Dimecres passat 25 de novembre l’espai “Parlant de tot” va incloure una taula rodona telemàtica  sobre violència de gènere, amb la participació de la representant de la Policia Local Gloria Iturbide, Jennifer Álvarez,, per part del Servei Atenció a la Dona (SIAD); en representació del CAP Doctor Masriera, Alba Sanvicente i Núria Fortea, i per part de la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Premià de Mar, l’agent Eli, de l’Oficina d’Atenció a la Víctima.  

La taula rodona va analitzar lex xifres d’enguany: en el que portem d’any, els Serveis Socials de l’Ajuntament han atès a 56 dones que han patit violència masclista. El nombre és inferior al d’altres anys (al 2019, per aquestes dates, s’havia atès a 75 dones), però les professionals del servei asseguren que aquesta xifra no reflecteix la realitat degut a aquestes causes: la impossibilitat de realitzar atenció grupal de rehabilitació per motius sanitaris, l’augment del percentatge de casos nous respecte a d’altres anys: (27 enguany, 21 dels quals van entrar al servei després del mes de març, vuit dones que ja havien estat donades d’alta del servei han tornat a patir violència masclista durant aquest 2020) la priorització de totes les situacions d’emergència, l’augment de teleassistències per violència masclista actives (8) i els  casos en procés de recuperació en seguiment des d’anys anteriors són (21).

Des del SIAD, Álvarez ha dit que les trucades rebudes van ser diàries i constants  i ha dit que no hi ha tipologies d’agressor ni de víctima.

Eli, de la Comissaria dels Mossos d’Esquadra ha explicat que el nombre de denúncies per violència de gènere ha baixat però han intensificat el seguiment dels  casos que porten.   

Iturbide ha manifestat que la Policia Local també ha tramitat menys denúncies.

Des del CAP Doctor Masriera, Fortea  ha  explicat  que al centre d’atenció primària van tenir un augment de consultes sobre violència de gènere durant el confinament i ha subratllat que el CAP  sempre de servei els 365 dies de l’any dia i nit. L’alta demanda telefónica que tenen fa que a vegades les línies telefòniques s’hagin col·lapsat en algun moment, però això no vol dir que no hi siguin, sinó absolutament tot el contrari, significa que estan atenent les consultes que els hi arriben per telèfon. 

L’agent Eli, de la Comissaria dels Mossos d’Esquadra  de Premià de Mar, ha indicat que encara que hi hagi menys denúncies, les que hi ha són per casos molt més greus. No han hagut de reobrir casos.

En canvi, des del SIAD Álvarez ha explicat que des d’aquest servei sí que han hagut de reobrir casos, perquè l’agressor ha tornat de nou a exerci la violència

Des del CAP Masriera, San Vicente ha destacat que encara que atenguin menys casos de violencia de gènere, els que estan atenent en aquesta època són més greus.

A la tertúlia, es va explicar que la situació de les dones que pateixen violencia masclista s’ha accentuat, entre d’altres, pels efectes de la crisi sanitària i del confinament: l’aïllament ha estat més extrem degut a la falta de xarxa de suport, tant familiar com social, la convivència ha estat permanent i forçosa, les dones han estat les més afectades per la crisi económica, la dificultat per a poder comunicar la informació i accedir a assessoraments i ajudes ha augmentat. Tot i així les nostres tertulianes han explicat que s’ha accentuat la vigilància en aquest sentit, conscients de la problemàtica

Durant aquests mesos de pandèmia, els Serveis Socials de l’Ajuntament i el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) han mantingut el servei a les dones per tal d’acompanyar-les i donar resposta a les seves necessitats.

Des de la Policia Local, Iturbide ha recordat tenen oberts una cinquantena llarga d’expedients.

L’agent Eli, de la Comissaria dels Mossos d’Esquadra,  ha dit que tenen casos de tota manera a Vilassar de Mar i a les altres poblacions a les que atenen:

Totes les tertulianes van destacar la importància de l’educació i l’entorn familiar en prevenir aquesta situació i van cloncloure que encara queda molta feina a fer al conjunt de la societat.