Tempestes dels dies 28 i 29 de juliol de 2014

Un embossament d’aire fred procedent del nord d’Europa va creuar el Principat produint tempestes fortes que van afectar sobretot la meitat nord del país. Durant el dia 28 les tempestes van afectar especialment les comarques del nord-est, mentre que la tarda del 29 aquestes van afectar la costa central i sud de la costa Brava, essent en aquest cas molt virulentes i associades a fenòmens meteorològics severs (calamarsa i cops de vent forts).

Les quantitats més importants registrades a les Estacions Meteorològiques Automàtiques gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya, durant els dos dies, van ser: 61’8 mm a Vilassar de Mar (16’3 mm el dia 28 i 45’5 mm el 29), 52’9 mm a Malgrat de Mar (el Maresme), 51’7 mm a Olot (la Garrotxa) o 49’4 mm a Torroella de Montgrí (el Baix Empordà). Cal assenyalar els 5’5 mm, els 5’0 mm o els 4’8 mm registrats en 1 minut a les EMA d’Olot, la Quar (el Berguedà) i Vilassar de Mar, respectivament, registres excepcionalment intensos.

Unes altres dades que donen constància de la intensitat de la precipitació al llarg de l’episodi són les quantitats registrades en 30 minuts, entre les quals cal destacar els 44’7 mm de Vilassar de Mar, els 40’5 mm d’Olot o els 30’6 mm de la Quar.

La ratxa màxima de vent registrada a la EMA de Vilassar de Mar va ser de 68 km/h el dia 29.

(Informació facilitada pel Museu de la Mina Vella de Vilassar de Mar)