Treballs de restauració a la Casa Museu Carme Rovira

El Museu Municipal de Vilassar de Mar, i en el marc de les tasques de conservació preventiva del patrimoni cultural de la localitat, ha iniciat els treballs pertinents per evitar la degradació de les pintures murals de la Casa Museu Carme Rovira. Jennifer Ruiz Baños, restauradora de Vilassar de Mar, està treballant en la neteja, la consolidació i la restauració de les parts més degradades de les pintures florals ubicades al jardí de la pintora. És una primera actuació d’un seguit de treballs de consolidació i restauració que, de manera progressiva, s’aniran duent a terme en aquest espai patrimonial.

La pintora Carme Rovira va llegar un petit patrimoni i la seva casa particular a la Fundació Carme Rovira, que es va extingir el 1999 i que va traspassar els seus béns a l’Ajuntament de Vilassar de Mar. Al 2013, el consistori va començar la rehabilitació de la casa de la pintora amb l’objectiu de garantir els valors culturals, històrics i artístics que es conserven a l’immoble i al 2014 la va inaugurar i obrir al públic.

Amb la Casa Museu Carme Rovira, i a través de les pintures, ceràmiques i objectes personals de la pintora, els visitants poden conèixer l’obra i la vida d’una de les pintores naïf més importants de Catalunya durant el segle XX. Les parets de la casa de la pintora, com es coneix popularment, estan plenes de pintures de l’artista que en un primer moment va restaurar Joan Salvà, pintor i amic de Carme Rovira.

La Casa Museu Carme Rovira compta amb diferents espais. Des de l’entrada i pujant les escales d’accés al primer pis s’arriba a la sala expositiva, on hi ha una part de les obres, pintures i escultures, més representatives de la primera època de l’artista. Al distribuïdor s’ha conservat part de l’escala que conduïa a les golfes i en els seus esglaons s’exposen una part del conjunt de caps de ceràmica del fons Carme Rovira. La casa conserva el bany i la cuina, mantenint les peces originàries. Una altra espai que destaca és la sala i habitació, cambra on ella menjava i dormia, decorades amb els mobles que s’han conservat com una calaixera, les cadires o una taula de braser. L’espai es presenta com a doble funció expositiva. Per una banda, amb objectes personals de la pintora: correspondència, fotografies familiars, utensilis diversos i alguns mobles, i de l’altra amb ceràmiques i pintures de l’artista.

L’objectiu de l’equipament cultural és donar a conèixer l’obra de la Carme Rovira però també qui era: una dona d’orígens humils que va treballar de teixidora i ajudava en les tasques del camp. De gran, va patir un accident i en no poder moure’s de casa va començar a pintar, una pintura que la premsa i els crítics van qualificar d’autèntic naïf, pintura pura sense contaminació de cap escola. Al 1960 es va traslladar a Mallorca i el 1962 va marxar a París, on va fer diverses exposicions i hi visqué fins a la seva mort, encara que les seves despulles descansen al cementiri de Vilassar de Mar.

L’accés a la casa es fa a través de visites guiades gratuïtes, amb inscripció prèvia. El calendari del 2022 és el següent: 20 de febrer, 24 d’abril, 23 d’octubre i 11 de desembre. Totes les visites seran a les 10.30 h i a les 12 h. Inscripció prèvia al correu electrònic: museumunicipal@vilassardemar.cat o al tel. 93 759 36 39, com a molt tard, fins les 12 h del divendres anterior a la visita. Els grups escolars poden fer visites concertades els dies feiners, en horari de matí, també amb inscripció prèvia.

Tota la informació sobre l’equipament, al web museuvilassardemar.cat