Una exposició per homenatjar Jaume Almera, precursor de la Geologia a Catalunya

Amb un ruc, un pic i una llibreta, el canonge Jaume Almera va ser capaç de fer el primer alçament geogràfic de la província de Barcelona amb una exactitud que encara no s’ha superat avui. Aquest vilassarenc, nascut l’any 1845 al nostre municipi i mort a Barcelona l’any 1919 se’l considera el pare i el precursor de la geologia a Catalunya. Fins el 26 d’octubre i, de la mà del Centre d’Estudis Vilassarencs, es pot contemplar una exhaustiva mostra amb fòssils, minerals, mapes i objectes personals d’aquest eclesiàstic a la Biblioteca Ernest Lluch.

Alexis Serrano, president del Centre d’Estudis Vilassarencs, explica que l’exposició contempla diferents arestes. Hi podrem trobar, doncs, des plànols geològics i tipogràfics a documents personals del canonge Almera i també fòssils i minerals. Un any de feina del Centre d’Estudis Vilassarencs per glosar la figura d’aquest eclesiàstic del nostre municipi. Un recull que es nodreix del Museu de la Marina de Vilassar de Mar, del Museu de Geologia Jaume Almera i de diferents col.leccions particulars. Per a Alexis Serrano, Jaume Almera és el vilassarenc més il.lustre a nivell acadèmic.

Pioner

I és que Jaume Almera va ser un precursor. De fet, ni a Catalunya ni a Espanya s’estudiava Geologia. Per això, el vilassarenc va emigrar a França i va aconseguir portar a Barcelona el Congrés de la Societat Geològica francesa. La tasca de Jaume Almera encara és, avui, un referent. Una feina exhaustiva elaborada amb pocs mitjans i dues eines: un ruc i un pic. Jaume Almera deixa un munt d’estudis publicats i dona nom, gràcies a la recerca feta amb fòssils desconeguts, a espècies naturals que fins aleshores no s’havien descobert.