Tranquil·litat general en la primera nit del toc de queda

Tranquil·litat general, segons la Policia Local de Vilassar de Mar, després de la primera nit amb l’establiment del toc de queda que obliga tothom a restar en els seus domicilis des de les 10 de la nit i fins les 6 de l’endemà per ajudar a aturar la corba d’expansió i contagis del coronavirus. Tot seguit repassarem què és el toc de queda i què es pot fer i què no.

Les primeres hores, doncs, del toc de queda han estat tranquil·les al nostre municipi. Aquesta mesura es va instaurar aquest passat diumenge 25 d’octubre al vespre després que el Govern espanyol declarés l’estat  d’alarma. El Procicat aprovava, també aquest passat diumenge, que a Catalunya el toc de queda é des de les 10 de la nit fins a les 6 del matí i s’allargarà durant les pròximes setmanes.

Així doncs, queden prohibides totes les circulacions i els desplaçaments per la via pública des de les 22h de la nit fins a les 6h del matí, llevat d’algunes excepcions que ho hauran de justificar.
A partir de les 21h de la nit tanquen: el sector de serveis i, també, el
comerç minorista. Pel que fa a la restauració, els serveis de menjar a domicili es podran fer fins a les 22h, inicialment era fins les 21h, però a última hora la Generalitat ho ha modificat. També cal assenyalar que les activitats culturals poden allargar-se fins a les 22h de la nit i aquelles persones que es desplacin d’aquests poden arribar al seu domicili a les 23h de la nit, amb justificant. Per exemple, amb l’entrada de l’espectacle.

Repassarem, tot seguit, les excepcions al toc de queda nocturn. Totes, degudament justificades. Així, ens podem moure en cas d’assistència sanitària d’urgència, per anar a comprar a la farmàcia d’urgència més propera al nostre domicili, per desplaçar-nos als nostres llocs de treball (amb el justificant de l’empresa). També es poden fer els desplaçaments de professionals dels serveis essencials, degudament acreditats.

També es contempla en el decret del toc de queda la cura de persones grans, menors d’edat, persones dependents, discapacitats o especialment vulnerables per motius inajornables. Es podràs moure si has de retornar al teu domicili després d’un viatge.

Per sortir a treure els gossos a fer les seves necessitats, s’haurà de fer de 4 a 6 de la matinada i el més a prop possible del nostre domicili.

Hem repassat el toc de queda nocturn. Però… i durant el dia?

Pel que fa a la mobilitat, atenció, es recomana limitar els desplaçaments fora del domicili i la circulació per la via pública. Es demana intentar mantenir les bombolles de convivència.

Sobre les reunions i trobades, segueix prohibit aplegar-se més de sis persones i també menjar i beure en espais públics.

En l’àmbit comercial, cal saber que els establiments d’alimentació, begudes, productes higiènics i d’altres de primera necessitat, farmàcies, ortopèdies, òptiques i veterinaris, estan oberts al 50% d’aforament.


– Els establiments comercials oberts al públic hauran de tancar a les 21 hores del vespre segons ha explicat el govern català.
– La resta de comerços minoristes, oberts al 30% d’aforament.
– Els establiments amb més de 400 m2 i centres comercials han de tenir control d’accés i aforament en temps real.
– Només una persona per emprovador.
– Els mercats sedentaris, al 30% d’aforament.
– Prohibida l’obertura d’empreses que impliquen contacte personal proper excepte en casos essencials, sanitaris o sociosanitaris. Fomentar el teletreball tant com sigui possible.
– Prohibits els serveis de tractament de bellesa, excepte perruqueria.

Sobre els actes religiosos i cerimònies civils, l’aforament resta limitat al 50% de la capacitat.