Santi Carreras presenta aquest divendres el seu llibre “La ràdio a Mataró. 1922-1978”
Aquest divendres, 25 de març, es presenta a 2/4 de 7 de la tarda a Can Palauet, a l’Arxiu Comarcal del Maresme, a Mataró el llibre “La ràdio a Mataró. 1922-1978” del periodista mataroní Santi Carreras. Carreras ha estat entrevistat al magazín matinal “Parlant de tot”, presentat i produït per Jaume Cabot, per fer-nos cinc cèntims sobre aquesta obra, que és fruit d’una immensa tasca d’investigació que ha durat dos anys, realitzada durant la situació de confinament que hi ha hagut per la pandèmia del coronavirus. Intervindran l’autor i Ramon Besa, i estaran presents els iniciadors de la ràdio a Mataró.
El punt d’inici del llibre és a l’any 1922. En aquest punt explica les beceroles de la ràdio local. Aporta molts documents inèdits i se centra, sobretot, en l’emissora comarcal Radio Maresma, que va emetre de 1951 a 1964. Analitza el seu origen: es tractava d’una emissora del Sindicat Vertical, conegut oficialment amb les sigles CNS. De fet, l’emissora tenia la seu a La Riera, on hi havia també la seu de la CNS. La seva posada en funcionament va ser durant la Fira de Mataró el 1951. L’obra descriu, entre altres qüestions, la seva programació, la xarxa de relacions de les persones que hi treballaven i col·laboraven. També es fa ressò de la clausura de l’emissora i dels intents posteriors per recuperar i donar via lliure a una ràdio de referència per a la ciutat contra tota mena d’obstacles.Carreras ha recollit el testimoni d’algunes persones que van fer possible aquesta emissora, com tècnics i locutors, tant treballadors com col·laboradors. Ha confessat que li hauria agradat portar a terme aquesta investigació fa vint anys , ja que hauria pogut comptar amb més testimonis treballadors i col·laboradors de l’emissora, que per llei de vida, ja no els tenim entre nosaltres.
Ha reconstruït les graelles de programació d’una gran part dels anys que va existir l’emissora, tot i que no ha pogut reconstruir-les de totes les temporades ja que hi ha algunes en les quals no hi havia publicada al diari de Mataró cap referència a la programació de Radio Maresma. Cal destacar que en la graella hi havia, entre altres espais, un programa d’esports que conduïa Josep Gomà, contes per a la mainada, un espai de cinema, un espai de radioteatre i un espai de sardanes, entre d’altres. Tot i que la programació era en castellà, l’autor explica que algunes obres de radioteatre eren en català a l’igual que algun altre programa. Vilassar de Mar hi era present en la graella de programació ja que hi tenia un programa setmanal dedicat al món de la flor que conduïa Lluís Guardiola.
El director de l’emissora va ser Ernest Jordà, i algunes de les veus més destacades van ser Maria Rosa Brassé, Josep Crespo, Xavier Ubach, Josep Gomà, Mossen Eusebio de Iraola, Lluís Josep Comeron i Pere Rigau, entre d’altres.
El punt final del llibre se situa en el moment en què neix l’emissora privada de Freqüència Modulada Ràdio Mataró EAM-31, al 103.9 de l’FM, de la mà del grup empresarial Ràdio Miramar de Barcelona. En concret Ràdio Mataró va encetar les emissions el 15 de desembre de 1977.
Ha subratllat que no es conserva cap gravació de cap programa de Radio Maresma, però sí que és el nom de les sintonies d’alguns programes, fotografies i guions del programa d’esports.
Per a l’elaboració d’aquesta monografia, ha consultat, entre altres arxius, l’Arxiu Comarcal del Maresme, Ha agraït la col·laboració del seu director, l’historiador vilassarenc Alexis Serrano.
Li hem preguntat a Carreras si té la intenció d’investigar el següent període temporal, des de 1978 fins als nostres dies. Ha manifestat que, per ara no, això no s’ho ha plantejat.
Santi Carreras ha treballat, al llarg de la seva trajectòria professional, a Ràdio Mataró EAM-31 en els seus inicis, a Ràdio Barcelona, al grup d’emissores de Ràdio Nacional d’Espanya a Catalunya i va ser fundador de Catalunya Ràdio, on ha estat cap d’esports i cap de programació i ha conduït, entre altres espais, “Força esports”.
El sogre de Carreras era Xavier Ramon Pera, entrenador de futbol, escriptor, historiador i col·laborador de l’espai “Els nostres avis” de Vilassar Ràdio, que va morir el passat 8 de maig de 2021.
Carreras és autor també, entre d’altres obres, d’un llibre sobre la història de l’esport a Mataró i ha estat professor a la Universitat de Vic. Carreras s’ha editat ell mateix aquesta obra. Ha explicat que manca una xarxa d’editorials locals que aposti de manera molt ferma per la publicació d’obres de recerca local.
Amb la publicació d’aquest llibre, queda àmpliament glossada, per tant, la història de la ràdio a la capital de la comarca fins a 1978.
Quedarà, per tant, pendent d’investigació el període següent, que també és molt fructífer, des de 1978 fins a l’actualitat.Recordem que Ràdio Mataró EAM-31, que va començar a emetre al 103.9 de l’FM des de la Ronda Alfons X El Savi i que molt aviat es va traslladar al carrer Cooperativa, va emetre fins al desembre de 1986. Ràdio Mataró va tenir dues emissores més de ràdio a la capital de la comarca: “Radio Disco. La más musical” i “Radio Cent”. Al desembre de 1986 hi ha un canvi en l’accionariat i és comprada pel locutor i empresari Justo Molinero, que la transforma en Radio RM i després en RM Radio. A inicis dels 80 va començar a emetre una emissora que va durar poc temps, Maresme 1 Ràdio. A mitjans de la dècada dels 80 desembarca a la capital de la comarca la Cadena 13 de la mà de Ràdio Antena del Maresme, que abans havia estat Ràdio El Masnou-Maresme. Posteriorment Ràdio Antena del Maresme, que tenia els seus estudis a La Riera, com Radio Maresma, es transformarà en Cadena Nova Maresme, Cope Maresme i Hot 70. El 2006 s’inaugura l’emissora municipal de ràdio de la ciutat, Mataró Ràdio.Cal també destacar l’existència de les emissores Ràdio Cerdanyola -actualment és Radio La Veu, amb emissió només on-line, Radio Parc Central, d’emissió només on-line. Com a nota curiosa, cal destacar que la desapareguda emissora musical del Vallès RKOR tenia oficina comercial a Mataró, però no estudis, ja que els tenia a Granollers, des d’on emetia.
L’obra “La ràdio a Mataró. 1922-1978” ha estat autoeditada i té 363 pàgines.
Santi Carreras condueix actualment l’espai “Dies de ràdio” a Catalunya Ràdio, dedicat a repassar la història d’aquesta emissora.