Temperatures gèlides i possibilitat que nevi en cotes molt baixes

Per a alguns estem davant d’una onada de fred. Per a molts, és, senzillament, l’hivern. Sigui com sigui, per avui dimarts , per demà, dia de reis, i per demà passat dijous s’esperen temperatures extremadament baixes al Maresme i no es descarta que qualsevol ruixat acabi convertint-se en neu o aigua neu a pràcticament qualsevol cota. En aquest sentit, Protecció Civil ha activat l’alerta Procicat per onada de fred per als tres propers dies al Pirineu, prePirineu, interior de Catalunya i costa del Maresme.

Protecció Civil recorda que, quan es manté activada aquesta alerta, es desaconsella que surtin al carrer nadons, gent gran i les persones que pateixin malalties respiratòries. De fet, i segons la predicció del Meteomar, el Servei Meteorològic del Consell Comarcal del Maresme, a la nostra comarca s’esperen mínimes d’entre els -1 i el 4 graus i màximes, atenció, entre els 4 i els 9 graus. Molt fred, en resum.

Aquests tres propers dies, doncs, les temperatures seran gèlides i pot nevar en cotes molt baixes. Per això des de Protecció Civil s’insisteix en extremar les precaucions, especialment en els desplaçaments en vehicle i a peu (compte amb les possibles plaques de gel) i fer cas dels consells i informació del Servei Català de Trànsit,. Així mateix es demana als familiars i amics de persones grans que viuen soles que les visitin, respectant les mesures covid, és clar, o hi parlin per telèfon per comprovar que es troben bé. També cal estar atents a les possibles incidències per mala combustió de calefaccions, estufes o xemeneies per evitar intoxicacions, i ventilar cada dia els habitatges, sense tapar les reixetes de ventilació per garantir l’entrada d’oxigen.

Totes les precaucions són poques per aquesta onada de fred que pot portar neu a cotes molt baixes i a llocs poc habituals. Els mapes actuals indiquen que pertorbació s’aniria afeblint de cara dissabte i diumenge el temps, durant el cap de setmana, es tornaria a estabilitzar.