Un Treball de Recerca recupera la memòria de les SinSombrero

A vegades, un Treball de Recerca, es converteix en alguna cosa més que una tasca escolar. És el que li ha passat a la Diana Bertolín, alumna de segon de batxillerat de l’Institut Pere Ribot, que ha quedat frapada amb el seu Treball. Investiga sobre les SinSombrero; un grup de dones artistes i escriptores de la Generació del 27, que van quedar oblidades, segons ella, per la Guerra Civil i la Dictadura. La seva missió? Donar-les a conèixer.

La Miriam, la seva tutora del centre escolar de Vilassar de Mar li va proposar, per al Treball de Recerca, la investigació al voltant de les SinSombrero. A partir d’aquí, a la Diana Bertolín se li va obrir un món nou i desconegut. La Generació del 27 havia donat grans noms a les lletres castellanes com Federico García Lorca o Rafael Alberti. Però què passava amb les noies d’aquella generació? Aquest és l’objectiu de la seva feina. La Diana Bertolín posa nom i cognoms a les SinSombrero.

Una generació prolífica que gaudia del bon esperit que, en general, dominava el món en aquella època. Eren els feliços anys 20, hi havia una bona situació econòmica, a Espanya hi havia la Segona república i les dones donaven passes gegants per adquirir drets com ara el vot. Després, el mur de la guerra civil i la dictadura. Les SinSombrero, explica Bertolín, treuen aquest nom després de treure’s el barret en una plaça madrilenya davant de l’astorament general que les va titllar del pitjor. 

Dins de les tasques del treball, Bertolín té la missió de donar a conèixer les SinSombrero. Per això ens ha visitat a la ràdio i se sorprèn que pràcticament ningú coneixia de l’existència d’aquestes dones. També ha preparat una exposició. De moment, només per als alumnes del Pere Ribot.

Diana Bertolín somia en ser periodista i poder-se dedicar a l’escriptura. Promet tornar-nos a visitar per explicar-nos quina nota ha tret amb el seu Treball de Recerca.

Escolta l’entrevista sencera aquí