Reivindicació veïnal a Cabrils pel retorn de l’atenció mèdica presencial per a adults

El grup de veïns i veïnes de Cabrils que es van movilitzar des de mitjans novembre del passat any per demanar  la tornada del servei d’atenció mèdica presencial per a adults al poble continuen amb les seves mobilitzacions en aquest 2021.

El servei ha estat derivat i es presta per als cabrilencs a  Vilassar de Dalt.  Es tracta d’una mesura presa pel Departament de Salut de la Generalitat, argumentant que es produia en el context de les mesures de reestructuració de serveis que ha aplicat a diversos municipis per evitar aglomeracions davant de l’actual context de pandèmia del coronavirus. Aquestes mesures de trasllat d’algun dels serveis s’han aplicat a diverses poblacions,  quan les dependències on es presta el servei mèdic no són de grans dimensions.

Aquest grup de veÏns i veïnes van lliurar divendres 3 de desembre a l’Ajuntament prop de 700 signatures aconseguides a la campanya que van dur a terme a les farmàcies i diverses botigues del poble

Aquest grup de veïns i veïnes van reunir-se amb la regidora de Sanitat, Isabel Tamboleo, amb l’alcaldessa de Cabrils, Maite Viñals, per tal de fer-los arribar aquesta petició.

Des de l’Ajuntament se’ls va comunicar que l’Institut Català de la Salut i el consistori havien arribat a l’acord d’activar el Servei Mèdic de Crònics per a majors de 15 anys, que es va posar en marxa a mitjans de desembre de l’any passat.

Un cop posat en marxa aquest servei, aquest grup de veïns i veïnes han manifestat que van veure que no respòn  a les expectatives que esperaven, s’han mostrat en desacord amb la decisió presa i demanen que torni a haver-hi atenció mèdica per a adults presencial.  

Aquest grup de veïns i veïnes es van reunir amb Joaquim Verdaguer, en representació de l’Institut Català de  la Salut.

Clara De Ruste, en representació dels veïns i veïnes, explica que en aquesta reunió se’ls va comunicar que el servei de metge presencial a Cabrils no tornarà, perquè des de l’ICS han apostat per un nou paradigma, que no passa per la figura d’haver de tenir un metge presencial al poble. De Ruste ha manifestat que  els van dir en aquesta reunió que aquest nou model es volia implantar ja des de 2017.

De Ruste ha manifestat que l’ICS  va explicar-los que han planificat i executat un reforçament de metges i infermeria a tot el Maresme, i que amb aquest nou paradigma el metge que els hi pertocaria és a Vilassar de Dalt.

Ha subratllat que no hi ha servei de transport públic entre els dos pobles i això obliga a agafar el cotxe  privat i hi ha persones que no en tenen.    

De forma paral·lela aquest grup de veïns i veïnes han portat a terme una penjada  de cartells pel poble, amb les seves reclamacions.

De Ruste ha explicat que “la salut no com a concepte general sinó en el seu dia a dia ha de respondre pel benestar de les persones, ser-hi” i ha afegit que “els models creats en despatxos han de fer un treball de camp tot recollint sensibilitats i en el cas del poble de Cabrils hi ha malestar i incomprensió”.

De Ruste ha subratllat que han demanat al govern local que “estiguin atents al funcionament del servei implantat des de mitjans de desembre” i ha recalcat que “Salut i el seu organigrama han de vetllar per ajustar i donar resposta més enllà dels colors i més a prop d’opinions i valoracions de les persones que  tenen el dret de tenir una salut pública presencial al poble a on viuen sense sentir-se obligats a agafar el cotxe o ser portats al centre”, en referència al fet d’haver d’anar  a Vilassar de Dalt.

De Ruste ha subratllat que “amb un canvi de planificació, un dels metges  que atenen a Vilassar de Dalt, com a mínim, pot visitar presencialment a Cabrils”        

I en relació al  procés que ha de portar a què Cabrils pugui disposar en el futur d’un Centre d’Atenció Primària, que continua el seu recorregut, De Ruste s’ha preguntat en quin model de Centre d’Atenció Primària s’està treballant , si és que aquest model no contempla tenir metge presencial.

Aquest grup de veïs i veïnes estan esperant la resposta de l’Ajuntament a les preguntes que han entrat al consistori amb les seves reivindicacions.  Reivindicacions que també van ser objecte de debat en una recent sessió plenària.