Un total de 2.759 alumnes tornen a l’escola a Vilassar de Mar

Un total de 2.759 alumnes de Vilassar de Mar tornen a l’escola. Tot plegat, es completarà, dijous, amb el retorn a les aules dels nois i noies de Batxillerat i cicles formatius de grau mitjà i superior. Un curs en el qual les principals novetats són l’absència de mòbils a les aules i el repte de millorar els resultats acadèmics de matemàtiques i català.

La nostra unitat mòbil, amb el nostre company Jaume Cabot al capdavant, ha fet la ruta per les cinc escoles i els dos instituts del nostre municipi. Hem volgut posar el micròfon, prendre la temperatura d’aquest primer dia lectiu. Un dia en el qual segurament molts i moltes tindran encara a la memòria les vacances d’estiu; mentre procuraran anar adaptant-se a les noves rutines que marca el setembre.

Una de les novetats a Vilassar de Mar és que tots els claustres han arrencat al 100% de professors i professores. L’altra? Que la Paquita de Bas, mítica directora de Les Franciscanes es jubila.

Les xifres de nens i nens que tornen a les aules experimenten el descens de natalitat i es confirma la tendència a la baixa en Infantil i Primària. Situació que, de moment, encara no es nota en els cursos dels més grans: Batxillerat i cicles formatius.

Uns i altres hauran d’adaptar-se a la nova normativa del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya per limitar, o directament prohibir, l’ús dels mòbils a les aules. Recordem que a Infantil i Primària estarà absolutament prohibit el seu ús en els respectius centres; tant a les classes com al pati o menjador. Pel que fa als nois i noies de l’ESO, ells i elles hauran de deixar el mòbil en el lloc que determini cada centre. Ara bé, aquests dispositius es podran fer servir en hores lectives quan els professors els autoritzin per a usos pedagògics.

A Batxillerat, l’ús del mòbil no serà lliure i només es podrà permetre en les activitats d’aprenentatge. Mesures, doncs, de la Generalitat per tal de potenciar la convivència de la comunitat educativa.

Pel que fa als reptes escolars. Se’n presenten un parell, com a mínim, sobre la taula en caràcter, diríem, d’urgència. Primer, millorar la comprensió lectora de l’alumnat, especialment en el cas del català i, segon, recuperar els nivells en competències matemàtiques que, en el darrer informe PISA, va reflectir com els i les alumnes catalans estan força per sota de la mitjana estatal.

Centrada la qüestió, la nostra mòbil ha començat, com deia aquell, ben d’hora a visitar els 7 centres escolars de Vilassar de Mar. Volem un any més alçat testimoni del retorn a les aules.

Un matí curull de petons, trobades amb companys, comiats de les famílies i, és clar, alguna llàgrima que s’escapa entre els més petits de la casa.

Comencem curs visitant l’Escola del Mar.

Primera aturada amb el seu director, l’Enric Serras. Tothom a lloc, il·lusió i bona temperatura, sobretot a primera hora.

Sempre cal donar una mirada als més petitons i petitones d’I3 que s’incorporen a l’escola dels grans, tot controlat. Les adaptacions s’han fet sense problema.

406 nens i nenes són dins d’aquest centre educatiu. Enrere queda un estiu en el qual l’Ajuntament ha aprofitat per fer algunes obres, tendals, pintura, infraeestructura de la cuina, i s’ha iniciat l’obra de canvi d’alguns lavabos.

Ens interessem per algun projecte nou. Enric Serras està molt il·lusionat amb una proposta que, és clar, tractant-se de l’Escola del Mar, té la Mediterrània com a eix; en aquest cas, lúdic i esportiu, en col·laboració amb el Club Nàutic.

Una Escola del Mar que arrenca curs amb el 100% del professorat i essent l’escola amb més alumnes de Vilassar de Mar.

I de l’Escola del Mar, la nostra mòbil truca a la porta dels Alocs. Ens atén el seu director, en Lluís Rodríguez Lago. Tots els professors i professores incorporats. El director destaca que feia molts anys que no passava.

Els Alocs, pel que fa al número de població d’alumnat, és l’escola més petita de Vilassar de Mar. 215 nens i nenes amb l’única novetat, com marca la llei, és el desdoblament del sisè. Rodríguez Lago no s’atreveix, encara, a establir diferències en les línies mestres del nou Departament d’Ensenyament.

Aquesta escola, marca de la casa, dediquen el curs a un projecte transversal. És l’eix. El 24-25 dedicat a la dansa, que des dels inicis de l’escola més jove del poble, ha estat el seu leitmotiv.

La nostra següent estació la trobem al Pérez Sala. La degana de l’educació pública del nostre municipi. La seva directora, la Laia Kötz celebra el clima de control i de confort que ha presidit aquest primer dia de tornada a la feina. Tot el claustre complert i els 5 dies de la setmana passada per tal que els i les mestres poguessin planificar, amb calma, el curs que avui ha arrencat. 360 alumnes, dins.

Primer dia tranquil, també, per als nens i nenes d’I3 que debuten amb l’adaptació prevista.

Laia Kótz repassa les obres que s’han fet al Pérez Sala aquest estiu. Les del consistori, finestrals nous a l’edifici de l’Aulari, esperant diu, que l’any que ve s’acabi tot l’edifici, pintura al gimnàs.

Aprofita, també per reivindicar i agrair la tasca feta per les famílies del centre, amb l’AFA al capdavant, que s’han fet càrrec de l’execució d’algunes actuacions previstes en el “Projecte Pati” i que l’Ajuntament, explica Kótz, va encarregar a una empresa amb una finalitat; fer una diagnosi per optimitzar i naturalitzar el pati. D’aquí han sorgit l’Àgora (davant l’edifici central), tendals i paral·leles, tot inclusiu per l’alumnat amb dificultat en la mobilitat.

Laia Kötz es mostra exultant. Bones notícies des del Pérez Sala pel que fa a la internacionalització del centre. Projecte Erasmus Plus i, a més, ja no només seguiran sent Escola Verda, sinó que, des de ja, seran Escola Blava.

378 alumnes trobem al Vaixell Burriac. La seva directora, l’Anna Robusté diu que la sensació global és d’energies renovades. Amb una línia menys d’I3 i amb l’adaptació especial, marca de la casa, que fan des d’aquest centre als més menuts i menudes.

Pel que fa al programa lectiu, la directora remarca els projectes d’emprenedoria i de teatre. Una proposta, aquesta darrera, que encaixa a la perfecció amb la filosofia del centre que és la de la cooperació.

Hem repassat amb ella, les obres fetes aquest estiu: La ventilació del menjador i el reivindicat aire condicionat a les dues aules més caloroses del centre. Subratlla que restarien per fer els lavabos del primer pis, diu, i buscar una solució per al drenatge de la pista esportiva que tenen al pati gran.

Abans d’arribar als dos instituts, la nostra unitat mòbil s’atura a l‘única escola concertada de Vilassar de Mar. Les Franciscanes. D’entrada, l’eterna directora, la Paquita de Bas, es jubila després de 44 anys a la docència. El confinament, admet, la va cremar molt, recorda.

La Paquita de Bas passarà, de manera més reposada i com no podia ser d’una altra manera pel nostre matinal, el “Parlant de Tot“, però el relleu ja l’hem fet avui als nostres micròfons. El repte, ara, és per a la Canolich Benedí que es relaxa sabent que pot comptar amb el saber de la Paquita.

Coses de la vida, Benedí és a Les Franciscanes treballant d’ençà que la Paquita va assumir la direcció de l’escola. Afronta, ja al capdavant del centre, la primera tornada a l’escola. Molt fàcil, assegura. I més quan Les Franciscanes no fan adaptació amb els i les alumnes d’I3 que comencen, ja, amb l’horari lectiu que els pertoca.

Els 161 alumnes tindran, aquest 24-25, una novetat,el projecte de robòtica que introduïxen a la seva programació i d’altres projectes innovadors.

El fil conductor del curs serà, avança, l’art i les seves disciplines, Repassem les obres que s’han fet. Les Franciscanes han aprofitat l’estiu per donar una mà de pintura, posar ventiladors a totes les aules i instal·lar aire condicionat al laboratori.

Arribem, ara, als dos instituts de casa nostra. El Vilatzara i el Pere Ribot. Avui han arrencat l’ESO mentre resten en compàs d’espera fins dijous quan tornaran a les aules nois i noies de Batxillerat.

Al Pere Ribot trobem la seva directora, la Marta Pons. D’entrada, i feia molts anys que no passava, aquest institut de casa nostra arrenca curs amb la flota de professors i professores al complet. De fet, Pons remarca que el darrer nomenament va ser el passat divendres.

Avui han començat a obrir llibres 363 alumnes d’ESO. La resta, 137 de Batxillerat, començaran dijous. En total a partir d’aquest dia, 500 alumnes.

De moment, explica Pons, amb el canvi de president a la Generalitat, van marxar de vacances amb Pere Aragonés i han tornat amb Salvador Illa, línia continuista, ara per ara, pel que fa al Departament d’Ensenyament.

Aquest estiu, no s’han fet obres al Pere Ribot. Ara bé, i per culpa dels darrers aiguats, la directora explica que se’ls ha inundat el Racó de la Calma tot i que confia que, aviat, estigui tot solucionat.

Una calma que, segurament, ha d’ajudar la comunitat educativa a partir d’avui.

I del Pere Ribot saltem a l’altre institut de Vilassar de Mar. El Vilatzara. El director, en Marc Vilanova, celebra que el 100% del claustre estigui en el seu lloc de feina. De fet, remarca, tres mestres s’han incorporat avui mateix, detalla. Des del Vilatzara plantegen un 24-25 marcadament continuista.

Els 739 alumnes del Vilatzara, i també la direcció, entomen la novetat de la restricció de l’ús del mòbil. Cert és que el curs final ja es va perfilar, però, des d’avui, ja va de debò. Només s’utilitza, quan és necessari per ús pedagògic.

Ens interessem per les possibles sancions. Marc Vilanova explica que l’ús indegut provoca la retirada del mòbil fins a les 14.30h (hora de sortida) i l’avís pertinent als pares i mares. L’incompliment tres vegades implica, segons acords amb el Consell Escolar, la incoació d’un expedient disciplinari.

En quan a les obres al centre, els instituts depenen, en aquest sentit, de la Generalitat. Així, remarca que resta pendent posar aire condicionat a la sala d’actes i celebra la instal·lació d’un espai de cal·listènia al Vilatzara.

Evidentment, hem volgut parlar també amb la Regidora d’Ensenyament de l’Ajuntament de Vilassar de Mar. La Carla Fernández ha estat present en tots els centres educatius del nostre municipi aquest dilluns. Explica que ha vist il·lusió, destaca l’educació i els valors que ofereix Vilassar de Mar a nens i nenes; nois i noies, agraeix l’esforç de tota la comunitat educativa del nostre poble i recorda que hem de continuar fent esforços, diu, per reforçar la inclusió.

També hem repassat amb la regidora les obres que el consistori ha aprofitat per fer durant els mesos no lectius. Carla Fernández explica que s’han prioritzat feines i que el que era més urgent, assegura, s’ha fet.

En aquest sentit, diu, es pot estar tranquil. Diu també, que es continuarà treballant amb allò que requereixi millores.

Ens recorda que la porta del seu despatx és oberta a absolutament tothom i ha tancat la seva intervenció amb Vilassar Ràdio amb un missatge a les famílies; Tranquil·litat. Assegura que s’està fent bona feina en coordinació amb el Departament i la Regidoria d’Educació i les direccions escolars, i tanca explicant que un dels èxits del nostre poble és el bon funcionament de les escoles, tant les públiques, com la concertada i els instituts.

Finalment, entre curiositat i notícia, subratllem, per primera vegada, i en els molts anys que estem fent des d’aquest informatiu el nostre especial de tornada a les escoles, les temperatures, a primera hora, eren força fresquetes. Situació que, segurament, ajudarà tant a l’alumnat com el professorat a portar, sempre de millor manera, un dia tan intens com el d’avui.