Tolerància zero vers les agressions sexistes a la Festa Major

Tolerància zero vers les agressions sexistes, sempre (és clar); però amb especial atenció a la Festa Major de Vilassar de Mar que tenim al damunt. Aquesta és la política de l’Ajuntament del nostre municipi que, per aquests dies que venen, compta amb un recorregut de punts liles repartits per tot el nostre poble, per tal que qualsevol dona o noia que se senti agredida pugui denunciar. L’Ajuntament condemna enèrgicament, a més, els fets de dissabte passat, a la platja, que s’estan investigant.

El consistori estableix una ruta segura amb més il·luminació, punts liles i vigilància durant tota la Festa Major. Els punts liles estan repartits per tot el mapa de la vila, i es tracta d’ubicacions per demanar ajut en cas de presenciar o patir qualsevol tipus d’agressió sexista. En aquest cas, també és possible dirigir-se al personal de barra, personal de seguretat o serveis sanitaris.

Montse Gual ha recordat a l’espai “Crònica” d’aquest dimarts que ja fa anys que s’estan instal·lant els punts liles per festa major, i ha afegit que qualsevol noia o dona que pateixi una agressió pot explicar en aquests punts liles què li ha passat i s’activaran els protocols establerts per a les agressions en espais d’oci. Ha subratllat que, durant les nits de la Festa Major, hi haurà un punt lila itinerant a la zona del passeig Marítim i la platja. La regidora ha explicat que agressió és qualsevol situació en la qual la dona se senti agredida, i no hagi donat consentiment per aquella acció (fustigació, tocaments…) També coneixen els protocols a activar tant el personal de seguretat, la gent que serveix a les barres i als organitzadors dels actes.

La regidora remarca les rutes segures de Vilassar de Mar, sempre ben il·luminades, que van des dels transports públics fins als espais de festa. Gual ha reivindicat el dret de les dones d’estar tranquil·les i de vestir, ballar com vulguin i gaudir de l’oci i moure’s lliurement.

Ha subratllat que l’Ajuntament de Vilassar rebutja fermament les agressions sexistes i la violència masclista en totes les seves formes. En concret, condemna els fets que van succeir a la prefesta de la Festa Major el passat 18 de juny, a la platja, encara en procés d’investigació per part tant de la policia local com de Mossos d’Esquadra. Els punts liles de Vilassar de Mar, a banda de la parella itinerant, els pots trobar, durant la Festa Major a l’aparcament del Patronat Parroquial, a l’escola Pérez Sala i a l’Escola del Mar, que són els espais en els quals es concentren, especialment, les activitats nocturnes.

Ha afegit que, al marge de la Festa Major, no s’ha d’oblidar la feina que està fent el Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD). I és que, compte, des de principis d’any han sigut ateses 42 dones per violència masclista a Vilassar de Mar; ja sigui en l’àmbit domèstic, espais privats i/o públics. D’aquests casos, 5 s’han catalogat com a violències sexuals. Gual ha recordat que qualsevol dona que sigui víctima d’agressió té les portes obertes del SIAD, on les rebran i atendran.

Per poder fer front a aquestes dades sobre violència de gènere al municipi, des de la Regidoria d’Igualtat es va aprovar el Pla d’Igualtat de Gènere el passat mes de març, on es preveu reforçar les activitats per a l’educació a escoles i instituts, entre d’altres accions, que es duran a terme pròximament amb la col·laboració del Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD).

Recorda que el SIAD el pots trobar al carrer de Santa Eulàlia, 40, El seu telèfon és el 93 754 05 00. El seu horari, de dilluns a divendres de 9 del matí a 2 de la tarda. El seu correu electrònic és siad@vilassardemar.cat

Repassem seguidament els horaris i ubicacions dels punts liles durant la Festa Major:

Dia 23:
Punt lila de 23.00 a 05.00 h a l’aparcament del Patronat Parroquial.
Punt lila de 23.00 a 05.00 a l’escola Pérez Sala.

Dia 24:
Punt lila de 21.30 a 01.30 h a l’Escola del Mar.
Punt lila de 23.15 a 05.30 h a l’aparcament del Patronat Parroquial.

Dia 25:
Punt lila de 19.30 a 04.30 h a l’aparcament del Patronat Parroquial.
Punt lila de 22.30 a les 03.30 a l’escola Pérez Sala.

Dia 26:
Punt lila de 22.30 a 02.30 h a l’Escola

Consulteu el mapa