Surt a la llum la tercera novel·la de Vicente Ayuso, “El fuego del credo”

El metge  barceloní Vicente Ayuso Osuna, especialista en cirurgia general i aparell digestiu, ha publicat la seva tercera novel·la, anomenada “El fuego del credo”, editada  per Círculo Rojo.

Es tracta d’una obra que està a cavall entre dos gèneres, la novel·la histórica i la història novel·lada. Tracta sobre una familia jueva, formada per metges i comerciants, ambientada en el segle XV, en el regnat d’Enric IV.

Ha trigat tres anys en escriure-la i documentar-se. L’autor ha consultat tesis doctorals sobre la història del segle XV, la farmacopea i les tècniques quirúrgiques d’aquesta època,  diverses obres monogràfiquesd’aquest período històric  com “Enrique IV de Castilla” de Luís Suárez Fernández)

Sobre el perquè s’ha centrat en aquest período històric, Ayuso ha explicat que li va cridar l’atenció una cita bibliogràfica que deia que al  1495 un cronista alemany va deixar escrit que la segona esposa d’Enric IV, la reina Joana de Portugal,  va ser inseminada artificialment per un metge jueu. Aquest és els principals leit-motiv de la seva novel·la  . 

L’elaboració d’aquesta obra ha suposta un canvi en la seva manera d’escriure, combinant les perspectives i tècniques d’ escriptor de mapa i d’escriptor de brúixola.

Ayuso sent passió per la novel·la històrica, és un gran lector d’obres d’aquest gènere literari. No descarta editar més endavant altres obres. Té una novel·la políciaca començada fa alguns anys que encara no ha acabat.

Les altres dues novel·les seves anteriors editades són “La odisea de Adela” i “La decisión de Fernando” . També ha escrit diversos contes. També és autor de nombrosos articles sobre les seves especialitats mèdiques en revistes de medicina especialitzades. 

Ha treballat a l’Hospital de l’Esperit Sant de Santa Coloma de Gramenet. Actualment està jubilat, continua en contacte directe amb altres companys metges i està molt pendent de l’evolució de la situació de la pandèmia del coronavirus i de la recerca de vacunes contra la covid-19.

Des de 1999 resideix  a Vilassar de Mar.