Risc extrem d’incendi forestal amanit amb elevades temperatures

Compte perquè, des d’aquest dimecres i fins el cap de setmana, s’instal.la sobre Catalunya una important onada de calor que comportarà temperatures extremes (per tant, molta atenció a infants, persones grans i activitats a l’exterior) i un alt risc d’incendi accentuant per l’extrema sequera que estem patint. Atenció perquè, des d’avui i fins a nova ordre, es tanquen els accessos al Parc de la Serralada Litoral i de la Serralada de la Marina.

Aquesta decisió de tancar aquests dos espais verds de la nostra comarca, i presa avui al matí per part de tots els alcaldes i alcaldesses dels municipis que en formen part, ve motivada per l’elevat risc d’incendis i per les diferents alertes dictades en aquest sentit. És per això, que es demana extremar les mesures de prevenció i evitar qualsevol activitat que pugui provocar foc.

I és que, des d’avui i fins divendres, en només tres dies, les temperatures a Catalunya passaran dels 30 graus als 40. Seran deu graus més provocats per l’arribada d’una massa d’aire molt càlida procedent del nord d’Àfrica.

Davant d’aquesta previsió, el govern ha fet una crida als pagesos perquè llaurin els camps el més aviat possible. Amb aquesta mesura es vol aconseguir que els camps facin de tallafocs, en cas que hi hagi un incendi forestal.

També es demana a la població que extremi les precaucions per evitar nous incendis. Per això recomana anar el mínim possible al bosc.

El risc d’incendi d’aquests pròxims dies es dispararà i serà el més elevat dels últims 18 anys. El govern assegura que l’onada de calor que afecta Grècia i Turquia ve cap a Catalunya. Fan un crit d’alarma i un clam a la responsabilitat. Cal minimitzar l’activitat a la muntanya, diuen, i anar a la platja.

L’aire saharià serà “persistent i intens” i les temperatures no baixaran a la nit. Al litoral, les temperatures no s’enfilaran tant però aquí, l’alta humitat farà que l’ambient sigui xafogós i la sensació de calor també serà alta.

L’última vegada que Catalunya va viure un episodi semblant va ser al 2003: va durar quinze dies i es van cremar 1.000 hectàrees.

També ens hem de fer ressò del comunicat que han publicat, en el seu web, les ADF del Maresme en el qual alerten del perill a les urbanitzacions de la nostra comarca en cas d’incendi. Els equips de Defensa i Protecció d’Incendi del Maresme subratllar que les urbanitzacions tenen una alta densitat de població dispersa en xalets individuals envoltats de massa forestal. I és que el maresme es una de les zones de Catalunya que més preocupen els Bombers de la Generalitat.

Les ADF insisteixen en certes mesures de precaució, com per exemple mantenir el jardí net de vegetació, guardar les distàncies de 6 metres entre arbres, evitar que les capçades es toquin entre elles i a la façana.

En cas d’incendi forestal cal:

  • Trucar ràpidament al 112 només detectar una petita columna de fum i seguir en tot moment les indicacions de les autoritats.
  • Si s’ha de desallotjar, tancar els interruptors de la llum i del gas, agafar allò imprescindible (documentació, diners i medicaments) i marxar cap et diguin els serveis de seguretat.
  • Si el foc envolta la casa, refugiat dins, tanca portes i finestres i tapa qualsevol forat.
  • Omple d’aigua la banyera i les piques, ruixa les portes i les finestres i col·loca tovalloles molles sota les portes.
  • Tanca tots els subministraments de combustible i protegeix-te amb roba de cotó o de llana. Si hi ha molt de fum, deixa els llums encesos i respirar arran de terra.

Finalment, les ADF de la comarca expliquen que el tipus de bosc al territori té una relació directa amb el risc d’incendi. En aquest sentit, apunten que tenim una vegetació acostumada a grans dosis d’humitat i que ara, en general, està suportant temps de sequera. Això fa que l’estrès hídric sigui major i crea un ambient propici per un gran incendi forestal.