Sant Jordi històric a Vilassar de Mar. Superada la pandèmia del coronavirus, els carrers i places del nostre municipi estaven, aquest passat diumenge, a rebentar. Llibres, roses; roses i llibres. I és clar, un any més, Vilassar Ràdio, va alçar testimoni de la Diada.

Des de la nostra carpa ubicada a la plaça de l’Ajuntament, i en un programa especial de tres hores de durada, vam rebre un munt de convidats. De protagonistes.Amb la conducció tècnica de Xavi Puig i copresentat pel director de la nostra emissora, Jaume Cabot, i Joan Escofet,  cap d’Informatius, es va donar veu a un munt de protagonistes.

El nostre primer convidat va ser l’escriptor Francesc Miravet, autor de “Despertar a Bujumbura”, la seva tercera i darrera novel·la. Des del seu despatx de Santa Susanna, on escriu, explicava que s’ha documentat molt i que ha estat tres anys escrivint aquest llibre que barreja ficció i realitat. Es tracta d’una obra ambientada a Ruanda i Burundi, durant la guerra que van patir aquests països i retrata l’experiència de dos metges de Metges sense fronteres en aquells països .

Debutava, en un Sant Jordi, la vilassarenca Marta Badia, autora de “Emotional posting”. De molt bonica factura, el seu primer llibre ens presenta  receptes emocionals per assolir la situació de benestar. No és un llibre d’autoajuda, s’afanyava a destacar. A les seves pàgines hi trobem consells, guies i reflexions que són fruit de la seva experiència laboral, com a coach, i de les seves pròpies vivències. Ens assegurava que “compartir coneixement és creixement”

Donàvem veu a una escriptora ja consagrada. La vilassarenca Imma Romeu, autora de “La cova de les llegendes”. Tot i no ser una novetat per aquest Sant Jordi és una novel·la juvenil que ha funcionat molt i molt bé.  Aventures inspirades en llegendes de Montcabrer i de la Serralada litoral, ambientada en el Vilassar de Mar de 1812. Ha afegit que aquesta obra ha agradat a persones de totes les edats i que s’està convertint en una eina didàctica per als instituts

Montse Aldrufeu, autora de “He esponcellat els versos com si fossin dàlies, pare”, editada amb el segell de l’editrial de Llibreria Index, va ser la nostra següent convidada, juntament amb Anna Lleonart, en representació de l’editorial. Aldrufeu també debutava en un Sant Jordi amb aquest recull poètic que és un homenatge al seu pare i al seu oncle. Va escriure aquest poemari, que és la seva primera obra, quan el seu pare va morir i ha subratllat que el seu estil literari és fer amb els seus versos el mateix que el seu pare feia amb les dèlies: esponcellar.

Al punt de les 12 del migdia, vam retransmetre la ballada-audició de sardanes, organitzada per l’entitat Amics de la Sardana, que es va fer a la plaça de l’Ajuntament, on va actuar la Cobla Lluïsos de Taradell, la formació sardanística més antiga de Catalunya.

Finalment, vam donar veu a la presidenta del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, Mercè Martínez, que va fer un balanç positiu de com havia anat la campanya de Sant Jordi 2023. En aquest sentit, va voler fer reconeixement a tot el sector, que fa possible que en quatre dies arribin roses a tot Catalunya.

Aquest any s’hi han distribuït 6 milions de roses. La major part de les roses procedeixen de Colòmbia i Equador. Cada vegada hi ha més presència, va dir Martínez, dels rosers. Hi ha qui prefereix regalar rosers en compte de rosa tallada.

Els actes de Sant Jordi van acabar amb l’escenificació de la llegenda de Sant Jordi del segle XXI, apta per a tots els públics i sensibilitats, que es va fer ahir a 2/4 de 8 de la tarda a la plaça Picasso.

Escolta el programa aquí: