Tràmits perquè les persones estrangeres puguin votar a les Eleccions Municipals

 

El diumenge 28 de maig de 2023 se celebraran eleccions municipals a Vilassar de Mar. Si ets una persona resident estrangera i vols votar al nostre municipi, sàpigues que si ets ciutadà o ciutadana de la Unió Europea, han de comunicar la teva intenció de votar abans del 30 de gener. Si ets d’un dels països amb acords de reciprocitat de vot, tens com a termini el proper diumenge per a notificar-ho.

Quins són els països amb reciprocitat de vot? Doncs Bolívia, Cap Verd, Colòmbia, Corea, Equador, Islàndia, Noruega, Nova Zelanda, Paraguai, Perú, Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda del Nord, Trinitat i Tobago, o Xile. Si ets persona originària d’aquests països has de comunicar la teva intenció de votar abans d’aquest diumenge. Si ets persona originària de la Unió Europea, el termini s’allarga fins al 30 de gener.

En els dos supòsits, els tràmits són diferents. En el cas de ciutadans o ciutadanes de la Unió Europea residents a l’Estat Espanyol, has de ser major de 18 anys el dia de la votació, estar empadronat o empadronada i manifestar que vols votar. Ho has de fer per correu postal omplint una declaració formal, signar-la i enviar-la, sense franqueig, a la Delegació Provincial de l’oficina del Cens Electoral corresponent. Una altra via és accedir a la seu electrònica de l’Institut Nacional d’Estadística. De manera presencial, dirigir-te a l’Ajuntament de Vilassar de Mar. Si ja has votat en anteriors eleccions, no has de fer nova declaració ja que es manté la voluntat de ser elector o electora. Recorda, fins al 30 de gener.

Pel que fa a les persones originàries de països amb acords de reciprocitat, t’hauràs d’afanyar. Aquest diumenge és el límit. Els tràmits? Tenir més de 18 anys el 28 de maig, estar empadronat o empadronada, disposar del permís de residència i haver residit (legalment) a l’estat espanyol cinc anys de manera interrompuda. Menys en el cas del Regne Unit, Irlanda del Nord o Noruega on amb tres anys seguits, n’hi ha prou.

Per comunicar-ho? Ho has de fer per correu postal omplint una declaració formal, signar-la i enviar-la, sense franqueig, a la Delegació Provincial de l’oficina del Cens Electoral corresponent. Una altra via és accedir a la seu electrònica de l’Institut Nacional d’Estadística. De manera presencial, dirigir-te a l’Ajuntament de Vilassar de Mar on s’haurà d’adjuntar el permís de residència. Recorda que, en aquest cas, la teva intenció de vot només serà vàlida per a les eleccions municipals del proper diumenge 28 de maig.

Més informació, aquí:

A les 12 de la nit del 12 de maig començarà, oficialment, la campanya electoral que finalitzarà el 26 de maig. Els ajuntaments faran el sorteig per a les meses electorals entre el 29 d’abril i el 3 de maig. A tot tardar, el 6 de maig et notificaran si t’ha tocat ser en una mesa o no. Aleshores, tens una setmana, fins al 13 de maig, per presentar al·legacions a la teva designació com a membre de mesa. Es resoldran el 18 de maig a tot tardar.

Si, en el teu cas, seràs lluny de Vilassar de Mar i vols exercir el teu dret a vot, sàpigues que del 4 d’abril al 18 de maig tens temps per sol·licitar la documentació per votar per correu. Del 8 al 21 de maig, l’Oficina del Cens envia per correu certificat la documentació. Finalment, per enviar el vot a través de les oficines de correus: del 18 al 24 de maig

També tindràs més informació a les Oficines del Cens Electoral. La de Barcelona, la de la capital catalana, la trobaràs a la Via Laietana 8 i el seu telèfon és el 93 295 97 95