S’inicia el canvi de contenidors a la via pública

Amb el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilassar de Mar, Gerard Grau, volem treure l’entrellat del nou sistema de contenidors, que s’està desplegant ja a Vilassar de Mar, amb la mirada posada en un nou model de recollida de residus. Contenidors més moderns, més accessibles i amb més capacitat que han de permetre que el nostre municipi assoleixi el 70% de reciclatge que demanen les directrius europees per a 2030. Ara estem en un 50% de mitjana. Contenidors intel·ligents que hauran d’obrir-se, bé amb una targeta, bé amb un codi que tindrem al nostre mòbil. El tancament dels contenidors d’orgànica i de resta no serà immediat, sinó que s’aplicaria a la tardor. Escolta l’entrevista a Gerard Grau al “Parlant de tot”:

L’Ajuntament de Vilassar de Mar ha començat aquesta setmana la renovació dels contenidors de la via pública, tant els de superfície com els soterrats, per implementar el nou contracte de recollida de residus i neteja viària. Aquesta actuació té com a objectiu principal la millora del parc de contenidors del municipi, assegurant així un servei més eficient i adequat a les necessitats de la ciutadania. Amb el lema ‘Vilassar de Mar, viu-la’, es convida tota la població a cuidar i valorar l’entorn, participant activament en la preservació del medi ambient a través del reciclatge. 

El canvi dels contenidors representa una millora tangible en la gestió dels residus. Gerard Grau ha explicat que els contenidors són més grans, tenen més capacitat, són metàl·lics, no patiran el desgast que tenien els contenidors de plàstics i tenen incorporades unes tecnologies que fa que estiguin tancats i que els usuaris els puguin obrir.   

Són més moderns, més accessibles i estan adaptats a les normatives mediambientals. Entre les seves característiques, els contenidors de vidre, envasos i paper-cartó compten amb boques calibrades adaptades al residu que s’hi diposita i els contenidors d’orgànica i de resta compten amb sistema d’obertura amb pedal i maneta lateral. Com a novetat, els contenidors soterrats també disposaran de sistema d’obertura amb pedal.

L’Ajuntament preveu, de fet han començat aquesta setmana amb la implementació dels nous contenidors, que tot l’equipament estigui desplegat per la Festa Major.

Els nous contenidors de superfície augmenten la seva capacitat: els d’orgànica passen de 1.800 litres a 2.250 litres, i els d’envasos, resta i paper-cartó, de 3.000 litres a 3.750 litres. Els contenidors de vidre, però, redueixen la seva capacitat de 2.400 litres a 2.250 litres. A més, per facilitar el reciclatge, els contenidors de superfície estan retolats amb pictogrames que indiquen el que es pot dipositar i el què no. Tot plegat es fa, com explica Grau, per millorar l’eficiència i els percentatges de recollida selectiva. 

Aquesta iniciativa forma part d’un projecte més ampli que contempla la implantació, a la tardor, d’un nou model de recollida de residus amb contenidor tancat només per a les fraccions d’orgànica i de resta (amb identificació d’usuari amb una targeta o telèfon mòbil) i l’ampliació del servei de recollida comercial.

El regidor de Medi Ambient, Gerard Grau, assegura que l’objectiu no és fer un examen de la brossa i dels residus de veïns i veïnes sinó, oferir la possibilitat d’obtenir descomptes en la nostra taxa d’escombraries en el cas de fer-ho correctament.  

L’Ajuntament de Vilassar de Mar treballa per garantir que aquest canvi es dugui a terme de manera fluida. Calculen, des del consistori, que es puguin tancar els contenidors de resta i orgànica a la tardor vinent.

En els propers mesos, es durà a terme una campanya informativa específica i detallada per explicar a tots els residents i comerciants com funcionarà aquest nou model de recollida de residus. Es proporcionaran recursos i eines per facilitar l’adaptació i es realitzaran sessions informatives per resoldre qualsevol dubte que pugui sorgir. I, és clar, sancions per a les persones que no ho fan de manera correcta, un aspecte que recull l’ordenança actual i que també recollirà la nova ordenança que s’està redactant per aquest nou sistema de recollida de la brossa.

Queda clar que cada habitatge rebrà la seva targeta i el seu codi de telèfon. També els pisos, cases o apartaments de les segones residències. En el marc del nou contracte, també s’ha treballat per aconseguir que els nous camions de recollida facin molt menys soroll que el que fan els actuals.

Vilassar de Mar entra, doncs, en aquest nou model de reciclatge de contenidors tancats. Des del consistori han recollit experiències, opinions d’altres municipis que ja han començat a canviar el model antic de contenidors oberts.

Grau ha subratllat que des de fa anys estem estancats en taxes de recollida selectiva per sota del 50% i que ens hem de plantar de cara al 2030 en taxes de recollida selectiva del 70%.

Segons els marcs legals estatals i europeus, els índexs de reciclatge han d’arribar com a mínim al 60% el 2030, nivells que només es poden assolir amb un nou sistema de recollida més eficient com el de contenidor tancat.