Sabies que al Mediterrani hi ha 45 espècies diferents de taurons?

Màquines perfectes de la natura. Un disseny impecable que ha permès a aquests animals prehistòrics ser presents, avui, en els nostres mars. Estem parlant dels taurons. A la Mediterrània hi ha 45 de les 550 espècies que hi ha al món. N’hem parlat amb el vilassarenc Marc Aquino que, tanca la trilogia que ha protagonitzat en el nostre programa mariner, el “Ran de Mar”, que presenta i dirigeix el degà de la Facultat de Nàutica de Barcelona i capità de la Marina Mercant, Agustí Martin.

Ens hem interessat, també, per saber si és certa la llegenda al voltant de la cinematogràfica màquina de matar que va dissenyar el realitzador Steven Spielberg.

El científic vilassarenc Marc Aquino està acabant la seva tesi doctoral, que tracta sobre “Caracterització i Ús de l’Hàbitat del Tauró Blanc a la mexicana illa de Guadalupe”.

Aquino és un malalt dels taurons. D’aquests animals antics que són a la terra 90 milions abans que apareguessin els arbres. Un disseny evolutiu tan perfecte que, pràcticament, no els ha obligat a canviar res.

Neixen amb tot l’equipament de supervivència. Ha explicat que quan pareixen les cries, les cries estan molt desenvolupades i són autosuficients: tenen el GPS integrat, l’instint per anar a buscar aliment.

Pareixen en zona d’alta mar i de les zones on hi ha depredadors i en zones poc profundes, amb abundància d’aliment i amb facilitat per refugiar-se.

Colonitzant tots els mars del planeta. A la Mediterrània destaca el tauró blau. El que coneixem com a tintorera. És de la que té més cries, entre cinquanta i cent.

Els taurons triguen molt a reproduir-se per primera vegada. Ho fan entre els 10 i 15 anys de vida.

Les mediterrànies tintoreres es reprodueixen de la següent manera: per viviparisme placentari, ja que tenen una pseudo placenta, i els taurons estan en compartiments independents dins de l’úter de la mare, i a través d’una mena de cordó umbilical.

Com a curiositat, Aquino remarca que en els taurons mascles s’acostumen a trobar més contaminants, ja que les femelles, desgraciadament, es buiden una mica traspassant-t’ho a les cries.

Al Mare Nostrum, 45 tipus de taurons diferents. Un mar molt complicat. Molt contaminat i amb molta activitat humana.

Ha recordat que una mica més de la meitat dels taurons estan en perill d’extinció. Sovint, es pesquen gairebé de manera accidental. Poc valor comercial, en general, tenen els taurons.

Ha explicat que a la Xina es pescaven en vaixells factoria per treure’ls l’aleta, i després els tornaven a llençar al mar. Això es va prohibir gràcies a una iniciativa política.

Hem repassat, amb Aquino, l’àlbum de fotografies dels taurons mediterranis.

Hem volgut saber mides. Des dels 8-10 metres dels més grans als 40 centímetres de les espècies més petites.

Moment per saber, amb el científic vilassarenc què hi ha de cert en les pel·lícules que ens els il·lustren com a màquines de matar. Aquino explica que nosaltres, els humans, no som en el seu menú. Això sí, hem de prendre precaucions com, per exemple, en zones de taurons evitar banyar-nos sols al mar i no fer-ho ni a la matinada ni al capvespre que és quan aquests superdepredadors cacen.

Recomana per experiència pròpia, quedar-se ben quiet. Ha nedat, per fer la seva tesi doctoral, amb ells. Ha recordat que el millor moment, el més impactant, va ser quan el tauró va anar cap a ell  

A nosaltres, ja ens fa por només pensar en la imatge.

Cada hora, atenció, es maten al món entre 11.000 a 30.000 taurons. El “Ran de Mar”, programa presentat i dirigit per Agustí Martin, el pots escoltar els dijous de 8 a 9 del vespre, els divendres de 9 a 10 del matí i els dissabtes de 10 a 11. Bona Mar! I Bon Vent!