Tot a punt per a la celebració del Carnaval a Vilassar de Mar

10 comparses desfilaran pels carrers de Vilassar de Mar aquest dissabte 21 de febrer amb motiu de la Rua de Carnaval organitzada per la regidoria de Cultura. Tres-centes persones participaran al recorregut, omplint els carrers de disfresses, carrosses, músiques i balls i oferint el seu millor espectacle davant el públic. De les comparses inscrites, 7 han presentat candidata a reina de Carnaval i la més nombrosa compta amb 65 integrants.


La festa de Carnaval començarà el 21 de febrer a les 12 del migdia amb el carnaval infantil amb “Pugeu a la furgo”, a càrrec de la companyia Vatua l’Olla a la Plaça Picasso, i continuarà a la tarda amb l’esperada rua. El pregó del rei Carnestoltes –retransmès per Vilassar Ràdio – a 2/4 de 8 del vespre al carrer Sant Artur amb la Rambla Veral de l’Ocata donarà el tret de sortida a la rua. Des d’aquí les 10 comparses recorreran diferents carrers, pels quals la Policia Local ja ha avisat que no es podrà estacionar: Cuba, Sant Genís, Montserrat, Sant Joan, Montevideo, Eduard Ferrés, Migjorn, Narcís Monturiol, i Santiago Rusiñol fins arribar al Pavelló d’Esports Municipal.
Els premis del concurs de comparses pugen a un total de 3.200 euros i van dels 300 euros per a la comparsa que quedi en cinquena posició fins als 700 euros de la la guanyadora o per a la que porti la millor carrossa. El jurat enguany puntuarà l’originalitat, el vestuari, la coreografia i l’atractiu de la comparsa. A partir de les 21.30h, es durà a terme el ball de disfresses, amb l’orquestra Taxman, al Pavelló d’Esports Municipal Paco Martín, on es donarà a conèixer la reina del Carnaval i el veredicte del jurat.
Els menuts podran gaudir de nou del Carnaval el diumenge 22 de febrer amb la XXXII edició del Carnaval Firobi que es farà al migdia a la plaça del Círcol, amb la companyia Xarop de Canya.
Dimarts, 24 de febrer a les 9 del vespre tindrà lloc a l’Ateneu Vilassanès el Ball dels Mamarratxos. La recuperació d’aquesta tradició neix per iniciativa d’un grup de representants de les comparses de Vilassar de Mar i compta amb el suport de l’Ajuntament. Aquest festeig, tradicional de finals dels anys quaranta, i que es va mantenir fins els anys seixanta, tenia com a principal objectiu que els participants no fossin reconeguts, deixant en segon pla l’originalitat o elegància de la pròpia disfressa.

El Ball dels Mamarratxos era la nit de la transgressió, vigília del dimecres de cendra, i el preludi de la quaresma. Les disfresses d’aquesta nit deixaven pas a la improvisació amb vestits estrambòtics fets amb roba vella: llençols, faldilles, vestits de casament o qualsevol peça poc o molt ben combinada. També es feien servir màscares, mocadors i mantellines amb les quals els participants es tapaven la cara per tal d’amagar la identitat i poder passar desapercebuts.

El Carnaval arribarà a la seva fi dimecres 25 de febrer amb l’enterrament de la sardina. La concentració per a acompanyar l’enterrament començarà a 2/4 de 7 de la tarda al carrer Carme 28 bis, davant del Centre Excursionista PIRI, en direcció cap a la Plaça Pau Vila, on es llegirà el testament del rei Carnestoltes. Es prega als assistents dol rigorós. 

En cas de mal temps els espectacles infantils es traslladaran al Pavelló d’Esports.

Leave a Reply