“Fem Salut” tracta sobre la temporada de platges i el servei de socorrisme de la platja, actiu fins a l’11 de setembre
Aquesta, i per condicions climatològiques òbvies, no serà una temporada de bany normal. I és que la regressió de la platja pels temporals marca l’estiu a casa nostra. Aquest dimarts, tot i que es va estrenar dissabte passat, comença, oficialment, el servei de socorrisme a les platges de Vilassar de Mar. Algunes consideracions a tenir en compte. D’entrada, i per la sequera, inicialment no s’instal·laran les dutxes. Apunta’t també que es tancarà un accés a la platja de Palomares, recomanant que la gent no s’hi banyi per culpa d’un gran i perillós esglaó que ha deixat la regressió de la sorra. De fet, un cop acabi la temporada de bany, es renaturalitzarà aquesta zona, impedint, estem parlant de la tardor, que s’hi pugui aparcar definitivament. Ens estem referint a l’esplanada que hi ha al davant de l’estació de tren de Cabrera-Vilassar de Mar.E ls temporals que pateix la nostra costa han canviat la fisonomia de la platja de Vilassar de Mar. Molts trams, que fins a l’any passat tenien sorra, han perdut superfície o han deixat de tenir les condicions òptimes d’accessibilitat. Han vingut al “Fem Salut” a explicar-nos ho tot l’Adrià Saborit, regidor de platges, Marta Casas, tècnica de Salut Pública i Hernán Mocho, que serà al capdavant dels i les socorristes.
Saborit, d’entrada, assegura que, aquest estiu, la situació serà la que és ara. No es pot fer res, de moment, tot i que avança que ja hi ha un projecte redactat per tal d’allargar els dos espigons actuals i aconseguir, d’aquesta manera, retenir la sorra. Un projecte previst ja està redactat i té dues fases, com avança el regidor. També hi ha un estudi sobre l’impacte ambiental.
De fet, un cop acabi la temporada d’estiu, Saborit explica que es passarà a renaturalitzar la zona de la platja de Palomares fins a Cabrera de Mar. Es plantarà vegetació i no s’hi podrà aparcar. És un projecte del Ministeri de Transició Ecològica i per al Repte Demogràfic.
De fet, des del consistori es calcula que l’edifici on hi havia el restaurant Palomares, ara ocupat, anirà a terra entre els mesos de setembre i octubre.
Un altre dels grans problemes que s’ha d’afrontar és el de la sequera. L’any passat es van tacar les dutxes, com a mesura preventiva, i només s’obrien quan onejava la bandera vermella, que és la que prohibeix el bany. Inicialment, aquest estiu, explica Adrià Saborit, no se n’instal·laran. Això sí, en funció de com evolucioni la situació de sequera, l’Ajuntament estudiarà la seva instal·lació i posada en marxa.
Amb l’absència de sorra, doncs, es retoquen les habituals ubicacions dels i les socorristes. Un coordinador i sis persones treballant, com explica el responsable de l’empresa que, un any més, prestarà el servei i que és Proactiva. Ha explicat que ubicaran la torre de vigilància a l’Espigó de Garbí i afegiran una cadira al cantó que dona a Premià de Mar. Hi haurà una cadira a la zona del Club Nàutic.
Un dels problemes que afronten els socorristes en el seu dia, explica Mocho, és la presència de les sempre molestes meduses. No són taurons, recorda. Quan hi ha meduses, posen bandera groga i realitzen tasques de prevenció, informant als i a les banyistes.
I ens ha explicat consells que hauríem de tenir presents si ens les trobem mentre ens banyem: allunyar-nos de la zona on estan, no tocar-les. Hi ha diversos tipus de meduses.
Mocho recorda que la presència de les meduses s’incrementa amb els corrents càlids. És un dels motius de la bandera groga. Quan hi ha bandera vermella, recorda el coordinador dels socorristes, es recomana no banyar-se. L’equip de socorristes no pot sancionar, però la Policia Local sí, recorda. S’ocupen, aclareix Mocho, de tot el que passi fins als 200 metres que marquen les boies. En aquest sentit, per entrar i sortir amb patins, paddels i altres embarcacions de quilla s’ha de fet, apunta el regidor de Platges, pels canals marcats.
També, i un clàssic de l’estiu, alerta Mocho que una de les situacions sempre complicades es produeix quan els banyistes salten des de les roques dels espigons. Especialment, des de la platja de Garbí. En fi, un dia a dia de molta feina. De calma tensa.
La tècnica de Salut Pública, Marta Casas, apunta que s’instal·laran, en una nova ubicació, les línies de vida que ajuden a banyar-se les persones amb mobilitat reduïda. Una a l’altura de la Riera d’en Cintet, i unes altres dues repartides a la platja de Ponent.
També es perimetrarà l’antiga platja de Palomares. Hi ha un esglaó, un esvoranc amb rocs que la converteix en molt complicada.
Finalment, recorda que ja està en funcionament la zona de bany amb gossos. 1.200 metres quadrats just al costat del terme municipal de Premià de Mar.
Delimitada amb cordes i pilones de fusta, disposa de senyals informatives i de papereres. Les normes bàsiques d’ús d’aquest espai són comunes tant a Vilassar de Mar com a Premià de Mar i són les següents:
- Tant a la sorra com a l’aigua, els gossos han d’estar controlats en tot moment.
- És obligatori recollir els excrements i dipositar-los a les papereres de la zona.
- Tots els gossos han d’estar censats al municipi de residència.
- Pel bé dels animals, eviteu les hores de màxima insolació.
Pel que fa als gossos potencialment perillosos:
- Només es pot portar un gos potencialment perillós per persona.
- Els gossos de raça potencialment perillosa, o catalogats com a tal, han d’anar lligats i amb morrió, dins i fora de l’aigua.
- La persona responsable del gos ha de dur la llicència municipal i el document d’identificació.
El servei de socorrisme i vigilància, ofert per l’empresa ProActiva, està actiu fins a l’11 de setembre, de dilluns a divendres de 10.30 a 18.30 hores i els caps de setmana i festius de 10 a 19 h. La fins ara platja no vigilada, que començava a l’altura de la Ronda Vilassar, que és la que més superfície té de sorra, passarà a tenir, aquest any, servei de socorrisme gràcies a la reestructuració dels efectius dels trams de platja que ja no existeixen.
A la platja de l’espigó de Garbí s’instal·larà la torre d’atenció avançada de vigilància, de color groc, que fins ara estava instal·lada a la platja de Palomares. El mòdul de vigilància i socorrisme fix, instal·lat al costat del passeig Marítim a prop de l’espigó de Garbí, oferirà aquest any el servei de bany adaptat amb cadira amfíbia. S’haurà de demanar amb cita prèvia al web de Proactiva.