Quan tens el cervell més musculat que el cos

En el marc de la Setmana de la Salut, des de Vilassar Ràdio ens hem volgut acostar al món del culturisme i del fitness. Hem volgut conèixer la cara A i la cara B d’aquest esport tant i tant sacrificat. Hem agafat la bossa d’esport, la tovallola i entrem al gimnàs. Ens espera en Jonathan Domínguez, mataroní de 29 anys, que ha estat campió de tot i que, ara, ajuda a persones que volen competir. Amb el prestigiós títol de Mister Univers 2022 a les vitrines de casa seva, ens sorprendrà. No només pels seus estudis en nutrició, sinó per la seva honestedat. Veurem com Domínguez té més musculatura al cervell que al cos.

Fa 11 anys que competeix i ha assolit dos campionats de Catalunya, dos de l’Estat Espanyol, la classificació per al Mundial de l’especialitat, a la que va haver de renunciar per qüestions econòmiques ja que es disputava a Mèxic, i un Mister Univers. Domínguez d’entrada ens aclareix que parlar de culturisme, parlar de fitness és parlar d’un estil de vida. Que quedi clar.

Ha explicat que des que s’aixeca té una nutrició guiada, uns entrenaments marcats…

Equilibri i sacrifici. Ell ho practica, ho ha practicat i, ara, també ensenya tot el que ha après a persones que volen competir. Ho fa per un motiu, perquè -ras i curt- li agrada.

Ha manifestat que no canviaria per res el que està fent i que hi ha dies millors i pitjors, com en tots els àmbits; hi ha moments durs, de sacrifici, en què es menja i beu poc, i un esforç físic excessiu.  

Ha posat la vista enrere i recorda tot el que ha après. Especialment, en el tema de la nutrició, bàsica en aquest tipus d’esport. Sempre s’ha de disposar d’una dieta personalitzada, sota la supervisió d’un professional, ja que no tothom és igual, i no tothom assimila els aliments de la mateixa manera.

I és que cada persona és cada persona. S’han de tenir molts aspectes en compte a l’hora de dissenyar una dieta. Ho diu per experiència pròpia

Ha parlat amb sinceritat absoluta. El sucre és, ha dit, un assassí silent. T’atrapa, diu. I és molt nociu. Avís a navegants.

Ha explicat que el 2019 va estar set mesos sense menjar sucre i quan el va tastar va estar un any que no podia deixar de menjar-ne.

Ha recordat que el nostre cos és la nostra casa i que ens hem de cuidar.   

Es pot dir més alt, però no més clar. Però el sacrifici, les ganes de millorar sempre hi són i, en el cas del de Mataró, acaba amb el gran títol de Mister Univers a la butxaca. Quan ho recorda, se li salten les llàgrimes.  

Ha remarcat que ell sempre ha volgut competir contra ell mateix. Només volia sentir-se a gust amb el seu cos. Però, és clar, allò de l’estil de vida…

En Jonathan va començar a treballar i van arribar els èxits de la mà del seu preparador, en Jordi Alà. Especialment, el seu primer gran èxit, el Campionat de Catalunya. A casa i amb els seus. No es pensava que el guanyaria.

Amb el cel del seu esport tocat, ara sap que està legitimat per a ajudar altres persones. La veu de l’experiència. I això que només té 29 anys. Vol evitar que altres persones que es preparen per competir passin pels mateixos problemes alimentaris que ell va patir. I que, afortunadament, va poder superar.

Però en Jonathan seguia lluitant. Denominador comú de la seva vida. La pandèmia i el coronavirus li van tallar la progressió. A més, amb una de les pitjors lesions que pot patir un esportista, el trencament  de l’Aquiles. Però fa dos  anys tornar a preparar-se. Repeteix títols català i espanyol i la cirereta, el Mister Univers, en menys d’un any, en una de les millors ratxes de la seva vida.

I ja està. Consell no només per a l’esport, sinó per a la vida en general. El record és el que queda. No hi ha ni diners, ni fama. Només l’esperit del fitness. Assegura’ t, diu el nostre protagonista, els objectius que puguis complir

Ha destacat que cal centrar-se en el que pots aconseguir i no el que no es pot aconseguir.

Haver patit, per al de Mataró, ara, és un plus.

Ha destacat que la vida dona moltes oportunitats i s’han de saber aprofitar. Ha recordat que ha trigat 10 anys en ser Mister Univers.

Ha assenyalat que quan acaba la competició, quan s’apaguen els focus, quan baixa l’adrenalina i… un cop dutxat, només, diu, queden els records que conserves al cervell. Queden els entrenaments, el sacrifici, el creixement personal, els plors i l’assoliment dels objectius. Ara, en Jonathan Domínguez, assegura que ja ha aconseguit el que volia. “Jo no viuré de competir”, diu. Ara confia a seguir creixent mentalment i física. Compte amb el repte dels reptes del ram.

Ha destacat que  li agradaria competir en un campionat  internacional, guanyar o no guanyar al marge.

Ha subratllat que els extrems no són bons, s’ha de buscar un equilibri i no perjudicar la salut.

Entrenarà, ara, per plaer i diversió.

El seu perfil a Instagram @jonathan_dominguez_2022