Quinzena edició de la Universitat d’estiu de Mar i Ultramar

La Universitat d’estiu de Mar i Ultramar, organitzada per Bricbarca, Universitat Politècnica de Catalunya, Ajuntament de Vilassar de Mar, Biblioteca Municipal Ernest Lluch i el Port de Mataró, arriba a la seva quinzena edició. El certamen cultural tractarà sobre “La mar i el cinema”. La mar sempre ha estat un tema recurrent en totes les arts, des del naixement de Venus de Botticelli fins a grans novel·les com Moby Dick, la immensitat i la solemnitat de la mar sempre ha estat font d’inspiració per a artistes de totes les disciplines. I la relació entre el cinema i el mar és precisament el que s’analitzarà aquest any.

El primer acte serà dijous 5 de juliol a les 7 del vespre a la Biblioteca Ernest Lluch i consisteix en una xerrada a càrrec de Joan Sol, guionista i navegant tradicional, titulada “Quan els herois viatgen per mar. Una aproximació a les pel·lícules de tema marítim”.

La segona xerrada serà dijous 12 de juliol a les 7 del vespre a la Biblioteca Ernest Lluch, a càrrec del director de cinema, Ferran Llagostera i capità Francesc Lleal. Tractarà sobre “La mar com a fons d’inspiració i treball vista per un director de cinema i un capità”. Llagostera és un conegut director de cinema català que ha dedicat gran part de la seva vida a dirigir pel·lícules relacionades amb la mar i la pesca. Lleal és un capità de marina mercant amb experiència en vaixells de pesca Tots dos ajuntaran els seus coneixements per exposar a tots els assistents la difícil vida a bord d’un pesquer d’altura. I el mateix dia, a les 10 de la nit, a la Sala Maria Roser Carrau, es projectarà “Gran Sol”, film dirigit per Ferran Llagostera el 1988, basat en la novel·la homònima de Ignacio Aldecoa, que és un retrat de la vida dels pescadors d’altura, que passen setmanes o mesos en alta mar treballant i convivint en el reduït espai del vaixell. Entre la recreació documental i la ficció realista, la pel·lícula se centra en el grup humà que integra la tripulació del Lagunak i el seu dia a dia a bord del pesquer.

Dijous 19 de juliol a les 7 del vespre Xavier Camí parlarà sobre “Una càmera a bord d’un vaixell” a la Biblioteca Ernest Lluch. Més tard, a les 10 de la nit a la Sala Maria Roser Carrau, es projectarà el film “Master and Commander”, dirigit per Peter Weir el 2003.  Es tracta d’una de les pel·lícules d’acció i aventura més ambicioses dels últims temps. Basada en les guerres napoleòniques, narra l’atac del navili anglès Surprise (capitanejat per Russell Crowe) per part d’un vaixell de guerra francès. Tot i els danys que pateix la seva embarcació, el personatge de Crowe decideix solcar els mars per donar caça al seu enemic. Una decisió que podria canviar la història d’aquestes dues nacions.

El dijous 26 de juliol a les 7 del vespre a la Biblioteca Ernest Lluch, Albert Bargués, pilot de la marina mercant i navegant oceànic, parlarà sobre el documental “Latitud 80, a vela hasta el fin del mundo”, que es projectarà a continuació. El documental narra les aventures d’un grup d’expedicionaris a la recerca de la latitud 80º nord, el límit geogràfic per a qualsevol vaixell que no sigui un trencaglaç.La travessia tindrà lloc a bord del Sterna, el veler de 85 peus comandat pel navegant oceànic Albert Bargués. A través d’un recorregut pels paisatges més extrems i la seva gent, Latitud 80 º explicarà en primera persona el que li passa a un home comú quan es treu el cap als límits de l’exploració humana.

La Universitat d’Estiu de Mar i Ultramar es completa amb dues exposicions a la Biblioteca Ernest Lluch, la primera de cartells de pel·lícules projectades a l’Ateneu sobre la mar i la segona sobre el rodatge d’algunes parts del film “La ley del mar” a Vilassar de Mar, on hi van participar com a extres en algunes escenes alguns vilassarencs. L’argument del film, dirigit per Miguel Iglesias Bonns el 1950 i estrenat el 1952, està basat, suavitzat en alguns aspectes perquè es tractava d’un tema censurat, en la novel·la de l’escriptor valencià Vicente Blasco Ibáñez “Els morts manen”, on es reflecteixen els antics costums eivissencs del festeig de pagès, formes heretades, i costums i normes dels pescadors. La pel·lícula, centrada en el bell escenari de Santa Eulària i el seu Puig de Missa, va ser assessorada per José Tur, Pepet Donis Serè i l’historiador Manuel Sorá. Està interpretada per Félix De Pomés, Mercedes Monterrey, Juan Monfort, Isabel De Pomés, Fortunato Garcia, Román Bilbao, Robert Le Vigan, Carmen Cepillo, Juan Moreno Rigo i José Maria Pinillo.