Tercera edició de la “Tertúlia política” de 2017

Ahir dimarts 30 de maig vam emetre en directe, a les 8 del vespre, en format ràdio, la tercera edició de “La tertúlia política” d’enguany. L’espai, que va ser conduït per Jaume Cabot, va comptar amb l’assistència i la participació de les forces polítiques de govern i oposició i va tractar sobre el pressupost municipal de 2017, que es va portar a ple el passat 27 d’abril. L’equip de govern de Vilassar de Mar, format per set regidors, cinc d’ERC-VdM diu Sí i dos de Gent per Vilassar de Mar, no va aconseguir la majoria necessària per tirar endavant la proposta de nous pressupostos i només va comptar amb el suport de les dues regidores del PSC, a l’oposició. La resta de grups del plenari, un total de 12 regidors i regidores, van votar-hi en contra.

Els primers a intervenir van ser els grups polítics de l’oposició i després els del govern.

Quant a l’oposició:

En representació de Vilassar de Mar Sí que pot/Sí puede, Jesús Arroyo va explicar que van votar en contra ja que fent-ho deien “no” a les polítiques d’austeritat i als bancs i va subratllar que les qüestions importants per a aquesta formació política són, entre altres, l’ economia social, protecció del medi ambient, la tarificació social i dotar de major transparència a la SA municipal.

En representació del PSC, Alícia Rodríguez Luna va explicar que van arribar a un acord amb el govern pel que fa al foment de l’ocupació i l’activitat econòmica, la potenciació de la taula de mobilitat, la destinació d’una partida destinada a pressupostos participatius i la creació d’una taula de treball per desenvolupar el projecte educatiu a Vilassar de Mar, entre altres qüestions.

En representació de Ciutadans, Juan Díaz va manifestar que van votar en contra perquè consideren que no es tracta d’uns bons pressupostos, que no dónen resposta als problemes reals del poble, va afegir que arriben amb quatre mesos de retard i va destacar que el pressupost presentat tornava a pujar l’IBI i presentava retallades en educació, cultura o esports.

En representació de Babord, Pau Arona va afirmar que els pressupostos són “un mecanisme de drenatge dels impostos dels vilassarencs als bancs a través de la despesa financera, que és innacceptable”. Babord va posar com a condicionants per donar recolzament al pressupost: no negociar el deute amb els bancs fins a tenir els resultats de l’auditoria de la SA, remunicipalitzacíó i control dels grans contractes públics (neteja, escombraries, piscina…) i arribar a un acord sobre els criteris a seguir per atorgar subvencions a entitats.

En representació de CiU, Laura Martinez va qualificar el pressupost de “incoherent”, i va destacar que l’Ajuntament té capacitat per pagar la despesa financera i fer les polítiques que creu que ha de fer i va manifestar que no comparteix la visió del govern que els pressupostos presentats eren els més socials de la història ja que “no creixem en educació ni cultura”, entre altres qüestions.

Quant al govern:

En representació de Gent per Vilassar de Mar, Joan Roca va manifestar que els pressupostos sí que són els més socials de la història i va subratllar que la despesa més gran del pressupost són els més de 3 milions d’euros de despesa bancària heretada de l’anterior legislatura. Finalment, va afegir que en haver de treballar amb pressupostos prorrogats l’únic capítol que no es pot prorrogar és el d’inversions, on hi ha els pressupostos participatius.

En representació d’ERC-VdM Diu Sí, Damià del Clot, alcalde de Vilassar de Mar, va explicar que el govern ho ha tingut molt difícil per intentar arribar a acords amb les formacions de l’oposició, va afegir que el govern “no ha sabut fer valer la seva voluntat de tirar cap endavant els pressupostos” i treballaran per intentar arribar a un acord i portar a Babord i Vilassar de Mar Sí que pot/Sí puede cap al vot favorable als pressupostos i va subratllar que, al seu parer, els arguments de Babord per votar “no” al pressupost “no s’aguanten”. Tant ERC-VdM Diu Sí com Gent per Vilassar de Mar van mostrar al PSC el seu agraïment pel suport rebut en el ple de pressupostos.

“La tertúlia política” es repetirà divendres 5 de maig d’11 del matí a 12 del migdia. L’espai es pot escoltar en podcast en aquesta mateixa pàgina i es pot veure des de dissabte 3 de juny fins al divendres 9 de juny a Vilassar Televisió, la televisió privada de Vilassar de Mar,  al canal 21 de la TDT, en diversos horaris en multidifusió.