Protecció Civil manté la Prealerta del Pla INUNCAT per la intensitat i acumulació de les pluges i per l’estat de la mar

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté la Prealerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT, per la previsió de pluges intenses, per l’acumulació de pluja i per l’estat de la Mar, durant els propers dies.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) pel que queda de dijous es pot superar el llindar d’intensitat de precipitació de 20 litres/m2 en 30 minuts a les comarques de la Catalunya Central, del litoral i del prelitoral. De matinada es pot veure afectada la meitat nord de Catalunya.

Per demà divendres es manté la previsió. Es pot superar el llindar d’intensitat a tot Catalunya a partir del matí, on l’episodi serà especialment intens a gran part del territori. De cara a la tarda es veuran afectades les comarques de la meitat nord, especialment les comarques del nord-est.

Per dissabte al matí també es preveu que es pugui superar el llindar d’intensitat a les comarques del litoral i prelitoral de la meitat nord i que les pluges avançaran cap a l’interior de cara a la tarda. Al vespre la previsió indica que les pluges afectaran el litoral i el prelitoral.

poster_inuncatAcumulació de pluja

Segons el SMC, es manté la previsió per avui i demà divendres pel que fa a l’acumulació de pluja. Es preveu que es pugui produir la superació del llindar d’acumulació de pluja de 100 litres/m2 en 24 hores a les comarques del Pirineu i Prepirineu. L’acumulació pot ser important a les comarques de la Garrotxa i de l’Alt Empordà. Aquest episodi s’allargarà fins divendres al vespre. Aquestes precipitacions poden anar acompanyades de tempesta i fortes ratxes de vent.

Estat de la mar

Pel que fa a l’estat de la mar, segons el SMC es manté la previsió de superació del llindar d’onades superiors a 2’5m (maregassa), amb mar de fons de l’Est, afectant les comarques del litoral de la meitat nord de Catalunya. De cara al matí i tarda de demà divendres s’incrementarà la intensitat de l’episodi sobretot a la comarca de l’Alt Empordà. A la nit i per dissabte l’afectació quedarà restringida a les comarques del Baix i Alt Empordà tot perdent intensitat.

Protecció Civil de la Generalitat recomana que la ciutadania prengui les mesures d’autoprotecció necessàries en funció de la situació meteorològica i adapti les seves activitats de lleure i professionals.

També es demana precaució a la ciutadania en general a prop de lleres, rius i guals: en el moment de la tempesta cal allunyar-se d’aquest punts, no travessar-los mai i situar-se en algun punt elevat si és possible. Si les tempestes van acompanyades d’aparat elèctric, cal evitar situar-se sota els arbres o torres elèctriques.

A les zones urbanes també cal prudència, evitar passar punts inundats perquè la fondària pot ser superior a la que aparenti i no travessar, ni a peu ni amb vehicle, tampoc 4 x 4, ponts o zones on l’aigua ja estigui passant per sobre o a punt de fer-ho. Cal mantenir nets els embornals, les terrasses i patis i els accessos als baixos per evitar l’acumulació d’aigua, sobretot si habitualment es produeix aquesta afectació. Més consells a: www.gencat.cat/interior/inundacions

Protecció Civil recorda que es poden seguir l’evolució meteorològica al compte de Twitter @meteocat i els consells d’autoprotecció al compte de twitter de Protecció Civil @emergenciescat.

Des del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT, Protecció Civil ha avisat els municipis i consells comarcals afectats per la situació de risc.

Des de Protecció Civil també es recorda que cal seguir les recomanacions del Servei Català de Trànsit pel que fa a la conducció i augmentar la distància de seguretat entre vehicles i reduir la velocitat en cas de pluja intensa.