Reaccions polítiques al 10 d’octubre a Vilassar de Mar

El representants tots els partits polítics amb representació a l’Ajuntament de Vilassar de Mar han passat aquest dimecres al matí pels micròfons del programa Parlant de Tot de Vilassar Ràdio, que ha fet un especial, per valorar quina és la situació política actual per la que passa Catalunya. Tots han volgut destacar que el diàleg s’ha d’imposar, per una i l’altra banda i han reflexionat sobre quin pot ser l’escenari que apareix a l’horitzó del país i s’han posicionat sobre si els semblava bona idea aquesta suspensió temporal de la Independència de Catalunya.

Aquest és el dibuix que fan les forces polítiques amb representació al Govern municipal de Vilassar de Mar arran dels fets viscuts al Parlament de Catalunya aquest 10 d’octubre.

En aquest sentit, un dels més crítics just després de la intervenció de Carles Puigdemont i quan estava tot en calent va ser el propi alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot que va publicar a través de la xarxa social Twitter, el següent:

El polític d’ERC ho ha deixat reposar i reflexiona que, a vegades, és necessari separar el cor del cap. Per tant, un cop passades les hores, a declarat al Parlant de tot que per buscar el diàleg, no fa falta suspendre la Independència. Declara que si això serveix per calmar els ànims, ja està bé.

Des de Gent per Vilassar, partit eminentment municipalista que és al Govern local de Vilassar de Mar, Joan Roca aposta per tenir el cap fred i seguir insistint en el diàleg. No li agrada comparacions amb el model eslovè i creu que Catalunya ha de seguir el seu camí, fidel al seu estil

Per part de l’oposició, Quim Ferrer, de CiU Vilassar de Mar, va tenir l’oportunitat de viure, en directe i des de dins la situació que va passar, aquest dimarts, al Parlament de Catalunya. Per a ell, hi havia gent contenta i també gent decebuda arran de la declaració del president i malgrat un cert desencís inicial, a mida que passaven les hores l’opció de suspendre la declaració d’independència anava guanyant cos i es prenia com l’opció més intel·ligent

Prudència i alerta per no allargar la suspensió de la declaració d’independència de Catalunya són les claus per a Pau Arona, representant de Babord a l’Ajuntament de Vilassar de Mar. Per a ell, la posició de la seva formació ha de ser vigilar que el diàleg no s’allargui massa. Tal i com es demana des de la CUP, consideren que quatre setmanes seria el temps prudent per evitar el suposat debilitament que es podria produir en cas que es dilati en el temps.

Juan Díaz, representant de Ciutadans, té molt clar que Puigdemont sí que va declarar la independència i que el que va fer el president de la Generalitat va ser un cop a la llei i a la democràcia i lamenta que segueix amb el xantatge. Per al representant de Ciutadans al consistori de Vilassar de Mar la solució, si Carles Puigdemont no torna al camí constitucional, és que el Govern espanyol apliqui l’article 155 totalment o parcialment, per convocar eleccions autonòmiques.

També ho ha valorat Alicia Rodríguez Luna, del PSC. Per a ella, el Parlament i el país va viure, aquest dimarts, moments de confusió. Demana que Catalunya torni a la legalitat i al marc Constitucional i es mostra molt preocupada pel que fa a les possibles repercussions econòmiques que es puguin dibuixa d’ara endavant. Rodríguez Luna també aprofita per demanar una resposta assenyada per part del Govern espanyol i lamenta que, en aquests moments, Catalunya no està jurídicament enlloc.

Jesús Arroyo, en representació de Vilassar de Mar Si que pot/si puede ha mostrat la seva satisfacció per la reacció de Carles Puigdemont i recorda que, des de la seva formació eminentment municipalista, sempre han apostat pel diàleg. Des d’aquesta formació, consideren que ara no és el moment d’entrar en debats més propis d’analistes i politòlegs sobre si aquest dimarts es va declarar la independència de Catalunya o no. Es tracta, per Arroyo, de “posar la paraula sobre la taula”.