Seguiment de la jornada del referèndum de l’1 octubre a Vilassar de Mar

Llargues cues per anar a votar. Aquesta és la imatge que es respira des de primeres hores del matí als 5 col•legis electorals que hi ha a Vilassar de Mar amb motiu del referèndum de l’1 d’Octubre, convocat pel govern de la Generalitat. Els col·legis a Vilassar de Mar són: l’Escola del Mar, l’escola Pérez Sala, l’institut Pere Ribot, La Bressoleta ubicada a l’avinguda Montevideo i el Museu Monjo.

Seguint la convocatòria de les entitats sobiranistes, centenars de persones estaven ja concentrades des de divendres a la tarda en els diferents col•legis electorals per evitar el seu tancament. Des de divendres s’han anat fent tallers, jocs, xerrades i persones que s’han quedat fins i tot a dormir. L’objectiu era, contrarestar l’ordre primer de la Fiscalia i després del Tribunal de Justícia de Catalunya als Mossos d’Esquadra de precintar tots els col•legis electorals en tractar-se d’una consulta suspesa pel Tribunal Constitucional.

Les urnes, uns dels secrets més ben guardats del referèndum, han arribat als col•legis electorals abans de les 6 del matí i han estat rebudes entre els aplaudiments de la gent. També tenim constància que els Mossos d’Esquadra han fet acte de presència abans de l’obertura dels col•legis però sense cap més conseqüència. Les meses s’han constituït a les 8 del matí als cinc col·legis sense incidents, i a les 9 s’han obert els cinc centres que ja tenien llargues cues al carrer. La gent gran, amb mobilitat reduïda i necessitats especials han estat de les primeres a votar, en unes votacions que han començat amb el dispositiu de dades que s’enviaven per Internet. De seguida s’han deixat notar problemes de cobertura que alentien tot el procés fins que finalment, davant la impossibilitat d’enviar les dades, han arribat als col·legis les llistes en paper dels DNI.

L’ús de les llistes ha comportat que no hi hagués cens universal sinó que s’ha demanat a les persones que volien votar que ho fessin en la mesa que els corresponia. També votar amb les llistes ha permès alleugerir la votació i que les cues avancessin a un ritme més ràpid. Al voltant de 2/4 d’1 ens informàven que es reprenien les votacions amb l’aplicatiu per Internet però cap a les 3 de la tarda l’aplicatiu ha tornat a fallar i les votacions han continuat amb les llistes en paper. La jornada ha estat farcida de moments entranyables, de gent que s’emocionava en dipositar el seu vot a la urna i a la qual ni la pluja ni les hores d’espera els hi arronsava.

L’alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot, en declaracions a les 11 del matí, explicava als micròfons de Vilassar Ràdio que la jornada es desenvolupava sense incidents i destacava el civisme de la gent en una jornada que qualificava “d’històrica”:

A les 12 del migdia hi havia rumors que la guàrdia civil es personaria als col•legis de Vilassar de Mar i les votacions han estat aturades una estona, que tinguem constància en dos dels punts de votació, el Pérez Sala i el Museu Monjo. Pel que fa a altres fets a destacar: a la Bressoleta, a les 8.50 del matí un grup format per cinc observadors internacionals escocesos ha visitat el centre i han comprovat com arrencava la jornada. Tres quarts d’hora més tard, han seguit la ruta cap a les comarques gironines. D’altra banda, en el col•legi del Pérez Sala han alertat que algú havia repartit paperetes falses pel voltant del centre i demanaven a la gent que agafés les paperetes de dins dels col·legis.

 

Durant el migdia les cues han continuat i algunes famílies s’han endut la carmanyola i han dinat fent cua per votar. A partir de les 5 de la tarda, ja no hi havia cues tan llargues, tot i que la gent seguia aplegada al voltants dels col·legis.
Tres punts de votacions s’han blindat amb tractors: el Pere Ribot, l’Escola del Mar i el Pérez Sala. Aquest últim a més, ha tallat el carrer Colom amb Montevideo amb una jardinera i el carrer Picasso amb Montevideo amb un contenidor.
Sobre les 5 de la tarda, el Pere Ribot ha viscut moments d’incertesa i neguit. Els micròfons de Vilassar Ràdio estaven dins quan la gent del col•legi ha començat a córrer cap a la porta davant l’anunci de l’arribada de la guàrdia civil o policia nacional. Segons hem pogut saber, tres policies o guàrdies civils de paisà haurien entrat al col•legi i haurien sortit. Durant uns minuts, davant la incertesa del que passava, el col•legi ha tancat portes amb un cadenat però ràpidament han tornat a obrir.
Audio informatiu diumenge 13h, que dóna compta de com s’ha desenvolupat la jornada fins a aquesta hora:

Dades de participació: les persones que han votat fins a les 6 de la tarda són 8057 persones.
El desglossament és: Museu Monjo 1091, Bressoleta 929, IES Pere Ribot 2910, Pérez Sala 1603 i Escola del Mar 1524

Més informació als butlletins horaris de Vilassar Ràdio en directe:  19h i 20h (programa especial informatiu)