Resum del ple de dijous 21 de juny

El ple ordinari de dijous 21 de juny de 2018 va començar amb l’aprovació, per unanimitat de tots els grups, de l’acta de la sessió anterior corresponent al 17 de maig. A continuació, es van tractar tres punts relacionats amb la hisenda municipal. El primer i el segon anaven lligats i estaven vinculats amb el refinançament parcial per import de 5 M€ de l’operació de crèdit sindicada amb l’Institut Català de Finances, La Caixa i el Banc de Sabadell d’import de gairebé 13,5M€. Segons va explicar el regidor d’Hisenda, Josep Solé, amb aquest refinançament de 5 Ms’acaba de renegociar tot el préstec de 13,5€M a unes millors condicions i en concret aquest operació suposarà per a les arques municipals un estalvi d’1,2 M€. Tots els grups municipals van votar-hi a favor, a excepció de Babord que es va abstenir per seguir manifestant la seva crítica amb l’origen del deute.

El següent punt, corresponia a una modificació de crèdits mitjançant transferència. El regidor d’Hisenda va explicar que dels 110.000€ que s’estalvien aquest any, 60.000€ van a parar a la cancel·lació del préstec i 50.000€ es destinaran a manteniment d’equipaments escolars, principalment al Pérez Sala, La Bressoleta i l’Escola del Mar. El punt es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups i l’abstenció de Babord que va apuntar que era una “abstenció crítica” manifestant que des que es van aprovar els pressupostos a cada ple es presenten modificacions i que el govern ha de fer un bon seguiment perquè no tot són incidències sobrevingudes, una crítica també compartida per la resta de grups de l’oposició.

Seguidament es va aprovar el conveni entre els ajuntaments de Vilassar de Mar, Cabrera de Mar i Cabrils per a la substitució del filat de la tanca perimetral de la deixalleria del Camí del Mig. Segons va explicar el regidor de Medi Ambient, Joan Roca, la tanca actual de la deixalleria amb el pas del temps s’ha anat malmetent i això fa que hi hagi robatoris de residus revaloritzables. L’actuació contempla la substitució del filat actual per un de nou més resistent i augmentar l’alçada del mur perimetral per tal d’evitar els robatoris. La part del pressupost que assumeix l’Ajuntament de Vilassar de Mar en aquesta obra compartida amb Cabrera i Cabrils és de 32.973€.

En la part de mocions, es van presentar dues. La primera, la moció no resolutiva, presentada pel grup municipal de Babord-CUP-PA, pel dret a l’habitatge. La moció tenia entre els acords la constitució de la Taula d’Habitatge com a espai de treball per elaborar el Pla Local d’Habitatge però també definia en els acords un principis bàsics que no van agradar a la resta de grups com ara que les promocions d’habitatge públic promogudes des de l’Ajuntament no seran en règim de compra; captar pisos buits de propietaris individuals per a incorporar-los al parc públic de lloguer de Vilassar de Mar o garantir que el creixement del parc públic d’habitatge social municipal no serà a costa d’urbanitzar l’actual zona agrícola. Finalment la moció va quedar rebutjada amb els únics vots a favor del grup proposant, les abstencions d’ERC-VdM diu Sí, la regidora no adscrita i Vilassar de Mar sí que pot/sí puede, i els vots en contra de Gent per Vilassar de Mar, el grup Demòcrata, PSC i Cs. La regidora no adscrita va qualificar la moció d’”excessivament detallada” perquè marcava molt les directrius a seguir i deixava poc espai al debat. La regidora de Vilassar de Mar sí que pot/sí puede també ho va compartir: “el punt tercer dels acords el trobem massa acotat”. Des del PSC, la seva regidora va dir que la constitució de la Taula d’Habitatge era necessària però que no estava d’acord amb la resta. Va manifestar que el nou govern estatal del PSOE preveu canvis en el Pla Estatal de la Vivienda i va demanar a Babord que retirés la moció. Cs també es va unir a les crítiques: “Vosaltres ja heu posat el tractament a un problema amb una visió molt concreta del tema i per això no podem recolzar-la tot i que compartim la preocupació per l’accés a l’habitatge”, va dir el seu portaveu. Gent per Vilassar de Mar també va criticar la manera de fer de Babord: “El problema de l’habitatge s’ha d’entomar des de la Taula i no posar ja condicions”. El grup Demòcrata va recriminar a Babord que la moció estava feta perquè no s’aprovés, ja preveu uns principis entre els quals hi ha captar pisos buits de propietaris individuals o es decideix que les promocions d’habitatge públic no seran en règim de compra. Des d’ERC-VdM diu Sí també van criticar el fet que la moció ja posa l’acompliment d’un principis bàsics sense tenir la diagnosi del Pla Local d’Habitatge però van dir que s’abstindrien per facilitar amb Babord l’entesa en un tema amb el qual porten dos anys intentant arribar a un acord: la promoció d’habitatge social en el solar de Correus mitjançant la requalificació d’aquest solar.

La segona moció no resolutiva, presentada pels grups municipals Vilassar de Mar sí que pot/sí puede i Babord, per instar a l’alcalde que iniciï les actuacions per declarar Vilassar de Mar zona lliure de paradisos fiscals, es va aprovar amb les abstencions de Gent per Vilassar de Mar i ERC-VdM diu Sí, el vot en contra del grup Demòcrata i els vots a favor de la resta del plenari. Des del grup Demòcrata es va dir que era una moció de brindis al sol i van preguntar com sabrem que una empresa té diners en un paradís fiscal? Des de Cs van qualificar la moció de “descafeïnada” i des de Gent per Vilassar de Mar es va dir que entrava en conflicte amb la nova llei de contractacions i la de protecció de dades, “compartim el fons però no la forma”, va explicar el seu portaveu.

Finalment, es va donar compte de la renúncia de la regidora del Grup Municipal Demòcrata, Francisca González Blanco, que per qüestions familiars no va poder estar present en el ple. El portaveu del seu grup, Joaquim Ferrer, va expressar públicament el seu agraïment per tots els anys que ha estat dedicada a la política local on a l’anterior legislatura va ocupar el càrrec de regidora de Cultura.

En el torn de precs i preguntes, la regidora no adscrita es va interessar pels terminis d’acabament de les obres del clavegueram per saber si s’estaven complint i des del govern se li va respondre que les obres estaven dins de termini. Des del PSC es va demanar al govern una valoració de l’actuació de la sorra que du a terme el Ministeri i pel canvi de model en el servei d’aliments que fins ara dóma Càritas. Respecte la primera pregunta, Àngel Font, regidor d’Urbanisme, va respondre que l’actuació del Ministeri ha servit per solucionar un problema que suposava un risc, referint-se a la reparació de l’escullera, i que fer-la havien de posar sorra, fet que al govern li provoca un sentiment “agredolç”. Pel que fa a Càritas, la regidora de Serveis Socials, Núria Arasa, va explicar que el canvi en el servei d’aliments a persones vulnerables estava encaminat a fer un model menys assistencialista per tal que la persona que el rep sigui més autònoma. El canvi de model, que encara s’està treballant, consisteix en oferir a les persones que van a Serveis Socials i que necessiten aquest servei, una targeta moneder que substituiria la bossa d’aliments que es dóna actualment, i amb la qual podria anar a qualsevol botiga de Vilassar de Mar per comprar productes de primera necessitat. L’objectiu, segons va avançar la regidora, és que el nou model comenci a aplicar-se a partir de la tardor.

Des de Cs es va demanar una major cura en els accessos de la platja del costat del Club Nàutic on hi ha moltes escales precintades amb una cinta de plàstic. Des de Babord van manifestar incompliments en l’acord signat amb el govern per aprovar els pressupostos del 2018; van preguntar per la gestió dels menjadors escolars i per l’impacte ambiental que pot suposar a la part de la vegetació dunar el projecte de la senda de la platja amb Premià de Mar. Des del  Grup  Municipal Demòcrata es va tornar a fer la queixa reiterativa perquè es facin entenedors els títols dels decrets d’alcaldia ja que amb el nou sistema que utilitza l’ajuntament amb l’administració electrònica és gairebé impossible entendre de què tracten. Davant la reiteració de la mateixa queixa va demanar que se’ls lliurin els continguts de tots els decrets.

Per part del públic, una veïna de Vilassar de Mar va demanar que l’espai públic estigui lliure de símbols de qualsevol ideologia i va preguntar si els establiments comercials, com els restaurants, podran tenir tiquets per a la zona verda d’aparcament per als seus clients. El regidor d’Urbanisme li va explicar que això ja està previst.

Audio “Crònica” d’aquest dimarts 26/06/2018, amb resum del ple i valoració de govern i oposició:

Audio sessió plenària de dijous 21/06/2018: