S’activa el WhatsApp perquè les víctimes de violència masclista contactin amb els Mossos

601 00 11 22. Aquest és el número de WhatsApp que han activat, aquest dijous 1 d’abril, els Mossos d’Esquadra, per tal que les víctimes de la violència masclista es posin en contacte amb la Policia Catalana. És un número que ofereix, també, informació i assessorament. Informarà les dones dels recursos que disposen i dels seus drets, com a pas previ a la denúncia policial.

La línia de WhatsApp permet una comunicació directa les 24 hores del dia i busca apropar-se, sobretot, al col·lectiu més jove, acostumat a interaccionar a través de canals de missatgeria instantània i xarxes socials i, a vegades, més reticents a acudir a comissaria. Ha de quedar molt clar, però, que aquest nou sistema de missatgeria instantània, no substitueix, en cap cas, el 112, que és el número de telèfon d’emergències.
 

El canal de WhatsApp és una de les 20 mesures del pla del Departament d’Interior de la Generalitat per fer un pas més en la lluita contra la violència masclista.

També destaca que els Grups d’Atenció a la Víctima han incorporat la videoconferència com a eina per fer un seguiment més directe de les dones víctimes de violència masclista.

A més de la línia de WhatsApp, es preveu crear una app i una Oficina Virtual d’Atenció al Ciutadà, un servei especialitzat 24 hores, també, per a la recollida de denúncies. A més, en breu s’obrirà a Barcelona una nova comissaria de la dona, en un pla pilot, amb l’objectiu d’implementar-la, posteriorment, a tot el territori.

Altres mesures són la millora de la formació i especialització dels agents en la intervenció, la valoració dels riscos tant de la víctima com dels fills i el fet de potenciar l’ampliació de la investigació i els atestats amb imatges, vídeos, declaracions i testimonis per evitar que la prova recaigui només en el testimoni de la víctima.