Tastem les innovacions de Can Boher i Can Pocurull amb motiu de Dijous Gras

Avui és el dia en el qual, amb la Quaresma i les seves restriccions a la cantonada, antigament es permetien excessos alimentaris. Botifarra, ou, llardons… I és que avui es dona el tret de sortida al Carnaval amb el Dijous Gras. Hem decidit entrar a dos obradors de Vilassar de Mar que, aquests dies i, especialment, avui, treuen fum. I hem tastat les novetats.Hem estat Can Pocurull per provar la botifarra  de carquinyolis de la pastisseria de Can Falgueres, figues i ratafia i a Carns Boher per tastar botifarra de xocolata i xerès.

Can Pocurull està ubicat al número 30 del carrer de Sant Joan i funcionen fent les mateixes botifarres d’ou que el primer dia. I l’any vinent celebrarà 80 anys.Núria Querol, que és al capdavant d’aquest establiment familiar, remarca que, enguany, ofereixen a les persones clientes fins a 10 varietats.

Ha explicat que la novetat d’aquest any és una botifarra que és una mica dolça, feta amb els carquinyolis de la Pastisseria Falgueras, ja que els agrada treballar amb productes de proximitat. A més, aquesta botifarra té figues i ratafia

Les botifarres són fruit de moltes i moltes proves, moltes no arriben al mostrador. Pel que sigui, es descarten. A Can Pocurull, feina coral de totes les treballadores de la botiga.

La Núria ha explicat que cap ingredient ha de ressaltar sobre l’altre, i ha remarcat que a botifarra d’ou farcida no es pot posar dins qualsevol cosa i ja està, no tot s’hi val, és un art. El conjunt d’ingredients han de lligar entre ells  

De fet, els que manem som els vilassarencs i vilassarenques. En aquest poble… som valents? Som de provar? O ens quedem amb les receptes tradicionals? La Núria ens ha dit que hi ha gent molt atrevida i ràpidament diu que sí a provar noves varietats,  però hi ha gent que vol només la botifarra d’ou tradicional.

Des de l’obrador de Can Pocurull han guanyat importants premis en diferents concursos gastronòmics des que van començar a participar-hi allà per 2017. I van assolir el premi a la millor botifarra d’ou de Catalunya. Un producte molt especial, del qual ha dit que és com un plat de cuina, perquè porta l’ànec confitat, poema saltejada una mica a la paella i la ceba caramelitzada. És una botifarra que tenen a la venda durant tot l’any,

Querol assegura que el secret és la mateixa recepta que feien servir el seu avi, primer, la seva mare, després. Quilòmetre zero. Per aquests dies faran uns 200 quilos de botifarres. Per triar i remenar. A banda de les que ja hem mencionat, en tenen de sobrassada, patates fregides i ous estrellats, d’alls tendres, de pa amb tomàquet i pernil… Com les fan? Amb carn de porc Duroc i utilitzen el mateix tipus de sal i pebre que venen utilitzant des de 1945.

Sense oblidar, és clar, els altres reis de la festa d’un dia com avui, els llardons. En tenen de dos tipus, premsats i no premsats. Per trucar a Can Pocurull? 93 759 39 99

Hem seguit el nostre periple vilassarenc en aquest Dijous Gras

Hem entrat al sancta sanctorum de Carns Boher. Agraïm que, en un dia tan complicat, l’Andreu Boher ens deixi ser a casa seva. Funcionen, treballen, des de 1969, amb la recepta tradicional:trinxar,  amanir, pastar, embotir i coure

Amb la curiositat que, per exemple, abans la botifarra d’ou era, pràcticament exclusiva d’aquests dies. Ara n’hi ha tot l’any. També en fan d’altres tipus. Per exemple, a Can Boher podrem trobar fins a set tipus diferents de botifarres carnavaleres o farcides. Enguany els funciona molt bé la de tòfona. Ha quedat molt aromàtica

S’està venent, ens confessa, molt i mot bé. Aquestes botifarres variades, de gustos, són fruit de les proves que fan a l’obrador de Can Boher. Admet que no sempre s’aconsegueix l’èxit i revela que hi ha proves que, si no els agraden, no veuen la llum de l’aparador. La que sí que ha passat el tall, per exemple, és la de xocolata amb xerès, que couen a 75 graus.

Ha explicat que han modificat una botifarra , que en altres anys els ha portat molta feina, la que feien amb ous de guatlla i ous tendres l’han canviat amb ceba acaramel·lada i els ha quedat molt gustosa de sabor, a causa de la crema acaramel·lada.

La clau sempre es buscar les quantitats que s’afegeixen a la carn magra. Hi ha uns barems, entre un 5%  i un 15 % , per donar-li una identitat a aquesta botifarra, i perquè ressalti el producte que se li posa dins

Altres propostes que podem adquirir a Can Boher és la botifarra de patata i ceba, una altra clàssica que tenen tot l’any. Quan es menja, es nota la patata, es nota la ceba, es nota la botifarra d’ou, tota la cansalada, tota la carn magra, la part cuita, l’ou….

I no podem oblidar la botifarra picant, però picant de debò i la de bolets, amb el saltejat que porta, amb el punt d’all i julivert, amb el raig de conyac pel mig, que dona un aroma molt bo

Déu n’hi do la feinada per aquests dies. L’Andreu no compta per unitats, sinó per quilos. Porta uns 180 quilos, més els 80 quilos de la passada setmana, més el 80 quilos que espera fer la propera setmana… Ha explicat que tant de bo puguin fer el doble.

L’Andreu ha remarcat que el que es busca és la qualitat del producte, que estigui molt ben fet i ha recordat que  tots els ingredients són de matança pròpia, que no compra res a fora.

Ha remarcat que  també fan productes a mida. Si són partides petites, poden elaborar botifarres expressament adaptant-se als gustos del client.

Un autèntic entusiasta de la seva feina, l’Andreu et convida, si vas a comprar aquest dissabte,  a qualsevol hora, a una copa de cava, sempre que portis una disfressa. Ell i el seu equip de 9 persones ja tenen tot l’atrezzo a punt. No revela el motiu, però dona una pista. Ha dit que “se’ls veurà el plumero”.

Marxa dels estudis de Vilassar Ràdio deixant-nos la recepta de l’èxit de Can Boher: treballar el millor producte que es pugui trobar sempre.

Can Boher està ubicat a l’eix comercial de Vilassar de Mar. A la cruïlla entre Narcís Monturiol i l’Avinguda Montevideo. Telèfon 93 759 28 85.