Vilassar de Mar bull d’activitat durant la Festa Major

Amb el tradicional castell de focs artificials i amb la proclamació dels Mestres d’Aixa com a sector guanyador de la Rierada, finalitzava ahir la Festa Major de Vilassar de Mar. Un esdeveniment molt seguit i molt esperat tant per vilassarencs i vilassarenques, com per la gent que ens ha visitat aquests dies. La pluja, que va fer acte de presència ahir a la nit obligant a suspendre la cantada d’havaneres de la platja de Palomares, no va ser un obstacle per a un excel·lent balanç de la que serà una de les Festes majors més recordades de la història; després dels dos anys de pandèmia.

Dijous obria la festa major l’arribada a la platja de Garbí dels gegants Pigat i Lucía, el dia de la Revetlla, on van ser rebuts per les autoritats i per un bon grapat de vilassarencs que van anar en cercavila amb les colles de l’AVAL, La Tropa Teatre i La Rierada.

La Turrunats Band actuava a la plaça de l’Ajuntament minuts abans del pregó de Festa Major, llegit per la soprano vilassarenca Rosa Mateu que donava el tret de sortida a les celebracions amb un original text. L’alcalde Damià del Clot convidava a tots els vilassarencs i vilassarenques a gaudir de la Festa. La Sant Pau Rhum Band ens va portar després la Rumba de la nostra població. Tot un himne, ja!

Molt esperada va ser l’arribada de la Flama del Canigó, que va permetre encendre la foguera ubicada al solar Correus. El manifest va ser escrit per Elisey Climent, llegit per Cati Llibre i era unitari per a tots els territoris de parla catalana.

Divendres, segon dia de la Festa Major, a les 11 del matí l’Església acollia l’eucaristia solemne en memòria de Sant Joan Baptista. Ja a la tarda, just en caure el sol, l’aparcament del Patronat acollia una ballada de swing, organitzada per La Rierada.

La Principal de la Bisbal va protagonitzar a les 8 del vespre a l’escola Pérez Sala el concert de Festa Major que va fer vibrar a tots els assistents. Dues hores més tard la cobla Principal del Llobregat omplia de sardanes la plaça de l’Ajuntament.

També va retornar a Vilassar de Mar la Fira d’Americans que s’instal·lava al carrer Sant Joan i al carrer Anselm Clavé, durant tot el cap de setmana.

Dissabte, el tercer dia de la Festa Major, arribava un altre dels actes que han arrelat moltíssim en els darrers anys, la subhasta de peix, a l’espigó de Garbí.

A les 7 de la tarda, i sota un sol de justícia, l’Assemblea Feminista de Vilassar de Mar va organitzar a la platja de l’espigó de Garbí la xerrada “Dona de mar. Navegant cap a la igualtat”, que va comptar amb la participació de Sandra Azón, regatista olímpica, Rosario Allué, subdirectora general de Política Marítima, Control i Formació de la Generalitat, Marina Sust de Bricbarca, la sociòloga Marta Rovira i dues representants del Consell d’ Infants.

Una hora més tard, els Atrapasomnis van fer ballar i somniar els més menuts de la casa amb un espectacle que convidava a atrapar la festa.

I a les 11 de la nit, arribava un dels plats forts de la Festa Major. Els Mishima actuaven a l’escola Pérez Sala

Quart dia de la Festa Major Diumenge al matí. el llaüt Sant Ramon va sortir dues vegades del Port de Mataró per navegar fins a la nostra localitat. Diversos vilassarencs i vilassarenques van tenir l’oportunitat de pujar a aquest llaüt i veure per primera vegada el litoral de Vilassar de Mar, Cabrera i Mataró des de mar endins. Vam retransmetre aquest periple, amb el suport en la retransmissió, d’Agustí Martin, de Bricbarca, conductor de l’espai “Ran de Mar” de Vilassar Ràdio.

A la mateixa hora el tram d’Eduard Ferrés entre Montevideo i Riera d’en Cintet es convertia en l’escenari de la V Trobada de Cotxes Clàssics, a càrrec de Club Maresme Clàssics

A les 7 de la tarda de diumenge tenia lloc l’exhibició castellera a la plaça de l’Església amb l’actuació dels Capgrossos de Mataró i els Borinots de Sants. Els Capgrossos van fer un pilar de quatre, un quatre de set, un cinc de set, un pilar de cinc, tres pilars de quatre i un pilar de quatre i balcó. I els Borinots de Sants un pilar de quatre, un quatre de vuit, un tres de vuit dues vegades (no van poder culminar-ho), un cinc de set, un tres de set, un pilar de cinc i dos pilars de quatre.

Dilluns, cinquè i últim dia de la Festa Major. Al matí les activitats s’encetaven amb una visita guiada a l’Església de Sant Joan, a càrrec d’Alexis Serrano, director del Centre d’Estudis Vilassarencs. Ja a les 8 del vespre tenia lloc la despenjada de l’ase Innocenci, a la plaça de l’Ajuntament un dels actes més esperats, també, del fi de festa.

També tornava, després de 2 anys d’absència, la sardinada popular, organitzada per l ’Agrupació Socialista de VdM. Es feia a la platja de Palomares mentre ens acomiadàvem del Pigat i Lucia.

Abans que comencés a ploure intensament vam entrevistar la regidora de cultura, Esther López, que feia un balanç molt positiu de com s’havien desenvolupat els actes de Festa Major fins a aquell moment. Minuts després va caure un fort ruixat i la regidora de cultura comunicava la decisió del govern de suspendre la cantada d’havaneres de “Mestre d’Aixa”

Finalment, la Festa Major acabava a 2/4 d’11 de la nit amb el castell de focs artificials i amb la proclamació del sector guanyador de la Rierada, els Mestres d’Aixa.

Podeu tornar a escoltar tota la nostra programació de Festa Major al nostre web, aquí.  A les nostres xarxes podeu veure un munt de contingut audiovisual, ideal per reviure els millors moments de la Festa major 2022.