Tercera edició de la beca “Llengua i cultura als Estats Units”

Júlia Suriol, de l’institut Pere Ribot, i Laura Roig, de l’institut Vilatzara, són les dues alumnes premiades amb la 3a beca als Estats Units, organitzada per la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Vilassar de Mar amb l’objectiu de premiar l’esforç a l’estudi i promocionar l’intercanvi de cultures. El lliurament d’aquesta beca es va fer el 8 de juny al Servei de Joventut de Can Jorba. La beca premia els alumnes de segon de batxillerat, un de cada institut vilassarenc, amb les millors notes de l’expedient acadèmic del curs. Enguany el premi consisteix en una estada de 21 dies a Illinois, al nord-est dels Estats Units, on a més de practicar l’anglès, les estudiants premiades podran conèixer de primera mà la cultura i la política americana.Una altra qüestió d’interès sobre aquesta beca és que forma part d’una de les línies d’actuació del Pla Local de Joventut, anomenada “autonomia i emancipació”, on s’inclou el programa de formació a l’estranger. L’estada va del 30 de juliol al 19 d’agost.

Inicialment l’estada estava programada a la ciutat de Baraboo, però per problemes de caire personal de la família d’acollida, finalment les joves becades juntament amb el coordinador del projecte, Ove Joseph Jönsson, han anat directament a la ciutat de Chicago, ja prevista en el programa, on a més de la pràctica diària d’anglès, les alumnes podran conèixer de primera mà la cultura i la política americana a través de l’organització d’activitats educatives, culturals, socials i d’oci previstes per a tal fi. Per a que aquest programa es pugui desenvolupar amb totes les garanties necessàries, l’Ajuntament ha optat per posar en marxa el pla de reserva que sempre ha estat preparat, per tal de no haver d’ anul•lar-lo.
Durant el viatge, les estudiants coneixeran l’Ajuntament de Chicago i seran rebudes per una de les persones que conformen l’Equip de Govern de la ciutat, la Universitat de Northwestern, escoles d’ensenyament secundari, una granja tradicional americana, el sistema polític i d’ensenyament d’EUA. Col•laboraran en menjadors socials de la zona, coneixeran d’aprop el futbol americà i el baseball, visitaran les instal•lacions del cos de bombers de Chicago, etc…
Cada jove té un diari electrònic creat per la Regidoria de Noves Tecnologies,  http://vilassardemar.wordpress.com,  per poder explicar les seves experiències. Tant la Júlia com la Laura han mencionat en aquest diari electrònic que el primer que els ha impressionat en arribar a Chicago ha estat la semblança “entre les pel•lícules i la realitat” i la calor i la humitat de la ciutat.
De moment, en el seu primer dia a Chicago, han visitat l’institut de Niles North del districte de Skokie. Keith Robinson, subdirector d’aquest centre d’ensenyament, va accedir a fer-los una visita guiada per les instal•lacions i va explicar-los quin és el funcionament del sistema educatiu dels Estats Units i d’aquest institut. Els ha sorprès que hi hagi persones d’ una vuitantena d’ ètnies diferents en el mateix centre i els han explicat que se celebren aquestes diferències dedicant cada any a una ètnia diferent.

A la Júlia i la Laura els ha cridat molt l’atenció la importància que es dóna a les activitats extraescolars, com els esports, la música, el teatre… i a la cultura en general, i han assenyalat  que dins d’un mateix institut es troben totes les instal•lacions requerides per fer aquestes activitats.

Leave a Reply