Protecció Civil de la Generalitat demana extremar les precaucions per la intensificació del fort onatge avui al litoral central i sud

 • Protecció Civil de la Generalitat manté l’Alerta del Pla INUNCAT pel fort onatge que afectarà avui i demà a tot el litoral català. Es recomana a la ciutadania que s’allunyi dels punts on les onades trenquin amb força
 • Extremeu les precaucions a la façana litoral central, on a la situació de la mala mar es pot afegir l’efecte del vent i incrementar el perill
 • També es preveu pluges abundants i intenses a partir d’aquest vespre i durant el dissabte a la demarcació de Girona, a les comarques d’Osona, Vallès Oriental,  Maresme i a les Terres de l’Ebre
 • Seguiu l’evolució meteorològica i les incidències derivades i adapteu-hi les activitats de lleure del cap de setmana, sobretot de muntanya al nord-est
Protecció Civil de la Generalitat manté activada l’Alerta del Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT davant la intensificació del fort onatge avui, sobretot a tota la meitat sud del litoral català. El Servei Meteorològic de Catalunya informa que la major afectació es produirà a la meitat central i sud del litoral català, a la costa de Barcelona, Tarragona i les Terres de l’Ebre.
L’última predicció emesa aquest mateix matí ha incrementat el grau de perill a aquestes zones per al període actual fins a un valor de 3 sobre una escala de 6. A aquestes zones es mantindrà aquest grau de perill durant tot el dia. Amb el pas de les hores, el fort onatge s’anirà estenent fins arribar a afectar tot el litoral a partir d’aquest vespre. Les onades podran superar els 2,5 metres d’alçada (maregassa) i hi haurà notable mar de fons de l’est i per tant amb incidència directa a la façana litoral.
En canvi, demà dissabte, l’SMC preveu que les onades més altes es produeixin al litoral central de Barcelona de matinada i al litoral nord, a la Selva i l’Empordà, durant el matí i la tarda. A partir de demà a la tarda l’onatge baixarà d’intensitat i es concentrarà en la meitat nord del país, a la costa nord de Barcelona, de la Selva i de l’Empordà, on es mantindrà fins diumenge al matí.
Protecció Civil també inclou en l’Alerta del Pla INUNCAT la previsió de pluges abundants a partir d’aquest vespre i durant tot el dissabte a tota la demarcació de Girona, a les comarques d’Osona, Vallès Oriental i Maresme i a les Terres de l’Ebre, tot i que en aquest últim cas amb menor probabilitat. En aquestes zones el SMC ha previst que es pugui superar el llindar d’acumulació de pluges (100 l/m2 en 24 h). Segons el SMC, en aquestes mateixes comarques també es podrà superar el llindard’intensitat (20l/m2 en 30 minuts) tot i que amb baixa probabilitat. La pluja intensa es donaria en les comarques de les Terres de l’Ebre durant el vespre i matinada d’avui i a la resta de comarques abans indicades durant la resta de demà dissabte.
Es preveu que els efectes de les pluges afectin especialment a la Garrotxa, Ripollès, la Selva i nord del Vallès Oriental, i en general a zones de muntanya del nord-est com el Montseny, les Guilleries i l’Albera. L’episodi es podrà allargar fins diumenge.
De cara a les activitats de lleure del cap de setmana, atès que es preveu major afectació per acumulació de pluges a la zones de muntanya al nord-est de Catalunya, Protecció Civil de la Generalitat recomana seguir l’evolució de la situació meteorològica, adaptar les sortides a la climatologia, i modificar les activitats previstes en cas que sigui necessari. Si la pluja intensa o abundant us sorprèn en mig de la muntanya, busqueu un lloc elevat allunyat de barrancs, rieres, torrents, guals o altres zones potencialment inundables. Mai travesseu aquestes zones, ni a peu ni amb vehicle, ja que podríeu ser arrossegats per l’aigua. No us endinseu al bosc o muntanya si hi ha pluja abundant o intensa i eviteu circular per zones de difícil mobilitat mentre es mantinguin les condicions meteorològiques adverses.
Pel que fa a la previsió de fort vent avui divendres i demà, sobretot a la costa central de Barcelona, Protecció Civil de la Generalitat demana extremar les precaucions a la façana marítima litoral per la combinació amb el fenomen de mala mar. D’altra banda, l’SMC preveu que es puguin superar ratxes de vent de 90 km/h a la demarcació de Barcelona i a les comarques de l’Anoia, Baix Penedès, Conca de Barberà, Alt Camp i al Priorat. A la zona afectada, el vent bufarà de component est i les ratxes màximes de vent s’assoliran a cotes mitjanes i altes.
Protecció Civil de la Generalitat recorda que és molt important extremar la precaució en zones de la costa on trenquin les onades i en aquells passejos marítims més exposats a les onades. De cara a prevenir situacions de risc seguiu aquests consells d’autoprotecció.
 • Tingueu molta precaució en les activitats recreatives o professionals al mar, cal evitar-les en cas de grans onades.
 • No accediu als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força. Respecteu els tancaments d’accessos a aquests punts, són per la vostra seguretat.
 • No us atureu a contemplar les onades, eviteu posar-vos en perill.
 • Allunyeu-vos d’espigons, esculleres, passejos marítims i altres zones on trenquin les onades a prop. Busqueu un lloc segur.
 • Si algú cau a l’aigua truqueu immediatament al 112 i no perdeu de vista el punt exacte de la caiguda per indicar-ho als serveis de salvament.
 • Si caieu a l’aigua nedeu en direcció oposada a les roques i intenteu resistir flotant, sense fer cap altre esforç, en espera de socors.
 • Podeu seguir les actualitzacions de la Prealer