Seguiment desigual, a Vilassar de Mar, de la vaga a l’ensenyament públic

Aquest dimecres hi ha jornada de vaga a l’ensenyament públic, convocada pels sindicats educatius en protesta per les polítiques del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

Pel que fa a Vilassar de Mar, cap docent de l’escola bressol municipal ni de l’escola Els Alocs s’hi ha sumat a aquesta vaga. A l’escola Pérez Sala s’hi ha sumat una mestra. A les escoles del Mar i Vaixell Burriac l’estan secundant un 10% dels docents. Pel que fa als instituts, al Vilatzara, el 20% del professorat està secundant la vaga. Cal afegir que més de la meitat dels alumnes d’ESO no ha anat a classe. Al Pere Ribot, el 13 % dels mestres està fent vaga. Pel que fa als 180 alumnes de tercer i quart d’ESO, 57 han anat a classe i la resta, 123, s’hi han sumat a la vaga.

Els sindicats d’educació reclamen la reversió de les retallades patides els darrers anys, un augment de la inversió en educació fins al 6 % del PIB català i una equiparació salarial dels professors de formació professional (FP).Sobre el nou calendari escolar, que suposarà avançar l’inici de les classes a infantil i primària al 5 de setembre, els sindicats si bé no rebutgen començar abans les classes, demanen no fer-ho aquest any, i menys sense el “consens” amb la comunitat educativa.Pel que fa al nou currículum escolar, demanen una moratòria total i per a tots els centres a la vegada, és a dir, que les escoles de Catalunya apliquin el nou currículum a partir del mateix any.Arran de la sentència del TSJC que estableix que les escoles de Catalunya han de fer el 25 % de les classes en castellà, els sindicats demanen que la Generalitat assumeixi la responsabilitat de l’aplicació d’aquesta resolució judicial, després que el Departament d’Ensenyament assegurés que cada centre educatiu ha de decidir com i quan aplicar la sentència.Els sindicats també exigeixen la recuperació del pacte d’estabilitat laboral a l’educació, de manera que els interns amb més de tres anys d’experiència laboral als centres educatius públics puguin enllaçar contractes. Així, demanen reduir el percentatge d’interins al sector.

Aquest dimecres, hi ha hagut manifestació des de 2/4 de 12 del migdia als Jardinets de Gràcia de Barcelona rumb al Departament d’Educació, situat a la Via Augusta.

Hi ha més jornades de mobilització previstes: hi ha convocada vaga el 9 de juny i una aturada parcial el 2 de juny de 8 a 10 del matí.