Última edició de la temporada de la secció de seguretat del “Parlant de tot”

La secció mensual dedicada a seguretat del magazín matinal “Parlant de tot”, que compta amb la col·laboració de la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Premià de Mar, ha centrat la seva darrera edició de la temporada de programació 2021-2022, en consells per a la revetlla de Sant Joan, consells per evitar robatoris a l’estiu i l’operatiu Vetus, entre altres temes.Han visitat els nostres estudis el caporal Joan i l’agent Abel.

Pel que fa als consells per a la revella de Sant Joan, van explicar que abans de manipular els petards, cal que ens assegurem de comprar els productes pirotècnics homologats en un establiment autoritzat, no s’han de guardar petards a les butxaques i cal llegir les instruccions de cada article.

Altres consells són: en encendre els petards, no s’han de subjectar els petards amb les mans, no s’han de posar els petards a prop de la cara ni del cos, s’han d’utilitzar mitjans segurs per encendre el material pirotècnic: metxes i similars, s’ha d’encendre sempre la metxa per l’extrem, perquè ens doni temps d’enretirar-nos. Si un petard no s’encén bé, no s’ha de tocar fins al cap de mitja hora i s’ha de remullar i no llançar mai petards contra ningú. També cal destacar que no s’han de llençar  coets a menys de 500 metres de zones boscoses ni en aglomeracions de persones. Als llocs on es facin revetlles cal recollir la roba estesa i els tendals, i tancar portes i finestres. No s’han d’encendre cap petard dins les cases; no s’han de llençar ni manipular petards des de balconades ni finestres. No s’han de manipular els petards ni tallar el tros final de les traques, poden explotar amb violència. No s’han de ficar mai petards dins de totxanes ni ampolles, perquè en explotar fan metralla que pot fer molt de mal.

El caporal Joan també va recordar del 15 de març al 15 d’octubre, no es pot fer foc als terrenys forestals sense autorització. Aquesta prohibició regula que en els terrenys forestals i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc. No es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals sense una autorització expressa del Departament d’Agricultura. També queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l’inici d’un foc; llançar coets, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc.

També van explicar que, coincidint amb el període de cobrament de la paga extra dels pensionistes, els Mossos d’Esquadra han posat en marxa un dispositiu especial, anomenat Vetus, pensat per prevenir possibles robatoris a gent gran en el moment de treure diners dels caixers automàtics d’entitats bancàries.

El caporal Joan va recordar a les persones pensionistes que no cal que treguin tota la pensió sencera de cop i és aconsellable que aquestes persones vagin acompanyades d’un familiar; s’han de guardar els diners, no a la butxaca de la camisa, sinó en un lloc segur (en cartera o en un bossa de mà creuada pel davant). I han de tenir molt de compte quan arribin al portal de casa i assegurar-se que no hi ha cap persona sospitosa al voltant del portal de casa o que no els hagi seguit cap persona.En època estival,moltes persones, en estar de vacances, abaixen la guàrdia i això no s’ha de fer. Sempre que sortim de casa,  hem de tancar portes i finestres, i pel que fa al pany de casa, donar dues voltes a la clau.   Si marxem de vacances uns quants dies, hem de deixar portes i finestres ben tancades, però no és aconsellable que les persianes estiguin tancades, perquè així no donarem la sensació que no hi ha ningú a la casa, ja que aquesta circumstància molts lladres l’aprofiten per cometre robatoris

.A l’estiu, època en què s’incrementen els incendis. Les persones que fumen han d’anar molt en compte, no només durant l’estiu, sinó durant tot l’any, amb les burilles, ja que han causat molts incendis.

Telèfons dels Mossos d’Esquadra

Per urgències, telèfon 112

La comissaria de Premià de Mar, ubicada al Torrent Malet cantonada amb Enric Borràs a Premià de Mar, té com a telèfons el 937418185 i 937516839

La secció de segutetat tornarà de nou a la tardor.