el tret de sortida de l’any Freser. Podrem conèixer la persona, filla d’una de les cases més riques del nostre municipi, ca l’Aduana, i que ens deixa, de passada, un magnífic retrat de l’època en la qual va viure. Va morir a Valls l’any 1964 a l’edat de 90 anys.Tercera de cinc germans, va néixer en una de les cases més acabalades del municipi, Ca l’Aduana. De família de navegants, la Maria va poder dedicar-se a l’art. De fet, els primers anys els va passar al costat de la pinacoteca del Museu Monjo que, per cert, allotjarà una gran exposició commemorativa que s’inaugurarà a les portes de la Festa Major, el 16 de juny. Es tracta d’una mostra comissionada per Mireia Freixa, que ha estat entrevistada a ”Parlant de tot”.

Freixa ha recordat que Freser era profundíssimament vilassarenca.
Aquesta exposició és l’epicentre de l’Any Freser. Una gran oportunitat, doncs, per acostar-nos a la persona i l’obra de la vilassarenca. Hi trobarem, dins del Monjo, apunts, dibuixos, gravats i aquarel·les, que són un reflex de la seva època. Destaquen ballets del Liceu (la seva família tenia l’abonament del Liceu) i balls tradicionals, oficis de l’època, dibuixos de la platja de Vilassar, gravats expressionistes que recorden Goya o l’estada de la pintora a Valls. Vivia a la capital de l’Alt Camp però passava llargues temporades, especialment els estius, a Vilassar de Mar.
Maria Freser era el pseudònim amb el qual es va donar a conèixer com a artista. En el si d’una família benestant, saga de pilots i navegants, aficionada a les arts i la música. Tant és així que el seu germà, Eduard Ferrés, era arquitecte modernista amb una avinguda al seu nom a Vilassar de Mar, i que va deixar al nostre poble un munt d’edificis modernistes. Es va casar amb un arquitecte de Valls, Lluís Homs i, a partir d’aleshores, va començar la seva relació amb la comarca de l’Alt Camp.
Va començar a guanyar importància a les portes dels anys 20 del segle passat, quan, artísticament, va ratllar l’avantguarda, quan va fer uns dibuixos per a un llibre de Carles Fages de Climent, les Bruixes de Lles.
Amb el seu traç precís, l’artista vilassarenca, va deixar testimoni d’una època.

Les venedores dels mercats, la platja i, és clar, el món de la música i la dansa, que tant li va agradar. Però també va deixar llibretes en les quals va reproduir la Guerra Civil, tant els milicians republicans com les noies carlistes. Dibuixos que va fer des d’on vivia aleshores, al costat del Passeig de Gràcia de Barcelona.
Al marge del realisme, Maria Freser obre la porta a treballs més tenebrosos. Bruixes que ens porten a escenaris d’angoixa, superstició i misteri. S’acostava al surrealisme creixent.
Les obres exposades, al Museu Monjo, i que es podran visitar fins al 28 de juliol, són de la pròpia pinacoteca vilassarenca i del Museu de Valls. Aquestes obres que va realitzar i que guardava a casa seva és una crònica de la realitat de l’època, entre 1920 i 1960, aproximadament.
L’exposició és comissionada per la catedràtica d’Història de l’Art, Mireia Freixa i s’acompanyarà amb xerrades i visites comentades.
Per exemple, el 28 de juny, a les 6 de la tarda, hi haurà la xerrada “Artistes contemporànies a Maria Freser: imatges i vivències”, a càrrec d’Elina Norandi, historiadora i crítica d’art. El 5 de juliol, a les 6 de la tarda, “La mirada de Maria Freser”, a càrrec de Mireia Freixa. Finalment, el 30 de juny i el 14 de juliol, a les 12h del migdia, es faran visites comentades a l’exposició.
Maria Ferrer signava les seves obres com «Maria Freser», tot i que també com a MF o com a Mari-Clo, ja que el seu segon nom era Clotilde. Recorda, l’exposició de la Maria Freser, al Monjo, del 16 de juny fins al 28 de juliol.