El ple celebrat aquest passat dijous 15 de novembre, retransmès per Vilassar Ràdio en directe, va aprovar, entre altres punts, la modificació del contracte administratiu dels serveis de la recollida de residus urbans i neteja de la via pública a la mercantil Urbaser, denominar com a plaça de la Pagesia l’espai situat entre les confluències dels carrers Ronda de Vilassar i l’avinguda Lluís Companys i contigu al sòl agrari, i la moció no resolutiva presentada pel Vilassar de Mar sí que pot/sí puede per mostrar el suport de l’Ajuntament de Vilassar de Mar al projecte d’acolliment de Riace i al seu alcalde, Domenico Lucano.
Anem a pams:
La sessió s’encetava a les 8 del vespre amb l’aprovació de l’acta de la sessió del ple del 20 de setembre i seguidament el regidor d’Hisenda, Josep Solé, va donar compte de la informació sobre el període mig de pagament a proveïdors corresponent al segon i tercer trimestre. En el segon trimestre va parlar d’un termini de 28,57 dies i en el 3r trimestre de 17,62 dies. Seguidament va donar compte del seguiment de les obligacions trimestrals de subministrament d’informació prevista a la Llei d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera. Solé va informar que el romanent de tresoreria era positiu, que es complia amb l’objectiu d’estabilitat i regla de la despesa i que el deute viu està al voltant del 79%.A continuació, es va portar a aprovació la rectificació d’un error material de l’acord de Ple del dia 18 d’octubre corresponent a l’aprovació del complement retributiu en la prestació d’incapacitat temporal del personal municipal. Es tracta d’incorporar a l’acord que aquest té efecte a partir de l’1 de setembre de 2018. Tots els grups van votar-hi a favor.
El punt 5è de la plenària corresponia a la modificació del contracte administratiu dels serveis de la recollida de residus urbans i neteja de la via pública a la mercantil Urbaser, SA. Segons va explicar el regidor d’Hisenda, la modificació significa un estalvi de 20.000 euros al mes en la factura a pagar a Urbaser. La proposta es va aprovar amb els vots a favors de tots els grups, a excepció de Babord i Ciutadans, que es van abstenir. Per a la regidora no adscrita, el control a les empreses que tenen grans contractes amb l’ajuntament és imprescindible. Des de Vilassar de Mar sí que pot/sí puede es va valorar de forma positiva el treball fet per l’Ajuntament. Des del PSC també es va valorar positivament però va dir que és un dels contractes més alts de la comarca i que de cara a l’any vinent, quan finalitza el contracte amb Urbaser, s’hauria de revisar. Per a Ciutadans, el fet de la rebaixa en la factura és positiu però no estan contents amb la gestió i els resultats d’aquesta empresa en el poble. Babord, que es va abstenir igual que Ciutadans, va explicar que la part positiva és que es posa per escrit un acord de rebaixa de preu per evitar problemes futurs però que cal vigilar perquè la rebaixa no afecti al servei ni a les persones treballadores. La resta de grups, que van votar a favor, no van fer declaracions en aquest punt.
El punt 6è va ratificar la modificació dels estatuts del Consorci per la Normalització Lingüística del qual l’Ajuntament de Vilassar de Mar és un ens consorciat. Es va aprovar amb els vots a favor de totes les formacions, excepte Ciutadans, que es va abstenir,
El punt 7è va aprovar per unanimitat denominar com a plaça de la Pagesia l’espai situat entre les confluències dels carrers Ronda de Vilassar i l’avinguda Lluís Companys i contigu al sòl agrari. Es tracta d’una petició de l’entitat L’Agrícola de Vilassar de Mar que ha celebrat el seu centenari i que amb aquesta plaça vol donar reconeixement a aquest sector tan important al nostre poble. La regidora no adscrita va valorar positivament aquest reconeixement al sector agrícola; des de Vilassar de Mar sí que pot/sí puede es va recordar que forma part de la nostra història com a poble, i des de Babord es va demanar que no sigui només un gest simbòlic i que això vagi acompanyat d’un acord del pla d’usos del sòl agrícola i mesures per visibilitzar més aquest sector ja que el 40% del poble és zona agrícola. La resta de formacions van votar a favor sense fer declaracions.
A continuació, el grup municipal de Vilassar de Mar sí que pot/sí puede va presentar la moció no resolutiva per mostrar el suport de l’Ajuntament de Vilassar de Mar al projecte d’acolliment de Riace i al seu alcalde, Domenico Lucano. La ponent va explicar que es tracta d’un exemple de solidaritat i d’integració amb les persones migrants i va detallar que al poble italià de Riace conviuen 26 nacionalitats de forma pacífica. Totes les formacions es van mostrar a favor de la moció. La regidora no adscrita va afirmar que és un exemple d’integració però que no estava segura que aquest fos el camí perquè ens podem trobar amb moltes mocions similars. Des del PSC es va recordar que és important donar-hi suport perquè estem en un món globalitzat i entre tots ens hem d’anar connectant. Des de Ciutadans es va recordar que hi ha comissions on es promou aquest tipus de polítiques i va explicar, que tot i votar a favor, creu que hi ha molts temes a nivell global però que ens hauríem de centrar en el que ens afecta com a poble posant d’exemple el cas dels menors migrants no acompanyats. Des de Babord es va considerar important que Vilassar de Mar es posicioni en aquest tipus de casos i que des de l’Ajuntament no només s’ha de donar suport sinó també s’ha d’aprendre d’aquest model d’integració. Des de Gent per Vilassar de Mar es va explicar que per coherència amb la tasca que fa la Taula per les Persones Refugiades es votava a favor i des d’ERC-VdM diu sí es va expressar la màxima solidaritat vers l’alcalde de Riace, acusat d’afavorir la immigració. Des del Grup Municipal Demòcrata dirigint-se al grup de Citutadans van dir que celebraven que Ciutadans votés a favor d’una persona que intenta fer el que és de justícia i treballar pels drets humans tot i que sigui en contra de la legislació del seu propi estat i que esperaven que algun dia també Ciutadans ho fes aquí. Des de Ciutadans es va respondre afirmant que Ciutadans és el partit que més proposicions fa la Parlament de Catalunya per canviar la llei però amb la diferència de que ells ho fan complint la llei.
En l’apartat de precs i preguntes, la regidora no adscrita Olga Zuloaga va demanar que es millori l’accessibilitat per a la gent gran posant una barana a l’entrada del Mercat Municipal pel carrer Mn. Rebull. I també es va preguntar sobre la reobertura del Museu de la Marina i si hi ha prevista alguna acció per preservar el passat mariner del poble. L’alcalde va emplaçar la regidora a una reunió per explicar-li quin projecte hi ha al voltant d’aquest tema. Per part de Vilassar de Mar sí que pot/sí puede es va preguntar per quan estava prevista la poda de l’arbrat. El regidor de Medi Ambient li va explicar que enguany s’ha licitat un nou contracte i que començarà en breu. Ha recordat que hi ha una empresa que ha impugnat el resultat del concurs i que això ha fet endarrerir els terminis. Des del PSC es va demanar al govern més detalls sobre la notícia al voltant de la sentència de Costes de l’estat espanyol que obliga a retirar les barques de l’espigó de Garbí i a l’enderroc de les casetes de pescadors. El regidor Àngel Font li va ampliar el que s’explica en la nota de premsa de l’Ajuntament que es pot llegir al web municipal on s’informa que els pescadors han de retirar les barques i estan tramitant un permís anual per poder-les tornar a posar a la sorra i que des de l’Ajuntament, per impedir l’enderroc de les casetes, s’ha obert un expedient per declarar-les bé d’interès cultural i patrimonial. Per part de Ciutadans, el seu portaveu va mostrar una sèrie de fotografies de l’asfalt viari pintat amb símbols independentistes i es va instar a l’alcalde perquè no ho permeti ja que no està en condicions de garantir la seguretat de la pintura que s’utilitza per evitar, per exemple, relliscades. Des de Babord es va denunciar un altre incident amb la pancarta de ‘Presos polítics’ que penja al balcó de l’Ajuntament. Van preguntar per què no hi ha il·luminació entre el Club Nàutic i el Palomares i quin és el motiu de l’esvoranc que hi ha al passeig Marítim. El regidor del govern Joan Roca va respondre que no hi ha il·luminació perquè és un espai on l’Ajuntament no pot actuar perquè és del Ministeri i que l’esvoranc era fruit d’una avaria d’una claveguera. Babord també es va interessar per si es publicarien els acords adoptats en la reunió de canvi de nom de carrers amb referències franquistes i van demanar tenir accés a l’expedient d’atorgament de llicència per a la construcció d’un hivernacle a sobre la cooperativa, que segons van dir no fa les funcions d’hivernacle.
Aquest divendres l’espai “Crònica” ofereix a les 13h, 14’30, 16h i 19’30h, el resum del ple amb la valoració de la sessió per part de govern i oposició.
Àudio del ple: