Segon (i darrer) debat de campanya electoral

Ahir al vespre, en un Ateneu Vilassanès que pràcticament es va arribar a omplir, Vilassar Ràdio va organitzar el segon debat electoral amb els  vuit candidats i candidates a l’alcaldia de Vilassar de Mar al voltant de sis temes: habitatge, urbanisme, participació, governació, economia i medi ambient. Després del minut de presentació, els candidats i candidates van entrar de ple en les propostes del seu programa electoral per a cada un dels sis àmbits que el debat proposava. Cinc minuts on tots i totes van aprofitar per destacar els seus projectes estrella.

Damià del Clot, d’ERC-Gent per VdM, va començar parlant d’economia i va assegurar que la gestió de l’Ajuntament en els darrers 4 anys ha estat “eficient, eficaç i transparent”. Va afirmar haver “sanejat l’Ajuntament” i haver posat les bases perquè es puguin fer coses en els propers anys. “Hem reduït el deute en 15 milions d’euros”, va assenyalar. També va manifestar que han estat el primer govern que no ha apujat els impostos durant un mandat de 4 anys. En Habitatge -va dir- han destinat recursos per compra d’edificis per dret de tanteig i retracte. També va insistir en què han acostat la policia al centre amb l’oficina que han obert a l’Ajuntament i que ha augmentat la plantilla de la policia local en un agent. En Participació, va celebrar haver donat veu a la ciutadania posant d’exemple els pressupostos participatius, que no s’havien fet mai, o el pla de mobilitat o de joventut.

Laura Martínez, de Junts per Vilassar, va assegurar que vol un Vilassar de Mar “net i cuidat” i que iniciaran un pla integral urgent de reparació de carrers i voreres amb una brigada especial que actuï de forma ràpida. Martínez també vol un passeig Marítim “digne” i ben il·luminat i un Vilassar de Mar que no visqui d’esquenes al mar. En Habitatge, farà un Pla Local d’Habitatge amb bossa de lloguer social i mesures per incentivar als propietaris que tenen pisos desocupats perquè els posin al mercat a preus socials, i es compromet a desencallar el projecte de can Vives. Martínez aposta pel comerç de proximitat, unir Vilassar de Mar per la senda marítima amb Premià de Mar, fidelitzar les empreses del nostre municipi i incentivar la contractació de vilassarencs i vilassarenques. En Seguretat, aposta per més presència policial al carrer i lector de matrícules als accessos del municipi, i en Participació, posar la tecnologia al servei de les persones.

Pau Arona, de Babord, afirma que la principal problemàtica de Vilassar de Mar és l’habitatge. “Qui pot pagar els preus?”, es preguntava. Per a Arona en aquests 4 anys no s’ha fet res en aquest tema. Babord vol incrementar el parc d’habitatge de lloguer social recuperant la titularitat pública de solars com el de Correus i can Vives. Arona promet que ampliaran la moratòria de pisos turístics que acaba al juliol i pregunta quin és el posicionament de la resta de partits sobre aquest tema en concret. Sobre Urbanisme, lamenta que no hi hagi una regidoria que es preocupi per polítiques agràries i alimentàries i posa èmfasi en que cal tenir el Pla d’usos de la zona agrícola per evitar irregularitats.

Juan Díaz, de Ciutadans, promet arreglar carrers i voreres i millorar l’enllumenat a tot el poble, posant de manifest que el Barato i la Xinesca també existeixen. Sobre economia, reclama “impostos justos per a les famílies”, disminuint l’IBI en funció de la renda, i insisteix en la marca Vilassar de Mar com a marca de qualitat i prestigi i en què no gastaran diners en banderes i pancartes “ideològiques”. Juan Díaz vol recuperar el litoral i tenir un passeig Marítim que sigui l’orgull del poble. En Participació, va dir que el acords del ple s’han de complir i s’ha de garantir que l’Ajuntament utilitzi tant el català com l’espanyol en qualsevol tràmit.

Quico Zamora, del PSC, diu que no cal requalificar res per fer pisos de lloguer social i recorda escenaris ja preparats com el solar de Correus, Can Vives, La Muralla o can Roca. “Des del 2007 no s’ha fet cap promoció de lloguer”, va recordar. En Urbanisme també aposta per desenvolupar els planejaments previstos i coordinar iniciatives amb altres pobles del voltant en espai/sòl. Zamora recorda que ben aviat s’haurà de renovar el contracte de recollida de residus i que en aquest àmbit cal millorar el percentatge de reciclatge, impulsar les energies renovables i plaques fotovoltaiques al equipaments municipals. En Participació creu que seria bo que els veïns i veïnes decideixin el màxim de coses que els afecta en el seu dia a dia, participant en tots els projectes.

Manuela Calero, de Podem, s’inclina per posar taxes a les empreses d’energia, que paguin IBI els bens de l’església no dedicats al culte i apostar pel suport a l’economia social, circular i solidària. Per a Calero és bàsic enfocar la perspectiva de gènere en qualsevol àmbit. De cara a l’Habitatge diu que se li ha de tornar la seva funció social per davant de l’especulativa i promoure mesures per mobilitzar l’habitatge buit. Calero aposta per crear l’oficina antidesnonament en convivència entre jutjats i serveis socials i per fer un registre municipal de pisos buits, així com explicar la situació de can Vives. En Medi Ambient, crear la Taula de Treball per estudiar les nostres platges i litoral, retirar l’amiant i estudiar el contracte de recollida de residus perquè augmenti el percentatge de reciclatge. En Participació, crear la figura defensora del veí.

Yolanda Laspalas, del PP, s’inclina per posar Vilassar de Mar “guapa”, incentivant la millora de façanes. En habitatge vol més espai social per evitar que els joves marxin. En economia, aposta per fer una auditoria externa per saber què hi ha, reduir l’IBI i baixar impostos. Laspalas creu que la Xinesca i el Barato estan molt abandonats i en termes generals aposta per eliminar les pintades del que anomena “monotema del procés”. Recorda que les rieres estan molt brutes. En governació vol més efectius en la Policia Local. Laspalas vol un alcalde “accessible”, més contenidors soterrats, lavabos públics i papereres amb cendrers i bosses per a les defecacions dels gossos. S’inclina perquè els actes festius no només es facin en el centre i que siguin en català i en castellà al 50%.

Maria Teresa Sierra, de Vilassar de Mar per la República-Primàries Catalunya, es compromet a estudiar l’informe de Costes que afecta indrets del nostre municipi com la platja de l’espigó de Garbí i les barques i per fer la senda que ha d’unir el passeig Marítim amb Premià de Mar. També per fer un pla semafòric per ubicar semàfors en llocs considerats “perillosos”. Sierra vol que tots els vilassarencs i vilassarenques tinguin accés a un habitatge digne i proposa tenir un cens dels locals buits per transformar-los en habitatge. Assegura que no augmentaran la pressió fiscal i revisaran contractes grans com el d’escombraries perquè volen assolir l’objectiu de residus zero. Sierra vol l’accés a la Policia Local en un lloc cèntric i que es canviï el nom de l’av. Carles III pel de Mn. Cinto Verdaguer.

15 minuts per al debat cos a cos

Del Clot en referència a la senda que ha d’unir el passeig Marítim de Vilassar de Mar amb Premià de Mar va assegurar que qui entri a governar ho podrà fer perquè el seu govern ha deixat el tema pràcticament enllestit. “Només falta licitar l’obra”, va assegurar. Dirigint-se a Quico Zamora li va dir que no es pot fer habitatge en solar d’equipaments com ara el de Correus. Laura Martínez va etzibar a Del Clot perquè diu que han posposat el judici de can Vives i li va preguntar a l’alcalde quants edificis pensa comprar per fer habitatge de lloguer social amb 150.000 euros que ha destinat al pressupost per aquest tema. Pau Arona aposta per recuperar el solar de Correus que, segons va dir, es va perdre en legislatures de CiU, i sobre el pla d’usos agrícola li va preguntar a l’alcalde si seguiran permetent magatzems industrials a la zona agrícola. Juan Díaz va insistir en promoure la sortida d’habitatge buit al mercat i respecte la zona agrícola va assegurar que cal un pla director perquè el pla d’usos no solucionarà tot el problema. Quico Zamora va dir que estava sorprès que els que havien generat la fallida de l’Ajuntament ara tenien la solució. Creu que la Policia Local s’ha de reubicar al centre del poble ja que l’oficina que s’ha obert a l’Ajuntament no és suficient per horaris, i millorar l’enllumenat dels carrers. Calero va remarcar la importància de la creació dels Consells de Barri per donar un impuls a la participació, així com estendre el Consell d’infants i fer-lo extensiu als instituts. Laspalas va afirmar que l’actual alcalde només ha governat pels “separatistes” i que en un estudi que ells van encarregar la gent diu que no coneix l’alcalde. Sierra va ocupar el seu espai de paraula per parlar de l’espoli fiscal que segons el seu partit pateix Catalunya, uns diners que es repartirien als municipis i que donarien, en el cas de Vilassar de Mar, més recursos a museus i equipaments. En quant a l’habitatge, s’inclina per cooperatives socials.

Del Clot va afirmar que no requalificaran sòl agrícola per “no trinxar el territori” i recorda que han portat a judici l’empresa que no va tirar endavant el projecte de Can Vives. Segons ell, la reducció del deute s’ha fet renegociant préstecs. Laura Martínez va demanar a Del Clot que tingui un altre tarannà si vol aprovar pressupostos quan està en minoria i va lamentar que hagi “enganyat” a Babord per aconseguir tenir uns pressupostos aprovats. També li va recordar que el govern diu que ha reduït el deute però que aquest any s’ha tornat a endeutar perquè ha demanat un crèdit d’1M d’€. Arona va recordar a l’alcalde Damià del Clot que de l’acord pressupostari del 2018 el govern ha incomplert més del 50%. Juan Díaz va assegurar que l’únic govern que no ha aconseguit aprovar un pressupost ha estat el de Damià del Clot, referint-se al del 2017 que es va haver de prorrogar. A més, va insistir en què Del Clot dedica el pressupost a estelades i diades que exclouen a la gent del poble que no pensa com ell. El debat es va anar escalfant i amb les afirmacions dels candidats i candidates s’anaven arrencant els aplaudiments del públic.

Calero va dir que en el debat “s’escolten mitges veritats i mitges mentides”. Va assegurar que el seu grup vol dialogar i compartir en política i no vol 4 anys de desgast per al partit que governi. Per a Laspalas, “CiU va deixar un deute impressionant” i el govern actual gasta diners “en llacets i estelades” quan hi ha d’altres necessitats. Per la seva part, Sierra s’inclina per “treballar amb les forces independentistes” i treballar amb visió de poble a llarg termini.

Sis preguntes de vilassarencs i vilassarenques

A la part final del debat, i com ja va passar fa una setmana a l’institut Pere Ribot, es va obrir un torn de preguntes per part del públic assistent. Va ser en aquest moment que va pujar la temperatura de la sala. Es van fer un total de sis preguntes als alcaldables. La seguretat, l’habitatge, el deute municipal, el futur de la brigada municipal, els atacs feixistes rebuts tant a l’Ajuntament com a l’alcalde van centrar les qüestions plantejades pels vilassarencs i vilassarenques assistents. La darrera intervenció va servir per explorar futurs pactes postelectorals.

La primera qüestió de la nit s’interessava pel nombre d’efectius de la Policia Local de Vilassar de Mar. Des del públic van recordar que la plantilla actual és de 32 agents i estimaven que se’n necessitarien 8 més per cobrir la població total de Vilassar de Mar. L’alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot, va recordar que s’havia augmentat la plantilla en un agent i que, a partir d’ara, “com els números ens ho permeten” -va dir- “pensem que en els propers 4 anys podem tenir 5 agents més”. Tant Laura Martínez com Juan Díaz van assegurar que la seguretat no ha estat una prioritat del govern. Per la seva banda, Pau Arona va descartar que més seguretat sigui sinònim de més policia. Va apostar per unitats de mediació per resoldre conflictes i reforçar els agents cívics per descarregar els agents. Des de Babord va proposar el local de sobre del Mercat Municipal per reubicar la comissaria i tornar-la al centre del poble. Quico Zamora va demanar no fer demagògia en aquest tema i va apostar per una policia més eficient amb el suport dels agents cívics. Manuela Calero, Yolanda Laspalas i Maria Teresa Sierra van inclinar-se per la Policia de proximitat.

La segona pregunta del públic va ser un cas personal. Una senyora va lamentar no poder pagar el lloguer amb la pensió que cobra i va interpel·lar els 8 alcaldables sobre què havia de fer. Tots els polítics es van solidaritzar amb la persona afectada. Expressions com “no pot ser que estigui passant això” es van repetir fos quin fos el color polític de qui prenia la paraula. Incentivar el lloguer social i demanar “solucions ràpides” van ser el denominador comú de les respostes. Tots ells van lamentar els alts preus del lloguer al nostre municipi que provoquen que molta gent hagi de marxar de Vilassar de Mar.

La tercera qüestió del torn de prec i preguntes es va interessar pel deute municipal i, en concret, va interpel·lar, directament, l’alcalde, preguntant-li si “no li feia vergonya” tenir a les seves llistes una de les persones que, segons el parer de la persona que preguntava, va ser un dels generadors d’aquest deute.

Damià del Clot va recordar que el deute heretat no és de 20 milions d’euros sinó de 35 i que la gestió municipal ha estat “impecable” valorant “cada euro que hem gastat o gestionat”. Es va mostrar “orgullós” d’haver pogut eixugar deute sense haver pujat impostos. També va celebrar l’aliança municipal amb Gent per Vilassar de Mar que els ha portat a dissenyar aquesta coalició per a les eleccions de diumenge. Laura Martínez, per la seva banda, va acusar Del Clot de portar a les llistes “una de les persones responsables del què vostè ha criticat”. Per a l’alcaldable de Junts per Vilassar, aquest fet respon, en definitiva, a un tema de “coherència política”.

La quarta qüestió es va interessar sobre el futur de la brigada municipal. Per a Damià del Clot es tracta d’una pota important de l’Ajuntament i que fa una feina important. Potser -va admetre- s’hauria de replantejar algunes de les funcions que fa i, segurament, va avançar que s’hauria d’ampliar plantilla. Laura Martínez va proposar una Brigada d’Actuació Ràpida per a casos urgents i va recordar que estan sota mínims perquè, a més, van col·lapsats amb diferents actes que es fan. Per a Pau Arona, la brigada s’ha de cuidar. Tant Juan Díaz com Quico Zamora van demanar dotar-la de recursos humans i tècnics. Manuela Calero creu que la situació per la qual passa la brigada és conseqüència del deute municipal. Yolanda Laspalas apostava per un estudi per saber exactament com estan els recursos de l’Ajuntament i Maria Teresa Sierra és partidària de nomenar un responsable per fer seguiment de les tasques de la brigada.

La cinquena pregunta del públic va ser la que va provocar més tensió a l’Ateneu, portant la sala al punt d’ebullició. Van interpel·lar sobre les mesures que prendria el consistori contra els atacs feixistes que s’han produït darrerament. La persona que preguntava va afirmar que eren atacs encoratjats -va dir- pel propi candidat de Ciutadans, Juan Díaz, a través del seu compte de Twitter.

Juan Díaz es va mostrar “indignat” amb la pregunta i, encès, va amenaçar amb “denunciar” la persona del públic si no es retractava. El va animar a demostrar un sol tweet seu que animés aquests atacs i va recordar que ell “mai no havia fet res d’aquesta magnitud”. A més, va puntualitzar que ell va ser “de les primeres persones que es va posar al costat de l’alcalde” quan va patir els desagradables fets del seu domicili. “No es pot difamar les persones”, va recordar.

Damià del Clot va explicar que, aquest dijous, presenten una querella criminal conjunta, al jutjat de Mataró, sis alcaldes del Maresme d’ERC que se senten assenyalats i perseguits. Laura Martínez va lamentar la impunitat de la justícia davant dels atacs feixistes els rebi qui el rebi, va dir. Pau Arona va assegurar que al feixisme se’l combat i que tant la policia local com els treballadors de l’Ajuntament haurien de rebre formació per saber com actuar en aquests casos. Per a ell, seria bo que l’Ajuntament es personi com acusació personal en cas de denúncies per atacs feixistes.

Finalment, la darrera pregunta es va interessar sobre possibles pactes postelectorals. Damià del Clot assegura mantenir el pacte amb Gent per Vilassar de Mar. Laura Martínez va admetre estar oberta a contactes, però va dir que sí que tenen molt clar amb qui no pactarien. Babord va recordar que ells treballen per un govern d’esquerres i transformador que doni respostes a Vilassar de Mar. Per a Juan Díaz, mai hi haurà un pacte amb ERC, només amb partits constitucionalistes i fidels a l’Estatut de Catalunya. Quico Zamora va desmentir que la seva formació hagi arribat a un pacte ja amb ERC i Manuela Calero va admetre un panorama molt obert i que Podem explicarà abastament tots els pactes que faci. Yolanda Laspalas va intuir acords puntuals, sempre lliures d’ideologia. Finalment, Maria Teresa Sierra va declarar que mai pactaran amb partits del 155.

El debat, de dos hores i mitja de durada, va finalitzar amb els 30 segons de cada candidat i candidata demanant el vot.

Àudio del segon debat:

Àudio de ‘Crònica’ d’aquest dijous 23, amb el resum del segon debat:

Finalment, recordem que el passat dimecres 15 de maig al vespre tenia lloc el primer debat, emès des de l’Institut Pere Ribot.

Consulteu aquí el resum i l’audio del primer debat.