“Vides en Cercle”, de Cesc Cornet, obra guanyadora del premi literari Vilassar de Noir
“Vides en Cercle”, de Cesc Cornet, és la novel·la guanyadora de la quarta edició del Premi Vilassar de Noir de novel·la negra en català. El jurat va fallar el guardó divendres i en la primera jornada d’aquest festival que es va allargar al nostre municipi fins ahir i que va tenir un gran èxit de públic i assistència. Cornet succeeix en el palmarès a Aniol Florensa i els seus “Lladrucs a les estrelles” que va ser l’obra vencedora de l’any passat.
“Vides en Cercle”, que serà publicada l’any vinent sota el segell de Llibres del Delicte, és un thriller que narra la vida de la família Gasull al llarg de tres generacions que arranca amb un fet: la desaparició d’una de les filles a inicis dels anys 80. Les tres línies temporals en la història d’aquesta família benestant s’aniran entrellaçant a mesura que el lector avanci en la lectura, descobrint així tots els seus secrets i traïcions.
El jurat del premi, que estava format per Martí Gironell, Iolanda Batallé i Pep Prieto, ha volgut destacar la capacitat de la novel·la de crear una atmosfera molt intrigant en què els fets estan molt ben encadenats i sempre obeeixen a les necessitats dels enigmes que planeja. El jurat afirma que es tracta d’“una obra rodona amb personatges creïbles i una trama ben trenada que exhibeix un domini dels mecanismes del thriller per enganxar el lector de bon principi amb un ritme absorbent que empeny a passar pàgines”.
El premi, i en concepte de drets d’autor, té una dotació econòmica de 2.500 euros. Van a parar, doncs a Cesc Cornet, nascut l’any 1979 a Anglès.
Als vint anys va estudiar interpretació a Barcelona i va passar-se uns quants anys damunt dels escenaris del país fent musicals infantils i explicant contes pels més petits. Posteriorment va començar a fer de mestre. Després d’escriure molts relats i formar-se en diferents escoles d’escriptura de Barcelona publica la novel·la “#Finsaquí” el 2021. Des de jove ha estat un lector incansable de novel·la negra i amant absolut del “true crime” televisiu i beu d’aquestes fonts per inspirar-se en les seves històries.
Durant el cap de setmana, la programació de Vilassar de Noir ha inclòs xerrades, taules rodones i presentacions d’obres relacionades amb el gènere negre en totes les seves manifestacions artístiques. Una conferència sobre l’assassinat de Kennedy, una xerrada sobre la feina dels criminòlegs, com es treballa entre bastidors a la sèrie ‘Crims’ han estat algunes de les cites destacades de la programació.
Uns altres guardons que també s’atorguen són els premis Vilassar de Noir de relat curt per a joves. En aquest cas, van recaure en sis alumnes de l’institut Vilatzara: la guanyadora, Aina Azor per l’obra Què faig aquí?; el segon classificat, David Aguilera per l’obra La mudança; la tercera classificada, Jana Redondo per l’obra La noia de la casa i es van atorgar tres accèssits per a Clàudia Falgueras amb Un joc divertit, Maria Borràs amb Què és l’amor? i Joana Casanovas amb La carta.