Resum informatiu del 2022 a Vilassar de Mar

 

Arriba el moment de tancar una carpeta més de les nostres vides. La que correspon a l’any 2022 que viu els darrers dies. Mentre tots i totes esperem amb il·lusió i bons propòsits el 2023, que ja treu el nas, és bon moment per obrir l’àlbum de Vilassar de Mar i recordar allò que ens ha deixat l’any que marxa al nostre poble. 365 dies, que ja no tornaran. Ho repasses amb nosaltres?

Al gener, l’any, desgraciadament, no va començar bé per aquesta casa. Per Vilassar Ràdio. Ens deixava la nostra col·laboradora, Regina de Andrés als 83 anys. Durant més de 12 anys la vam escoltar, els dimarts, en la nostra tertúlia dels avis i àvies. Aportava el seu bon humor i les seves receptes de cuina.

I parlant de cuina, des del cor del Barato, Can Matias Bar Zamora es convertia en el millor restaurant de Vilassar de Mar segons les crítiques i les votacions de la plataforma TripAdvisor.

Però el gener encara tenia una notícia d’impacte. Que es va allargar força mesos. Sobretot, per les conseqüències. S’incendiava una nau a l’androna de Via Octaviana, entre Sant Andreu i Maria Vidal, que va obligar a intervenir 15 dotacions dels Bombers de la Generalitat. Afortunadament, no va deixar danys personals, però sí que Serveis Socials de l’Ajuntament van haver de moure’s per donar cobertura i alimentació a la quinzena de persones que hi vivien de manera fraudulenta i que es van haver de desallotjar.

El febrer arrencava amb una notícia emotiva per a Vilassar Ràdio. El nostre company Toni Salabert es jubilava i tancava un llarg periple radiofònic als nostres micròfons. Dirigia i conduïa el programa Cent per Cent Ràdio.
I abans de tancar el segon mes de 2022 esclatava el conflicte armat entre Rússia i Ucraïna. Al nostre municipi es van fer diferents concentracions de rebuig a la guerra i, des de Vilassar de Mar, es van organitzar, a títol individual, diferents expedicions que, per carretera, acostaven a la frontera polonesa menjar i mantes a les persones refugiades. Algunes de les quals feien el viatge de tornada amb les expedicions vilassarenques que ja havien deixat els quilos de material solidari. Escoltem, de fons, la cançó Blau sobre Groc del vilassarenc Pol Gerbais.

De cara al març, i començant ja a olorar la primavera, l’Ajuntament replantava la Bellaombra, l’arbre de grans dimensions, que va caure, el juliol de 2021, de manera sobtada, ja que tenia podrit l’interior del tronc. El nou arbre, de la mateixa espècie, ja lluu a la zona de gimnàs i jocs que hi ha al Passeig Marítim. Just al davant de la Riera d’en Cintet.

Durant el març, ens assabentàvem, també, que el FS Sant Joan destituïa, fulminantment, l’entrenador del Sènior, acusat de presumptes delictes sexuals. Unes presumptes agressions que, en cap cas, s’havien produït al club de casa nostra, sinó en l’escola d’Arenys de la Mar en el quall exercia com a professor d’educació física.

Posàvem, punt final al març, amb la nova pàgina web estrenada per l’Ajuntament de Vilassar de Mar que permet (avui) una navegació més accessible, més innovadora i més funcional per a les persones usuàries. Optimitzada, també, per a dispositius mòbils.

Ja en ple abril, començava a caminar, amb una xerrada de presentació, el Grup Motor del Museu de la Marina. Entre els objectius, reobrir l’equipament i plantejar un debat encaminat a la recuperació i divulgació de la vida marinera del nostre poble.

I ja, en ple maig, arrencaven les obres de substitució de la coberta principal del Pavelló Paco Martin. Unes tasques que es van allargar fins al setembre (fins i tot van acabar un pèl abans del previst) i que van servir per garantir una major i millor eficiència energètica en aquest equipament esportiu així com acabar, d’una vegada per totes, amb les goteres que hi havia sempre que plovia.

I, a pràcticament un any vista a les municipals del 28 de maig de 2023, aquest mes de maig Laura Martínez feia oficial que seria l’alcaldable de Junts VdM.

En aquest mes també, Vilassar de Mar, en la seva aposta per la sostenibilitat i el respecte per al medi ambient estrenava nous contenidors, de color taronja, especialment pensats per a recollir l’oli domèstic usat.

Al maig, la Bressoleta Municipal celebrava els seus primers 40 anys de vida. Ho feia, però, en realitat quan en complia 41; però les restriccions Covid van impedir poder celebrar-ho en el seu moment.

Tancàvem el mes, coneixent la trista notícia de la mort de la Maria Antònia Llorens que va ser llevadora de Vilassar de Mar durant 45 anys i que va ajudar a venir el món centenars de vilassarencs i vilassarenques.

Amb la calor, a les portes del juny, començaven les primeres actuacions del Pla Director de la Bicicleta. Programa que portava l’execució de tres trams de carril bici a l’avinguda Carles III i als carrers de Maria Vidal i Santa Eulàlia. La situació va comportar la pèrdua de places d’aparcament que, mesos després, l’Ajuntament corregia aprovant un paquet de noves mesures.

Seguim en el sisè mes de l’any per recordar que Helena López feia oficial la seva candidatura a alcaldable per Babord a les properes eleccions municipals.

Una setmana després, l’Ajuntament començava amb les obres de substitució de la gespa artificial del Xevi Ramon, després de 12 anys de vida, que es canviava per un nou verd artificial de darrera generació que s’estrenava al setembre; amb la tornada a les competicions i entrenaments diaris.

En el mateix mes de juny, operació policial en una finca agrícola ubicada al Camí del Mig de Vilassar de Mar. En virtut de la qual es comissava la quantitat de marihuana més gran que interceptaven les forces i cossos de seguretat de l’estat espanyol. Més de sis tones de marihuana i cinc persones detingudes que formaven part de l’empresa que arrendava els terrenys al propietari; aliè a la qüestió.

Isaac Garcia-Oses anunciava, a aquestes alçades d’any, que seria, en substitució de Quico Zamora, alcaldable per part del PSC.

I, és clar, al juny, la Festa Major de Vilassar de Mar. Una edició que va comptar amb moltíssima participació tant de vilassarencs i vilassarenques com de gent que ens visitava d’altres contrades. Van ser uns dies que ens van deixar un munt de records ja que, entre altres coses, significava tornar a la normalitat després de la pandèmia. Només la pluja, que va fer acte de presència el darrer dia, va deslluir una mica el punt final; malgrat que el castell de focs es va poder llançar amb total normalitat. Vilassar Ràdio, aquesta casa, va viure uns dies intensos seguint absolutament tots els actes retransmeten en directe tots els esdeveniments. El taronja dels Mestres d’Aixa s’imposava com a guanyador del concurs de sectors de la Rierada.

Al mes de juliol, l’Ajuntament de Vilassar de Mar estrenava una nova proposta. Obrir els patis de les escoles públiques de Vilassar de Mar, de manera rotativa, tots els dissabtes. Proposta gratuïta per a infants de 4 a 14 anys per tal d’ajudar amb la conciliació familiar de les famílies. Un mes en el qual se sabien les notes de la selectivitat. A Vilassar de Mar, Ami Arnanz, del Pere Ribot, treia un 9,2 i Èric García, del Vilatzara, assolia un 9,1.
També felicitàvem la vilassarenca Candela Peña que es proclamava subcampiona d’Espanya infantil de ciclisme en ruta en la prova disputada a Valladolid. En el capítol esportiu també fèiem un reconeixement a les vilassarenques Berta Clavel i Berta González que es proclamaven campiones d’Espanya de vòlei en les categories cadet i infantil de la selecció catalana.

Al juliol, Ciutadans anunciava que Juan Díaz no seria el candidat de la formació taronja de Vilassar de Mar a les eleccions municipals del maig de 2023.

L’agost entrava amb una trista notícia. La periodista vilassarenca Nana de Juan moria, de manera sobtada, a l’edat de 67 anys. Bona amiga d’aquesta casa, havia treballat durant 40 anys a l’Agència EFE. El seu darrer treball, “Crónicas impertinentes desde mi confinamiento” redactat i escrit quan tots i totes érem tancats a casa.

A mitjans d’agost, Vilassar de Mar es va veure sacsejat arran d’una gimcana nocturna, organitzada per la Regidoria de Joventut del nostre consistori, que va alçar totes les alertes per algunes proves que es plantejaven amb contingut sexual i en les quals hi van prendre part persones d’entre 14 i 29 anys. La regidora Montse Gual renunciava al seu càrrec, de manera voluntària, a mitjans de setembre i era substituïda per Marta Rovira.

Amb el setembre, i amb la tornada a la normalitat, el món de la cultura, i especialment el cinema, estrena novetats. En aquest sentit, destacàvem les bessones vilassarenques Anna i Carla Ruiz que havien rodat la pel·lícula, el thriller, “La Casa entre los cactus”.

També explicaven un canvi d’escenari pel que fa al SIAD, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones. Deixava la seva ubicació de l’Escola Nàutica i s’instal·lava a l’Espai Galbany. Un nou equipament que permet una atenció més individualitzada i íntima a les dones que necessitin assessorament en àmbits com el laboral, el social, el personal, el familiar, els recursos públics i d’altres, fent especial atenció a la detecció de la violència masclista.

En el novè mes de l’any, i com sempre des d’aquesta casa, fèiem el nostre espacial tornada a l’escola. Un curs que arrencava sense cap mena de restriccions covid. 1.658 nens i nenes tornaven a les escoles públiques de Vilassar de Mar. Un parell de dies més tard, 1.239 nois i noies entraven als dos instituts de Vilassar de Mar, el Pere Ribot i el Vilatzara. Un cos d’alumnat, global, doncs de 2897 persones estudiants.

Un setembre que marxava amb molt mal gust de boca. Ens deixava un dels vilassarencs il·lustres a l’edat de 89 anys, Llorenç Nin, un dels referents del nostre passat mariner. Modelista, mestre d’aixa i gran conversador.

Sempre és bo fer un homenatge a la Gent Gran. És per això, que la Setmana de la Gent de Vilassar de Mar va ser una de les més exitoses de la història. Va aplegar, en diferents activitats pensades per als i les més grans de casa gairebé 1000 persones. Per exemple, entre les moltes activitats que es van dissenyar, va destacar la presentació del Primer Pla Local de la Salut. Un paquet amb tres propostes cabdals: prevenir, protegir i promocionar centrant-se en aspectes com l’envelliment actiu, la diversitat funcional, la vulnerabilitat socioeconòmica, la perspectiva de gènere i la diversitat sexual i, finalment, una mirada intercultural.

Ens plantàvem de cara, ja, al mes d’octubre. Un mes negre i de sang i fetge al nostre municipi. Celebràvem, un any més, el festival Vilassar de Noir consagrat a la literatura i el cinema negres. Vides en Cercle, de Cesc Cornet, era la novel·la guanyadora del quart premi literari en català que atorga el Vilassar de Noir. Un thriller que narra la vida de la família Gasull al llarg de tres generacions que arranca amb un fet: la desaparició d’una de les filles a inicis dels anys 80. Les tres línies temporals en la història d’aquesta família benestant s’aniran entrellaçant a mesura que el lector avanci en la lectura, descobrint així tots els seus secrets i traïcions.

I de la novel·la negra, a l’excursió al municipi castellanomanxec de Daimiel. Una expedició del nostre municipi, amb representació del nostre consistori, viatjava a aquesta localitat de la qual en són originàries moltes famílies de casa nostra. I és que s’inaugurava una escultura dedicada a la figura de l’emigrant. Ens ho explicava, a la ràdio, Tobías Diaz, president l’Associació de Daimilieños de Vilassar de Mar i Comarca.

El mes passat ha estat intens. La sociòloga Marta Rovira anunciava que es presentarà com a alcaldable per a les llistes d’ERC a les properes eleccions municipals. Així, Vilassar de Mar es converteix en un municipi amb tres dones amb possibilitats reals de convertir-se en alcaldesses.

I, en clau política també, Junts per Vilassar i la plataforma Estimem Vilassar anunciaven coalició per als comicis del proper mes de maig.

A finals de novembre, també, Vilassar de Mar celebrava la Festa Major de la Tardor que, amb el lema “Som de Mar”, commemorava la independència municipal del nostre poble de Sant Genís de Vilassar de Dalt.

I, a Vilassar de Mar, és clar, no podem acabar el mes de novembre sense tenir un record per al ministre socialista Ernest Lluch, assassinat per la banda terrorista ETA el novembre de l’any 2000. I més aquest 2022 en el qual la Fundació que porta el seu nom i vetlla per preservar el llegat del diàleg del polític celebra el seu 20è aniversari. Ho va fer en un acte en el qual, per cert, va assistir-hi el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Just a les portes de desembre destacàvem que la magistrada vilassarenca Lucia Avilés rebia el premi Meninas 2022 per la seva lluita per tipificar en el Codi Penal la Violència econòmica de gènere. De fet, el mateix president del govern de l’Estat Espanyol Pedro Sánchez ha assegurat que, en base a la tasca d’Avilés, es tipificarà aquesta mena de violència i, especialment, es pararà atenció a l’impagament de pensions. Un tipus de violència que pateixen moltes dones i que, de retruc, té una repercussió directa en els seus fills i filles.

Al mes de desembre, hem destacat victòries i èxits esportius vilassarencs. El judoka Nil Betancourt tanca temporada amb tres medalles penjades al coll en la seva categoria de menys 50 kg i Pol Vernet es proclamava campió d’Espanya i del Món amateur de culturisme natural, en talla baixa.

Vilassar Ràdio, també, ha sortit al carrer en diferents ocasions. Hem desplegat la nostra cobertura portant els nostres equips tècnics i humans a diferents espais d’interès. Destacaven, per exemple, l’especial de més de 3 hores de durada que fèiem al Mercat de la Flor i la Planta Ornamental de Catalunya a les portes de Sant Jordi.

Era el mes d’abril. I al juny, tots els nostres efectius van ser presents en absolutament tots els actes de la Festa Major. Moltes i moltes hores de ràdio. També vam fer un programa especial, en el marc de la Setmana de la Gent Gran, des del Casal de Curació. I un cop més, va fer el nostre programa especial de denúncia a les violències masclistes en el marc del Dia Internacional en contra de la Violència vers les dones.

El programa s’emet dijous 29 i divendres 30 de desembre a les 13’30h i 19’30h i el dissabte 31 de desembre a les 10 del matí.

Pots tornar a escoltar el programa aquí: