Un dels residents a la nau incendiada manifesta que tenen la sensació d’estar “en caiguda lliure”

Amb una mà al davant i una darrera. Així és com s’han quedat les 18 persones que vivien, de manera no regular, a la nau que, el passat 31 de gener, es va cremar a Vilassar de Mar. En Greg s’ha convertit en improvisat portaveu d’aquest grup de persones que, ara, van tots a una. En Greg va ser entrevistat dilluns en directe al “Parlant de tot“.

Estan molt agraïts a la cobertura que els dona l’Ajuntament, però demanen que s’accelerin els tràmits per poder entrar a les habitacions que ocupaven i mirar de recuperar, sobretot, papers. A més, els plana la sospita d’haver patit un robatori en les dependències en les quals, teòricament, ningú hi pot entrar fins que no hi entrin ells perits.

Si una persona que endevina el futur, em diu que, avui, estaria així…” En Greg, irlandès, és una de les dues persones de la Unió Europea que pernoctava en les dependències de la nau cremada. Aquesta està ubicada a la cruïlla entre Via Octaviana i Maria Vidal, al darrere del restaurant Don Sancho. S’ha convertit en portaveu del col·lectiu. Assenyat i pausat detalla com estan les persones que ho van perdre tot fa, pràcticament, un mes. “En estat de xoc”, diu, “amb sensació de caiguda lliure sense saber si hi ha un paracaigudes en arribar avall.”

No han pogut entrar a les dependències sinistrades. Hi ha habitacions de la planta baixa de la nau que, segons en Greg, s’han salvat de les flames; per tant, podria ser de gran ajuda si poguessin entrar a treure papers i béns com, per exemple, els passaports.

Gairebé un mes després, en Greg posa la vista enrere. Mira pel retrovisor. El matí de l’incendi ell estava fora i no va saber res fins que va tornar a la nau i va veure els bombers.

L’improvisat portaveu, assegura que a la nau hi havia gent que treballava. “No hi havia drogoaddictes” diu, per sortir al pas dels rumors que ha escoltat.

Ell, en Greg, va acabar vivint allà després d’un periple personal complicadíssim. Vivia en una casa a Vilassar de Mar, se li va acabar el contracte, va venir la pandèmia i va emmalaltir de càncer. L’opció de la nau li va venir per part d’un conegut i era el seu últim recurs. Pagava per pernoctar a la nau 250 . Sabia que estaven en una situació irregular.

No tenia més remei, insisteix. Ara viu amb l’esperança de temps millors. En Greg vol destacar que Serveis Socials de l’Ajuntament de Vilassar de Mar els ha estat tractant, diu, “molt bé”. El problema, diu, “és la tardança a informar”. En Greg afirma que si haguessin pogut entrar això els hauria alleujat diversos problemes de papers i de diners.

Reclama, però, més celeritat. Recorda que el perit encara no ha passat. Hi ha la sospita que els han entrat a robar. Es creu que el diumenge següent a l’incendi van entrar per una tàpia lateral en la Via Octaviana, mitjançant una corda. En Greg no va saber res fins dues setmanes després. El propietari de la nau l’ha informat que les seves coses no s’han cremat, però que estan remenades i també li han dit que li han esbotzat la porta. Encara no ha pogut comprovar què li ha desaparegut. Dins de la seva habitació hi tenia coses de valor: les claus del cotxe, el passaport, un munt d’informes mèdics de la seva malaltia, un ordinador, una càmera de fotos… Pateix, però no pot fer denúncia als Mossos d’Esquadra fins que no ho comprovi.

Reclama, en nom d’ell, en nom de tots, que la situació es desencalli tan aviat com es pugui. Necessiten passar pàgina. Són 18 persones les afectades, amb les seves vides i les seves pertinences.

En Greg ens ha explicat el seu testimoni. Seguirà a l’espera de poder recuperar el que li queda. L’estrès, el xoc emocional li ha provocat, a més, que tornés a fumar després de molt temps sense encendre una cigarreta. I és el pitjor que pot fer per la seva malaltia.