La secció mensual dedicada als drets dels consumidors i consumidores del magazín matinal “Parlant de tot” ha dedicat l’última edició en oferir algunes recomanacions sobre l’economia domèstica adaptada a les noves tecnologies. La secció compta amb la participació de l’advocat Oriol Contreras, responsable de l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) de Vilassar de Mar i també d’altres municipis.
La major part de les empreses tendeixen a no enviar la documentació impresa sobre els serveis que ofereixen (contracte, factures, comunicacions…..), a no ser que se’ls demani expressament que l’enviïn en paper, ja que ofereixen aquesta documentació en format electrònic. Contreras aconsella donar-se d’alta com a usuaris als portals webs de les empreses que tenen contractades (aigua, llum, gas, telèfon, assegurances…) ja que podran accedir a tota la documentació en format electrònic relacionada amb el servei que ens presten (el contracte, l’última factura i les anteriors, comunicacions de l’empresa).
Ha aconsellat fer previsió de les despeses que tenim cada mes, perquè així sabrem quins rebuts ens cobraran cada mes, i fer una comparativa de l´últim rebut, per exemple, del gas, la llum, l’aigua….. amb rebuts anteriors o de fa un any.
Aquelles persones que vulguin continuar tenint la factura en paper hauran de contactar amb l’empresa que els presta el servei, per a demanar això. El problema rau, segons ha explicat Contreras, en què algunes empreses envien una factura en paper i prou però no les següents, encara que se’ls hi digui, i s’ha d’anar insistint.
També ha explicat que algunes empreses tenen una deficient atenció personalitzada i a vegades fins i tot poca transparència. Això és degut a què revertir això implica tenir més treballadors i, per tant, més despeses i no totes les empreses es mostren obertes a afrontar aquesta despesa que garantiria una adequada atenció a l’usuari i més transparència. Això no seria perjudicial per a les grans empreses, ans al contrari, seria un benefici per a tots, empreses i usuaris.
Contreras és de l’opinió que els governs haurien de donar un cop a la taula per a defensar els drets dels usuaris, és a dir, dels consumidors, la qual cosa no vol dir, ha afegit, anar en contra de les empreses, ni de bon tros.
Ha recordat que a la resta d’Europa tenen un sistema on els organismes públics regulen aquests grans sectors. Pel que fa a Espanya, això s’ha començat a fer en el sector bancari. Contreras espera que s’estengui a la resta de sectors i no es limiti només al bancari.
També ha posat sobre la taula que a la resta d’Europa hi ha un sistema judicial exclusiu, fàcil, econòmic i especialitzat en temes de consum.
Per contactar amb l’OMIC cal trucar al 93 754 05 00. L’horari d’atenció al públic és el dilluns i dimecres a la tarda i dijous al matí.
Fotografia: gencat.cat