Tots els televisors han de resintonitzar-se per adaptar-se a les noves freqüències dels canals de la TDT

tdtEn el cas d’instal·lacions unifamiliars,  no cal  -en la immensa majoria dels casos- trucar a l’antenista per fer cap adaptació a l’antena individual. Només cal entrar en el menú del televisor, des del comandament a distància de l’aparell,  i buscar la funció de sintonització automàtica de canals. Normalment l’aparell, activada l’ordre de cerca de canals, els memoritza en una nova llista. També hi ha aparells als que no cal donar l’ordre de cerca, ja afegeixen automàticament els canals que van apareixent.

En el cas d’instal·lacions comunitàries, cal que el president de cada comunitat de veïns (ja sigui de l’escala o del bloc de pisos) contacti amb un instalador inscrit en el Registre d’Empreses Instal.ladores de Telecomunicacions, perquè realitzi els treballs d’actualització de la instal.lació i no esperar a última hora. Estan previstes ajudes, per part del govern central, per a les instal.lacions comunitàries que poden ser des de 100 euros  fins als  550 euros, depenent del nombre de mòduls-amplificadors que calgui canviar. L’empresa instal.ladora haurà de portar la documentació i factura detallada dels treballs d’actualització del que s’anomena “Dividend Digital” perquè la comunitat de veïns (escala o bloc) puguin obtenir aquestes ajudes. Una vegada fets els treballs d’ actualització a la instal·lació col·lectiva per part de l’antenista, cal que cada veï actualitzi els canals en el seu televisor.

Des del Col.legi Oficial d’Enginyers Tècnics de Telecomunicació a Catalunya-Vocalia TDT han explicat que el motiu d’aquests canvis és que a partir del primers d’anys de 2015 les operadores disposaran de l’anomenat dividend digital, que correspon a la freqüència de 800mhz (canals 61 a 69) per a la telefonia de dades de quarta generació. Aquesta freqüència fins ara estava ocupada per canals de televisió. Difondre les senyals de la tecnologia 4G per aquests espais (canal 61 a 69) facilitarà l’abaratament del cost econòmic tant dels aparells de telefonia com de la transmissió

Els principals canals generalistes estan emetent  de forma simultània a hores d’ara en dues freqüències (l’antiga i la nova), però a partir de l’1 de gener de 2015 només emetran per la nova freqüència que se’ls ha adjudicat.

La resintonització és obligatòria per no perdre l’oferta televisiva, ja que si no es realitza aquesta acció, es deixaran de veure alguns canals de televisió.

Llistat actualitzat de canals de TDT a Vilassar de Mar:

MUX 21 – Vilassar Televisió (televisió privada de Vilassar de Mar)
MUX 23 – Entrarà en funcionament en 2015
MUX 24 – M1, MAR TV
MUX 27 – Antena 3, Antena 3 Alta definició, La Sexta, La Sexta Alta Definició, Neox, Nova
MUX 29 – Boing, Energy, Gol Televisión (pagament)
MUX 31 – TVE-1, TVE-1 Alta definició, TVE-2, 24 Horas, Clan
MUX 33 – 8 TV, Barça TV, Boom, RAC 105
MUX 34 – Tele 5, Tele 5 Alta Definició, Cuatro, Cuatro Alta Definició, Factoria De Ficción, Divinity
MUX 41 – TVE-1 Alta Definició, TeleDeporte, TeleDeporte (Alta Definició)
MUX 44 – TV3, Super 3-33, 3/24, Esport 3, TV3 Alta Definició
MUX 47 – 13 TV,  Discovery Max, Disney Channel,  Paramount Channel, Soy interactivo

Des d’algunes zones de Vilassar de Mar (no des de tot el terme municipal),  també es poden sintonitzar aquestes cadenes que emeten per a altres comarques:

MUX 26 –  Barcelona TV, TV Badalona, TV Hospitalet
MUX 48 – El Punt Avui TV, 25 TV