S’inaugura “Paral·lelisme: 25 anys de treballs de col·laboració” al Museu Monjo

Quan el concepte preval sobre l’objecte. Aquest és l’argument, el leitmotiv de l’exposició que s’estrena aquest diumenge al Museu Monjo i que podrem veure fins al pròxim 13 d’octubre. Es tracta de “Paral·lelisme: 25 anys de treballs de col·laboració“, de Jordi Cerdà i Claude Jeanmart. Ara mateix parlarem amb ells i coneixerem, també, l’opinió del comissari de la mostra, en Ramon Casalé. Tots tres ens han vingut a veure als nostres estudis.

En Cerdà i en JeanMart són dos artistes conceptuals que viuen a kms de distància. Amb una àmplia trajectòria internacional a les seves esquenes, també es dediquen a la docència signifiquen dues maneres d’entendre i mostrar l’art a través de la idea o… el que és el mateix, el concepte respecte a l’objecte.

La seva feina, fer de traductor, de mitjancer, entre els artistes i l’espai, en aquest cas, el Museu Monjo de Vilassar de Mar.

Entrem a l’exposició. En la manera que els dos artistes tenen d’entendre l’art. En Claude JeanMart ens ho explica en la seva llengua. Dues llengües, dues cultures, dos països… i una feina.

En Jordi Cerdà ja va exposar a la pinacoteca de Vilassar de Mar fa, també, 25 anys. Un espai que casa amb la proposta artística que ens regala la dupla catalano-francesa.

I és que tots dos celebren, amb aquesta exposició, les seves noces de plata treballant plegats. Colze a colze. Per això, recordem el títol “Paral·lelisme: 25 anys de treballs de col·laboració“. Passegem per l’exposició amb el mateix artista, en Jordi Cerdà.

Sens dubte, com apunta Ramon Cassalé, el comissari, Kafka continua sent molt present, avui en dia.Feina, doncs, marca de la casa del binomi, del tàndem Cerdà JeanMart.

Sens dubte, l’escriptor txec és molt llaminer per als artistes de tot el món, un clàssic (vaja). Kafka és un cognom, per cert, que es converteix en adjectiu. Reflexions, interpretacions que són fruit, d’una tasca creativa complimentada a 4 mans. Se’n diu… cadàver exquisit.

Treballen a distància. Enviant-se el material, establint un diàleg artístic i, és clar, sempre que poden s’apleguen bé a Catalunya, bé a França. Ha sorgit una bona amistat entre ells.

En Jordi Cerdà i en Claude Jeanmart volen tenir unes paraules d’agraïment a les seves respectives parelles, la Denise i la Laura que, per cert, podrem veure en algunes obres i en alguns dels films experimentals que ens explicaven i que podrem veure a la pinacoteca vilassarenca.

En Jordi Cerdà, nascut a Barcelona l’any 1949, és un explorador de sentiments, amb unes obres marcades pel minimalisme i el gust pels elements geomètrics. Apassionat de la imatge, en totes les seves formes, i en l’art conceptual. El parisenc Jean Claude Jeanmart, nascut l’any 1937, és un pintor i artista visual que practica i combina les tècniques de la pintura i el gràfic, així com les possibilitats digitals i el vídeo al servei del cos que balla, que es mou. Passió pel cos tocat i dibuixat a cegues.

Més de 50 anys en primera línia artística. Explorant, creant i, sempre qüestionant-se un munt de coses.”Paral·lelisme: 25 anys del treballs de col·laboració“, al Museu Monjo fins al 13 d’octubre