Resum del primer ple de 2020

La sessió plenària ordinària del 16 de gener va començar amb l’aprovació de les actes de les plenàries ordinàries anteriors, en concret, de setembre, octubre, novembre i desembre de 2018. Les actes finalment no es van aprovar perquè tota l’oposició va votar-hi en contra. Demanen que a les actes consti una relació dels precs i preguntes que formula l’oposició durant els plens.

Seguidament es va aprovar per unanimitat la revisió del padró municipal d’habitants a data 1 de gener de 2019. En aquesta data, el nombre d’habitants de Vilassar de Mar era de 20.837.

El tercer punt de la plenària va aprovar inicialment la modificació de l’ordenança municipal de circulació de vehicles i vianants i el seu text refós. Els canvis són els següents:
Respecte la zona taronja, a més dels carrers on ja està, la zona taronja s’implanta a l’aparcament del cementiri i a l’av. Montevideo, entre Manuel Roca i carrer Marina, per facilitar la rotació de vehicles. A la zona taronja, el límit màxim de temps per aparcar de forma gratuïta anirà entre els 15 i els 120 minuts, segons determini la senyalització de cada zona o carrer.
Respecte la zona verda exclusiva per a veïns i assimilats, es modifiquen els dies i horaris en què estarà en servei: serà del 15 de maig al 15 de setembre, de 10 del matí a 8 del vespre, i només en dissabtes, diumenges i festius. Respecte la zona verda preferent per a veïns, és a dir, l’aparcament de l’antic Patronat, els diumenges del període comprés entre el 15 de maig i el 15 de setembre l’aparcament no serà lliure, és a dir, necessitarà de tiquet. Aquest punt es va aprovar amb les abstencions de Cs i Junts per Vilassar, el vot en contra del PSC i el vot a favor d’ERC-Gent per Vilassar de Mar i Babord. Per a Cs, que es van abstenir, és un tema que no s’ha discutit amb profunditat amb l’oposició i se li generen dubtes sobre la concessió de targetes de la zona verda i sobre les eleccions de les zones taronges. Des del PSC van votar en contra pels dubtes que els hi generava l’efectivitat de la zona verda per a veïns i assimilats, en primer lloc perquè creuen que els criteris per atorgar les targetes no són prou clars i en segon lloc perquè creuen que la prohibició total no és la fórmula correcta i que per a les persones de fora del municipi hi hauria d’existir la possibilitat de pagar un tiquet. Per a Babord, que va votar a favor, que s’hagi modificat i ampliat el calendari d’aplicació de la zona verda de veïns i assimilats és una millora. Des de Junts per Vilassar es van mostrar crítics en com s’ha gestionat la implantació de les zones verdes per a veïns i assimilats. Comparteixen que sigui gratuïta per a la gent del poble però creuen, com el PSC, que s’hauria de deixar aparcar a la gent de fora del municipi encara que sigui pagant per no perjudicar al comerç local. També comparteixen amb el PSC la poca claredat en els criteris per atorgar les targetes als assimilats. La seva abstenció crítica era perquè entenien que tot i això, s’havien fet millores.

Per urgència, es va aprovar la modificació de l’objecte del préstec concedit en el ple passat per import d’1,5M € a la SA Municipal per disposar de la quantia de 240.000 € per fer front al 3r venciment del conveni de creditors donat que els comptes de la SA estan bloquejats per l’embargament de la sentència que obliga a pagar a l’empresa Star Law pel projecte de can Vives. Aquest punt, que correspon a una petició del consell d’administració de la SA Municipal, es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups de l’oposició a excepció de Babord, que es va abstenir. Des de Babord entenen que no hi ha més remei que fer-ho així però que aquest litigi té canvis constants i els amoïna la falta d’estratègia i planificació del govern.

A la part de control, es va aprovar la moció no resolutiva presentada pel grup municipal de Junts per Vilassar i ERC-Gent per Vilassar de Mar, de rebuig a la resolució d’un òrgan administratiu com és la Junta electoral central respecte la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, i la negació de la condició d’eurodiputat a Oriol Junqueras. La moció es va aprovar amb els vots a favor dels dos grups proposants i Babord, l’abstenció del PSC i el vot en contra de Cs. Per a Cs la moció “és passat” i diu “mitges veritats agafant de la sentència del Tribunal europeu el que convé”. Des del PSC, una plenària més, es va explicar, que el seu grup no participarà en mocions que no formen part de les tasques de responsabilitat de l’Ajuntament i en concret d’aquesta que ja s’ha debatut en el Parlament de Catalunya.

En el torn de precs i preguntes: Cs va agrair que s’hagi restablert la legalitat respecte les banderes que onegen a l’Ajuntament. El PSC va preguntar sobre quina actuació es farà al carrer Rosa Sabater per facilitar el gir de cotxes a la ctra. de Cabrils; van preguntar sobre el Pla d’Actuació Municipal i el calendari previst; sobre el clavegueram del carrer d’en Roig; van demanar la relació d’obres i subvencions respecte els desperfectes dels aiguats d’octubre de 2016; van preguntar terminis de l’auditoria de RRHH; van preguntar a quins programes del Catàleg de la Diputació es pensa acollir l’Ajuntament i finalment van posar sobre la taula diferents incidències de semàfors que no funcionen. Des de Babord es va fer com a prec el manteniment de l’asfaltat del carrer Santa Marta per un esvoranc i que s’emportin els cotxes abandonats del sector del Mercat de Flor i com a preguntes va demanar pels terminis de creació de la Comissió de matriculació escolar. Des de Junts per Vilassar van preguntar per les polítiques de sostenibilitat i energies renovables que té el govern fent referència a la recent adquisició d’un nou vehicle a la Policia Local; van preguntar per la renovació de l’enllumenat i si ja hi ha dates concretes d’actuació; si la Diputació de Barcelona ja ha donat per finalitzades les obres de la ctra. d’Argentona i van demanar més papereres al pg. Marítim així com dutxes per a la gent que fa esports nàutics. També va demanar que es refacin les actes dels plens que no s’han aprovat incloent els criteris que demana l’oposició i van etzibar al regidor Àngel Font que no renyés l’oposició quan li fa preguntes que no pot contestar en el ple.

Àudio de ‘Crònica’ d’aquest divendres:

Àudio sessió plenària: